En av årets bästa roséboxar – och ett spaghettimonster.

Från producenten Antiche Terre Venete har vi nu fått hem The Flying Spaghetti Monster, ett seriöst vin med glimten i ögat och ett ekologiskt rosévin på box med tydlig vuxensmak.

The Flying Spaghetti Monster och Antiche Terre Veneto Vino Rosato.

Det flygande spagettimonstret eller FSM som det förkortas från engelskans The Flying Spaghetti Monster är gudomen som tillbedjes inom religionen Pastafarin.

Religionen som grundades 2005 kom till som en protest mot utbildningsstyrelsen i Kansas beslut att ”intelligent design” (kreationism) ska läras ut som ett vetenskapligt alternativ till evolution i delstatens skolor. Skaparen, Bobby Henderson (amerikansk fysiker född 1980), hävdade att pastafarin borde få likvärdigt stor del i undervisningen.

När hans inlägg publicerades fick det en enorm viral spridning. År 2006 skrev han The Gospel of the Flying Spaghetti Monster, en bok som beskriver den grundläggande trosuppfattningen inom religionen. Religionen har nu tusentals anhängare och att Pastafarin skulle vara en sarkastisk religion bestrider de kraftigt.

I begynnelsen för cirka 5.000 år sedan skapade det flygande spaghettimonstret universum, innehållande en hög med planeter inklusive jorden. På jorden skapade han den första dagen vattnet från himlen, och under den andra dagen land, som bland annat innehöll en ölsprutande vulkan. Belåten drack det flygande spaghettimonstret rikligt från ölvulkanen. Mellan berusade nätter och bakfulla dagar skapade han land och hav för andra gången, av misstag eftersom han glömt att han gjort det tidigare. Nu skapade han även en dvärg som han döpte till människan.

Sedan tillbringade det flygande spaghettimonstret de nästa 10 till 100 åren med att förbereda universum för att se äldre ut än vad det faktiskt är.

Här benämns också skapelseberättelsen som ”ointelligent design” eftersom det flygande spaghettimonstret inte är den skarpaste kniven i lådan.

Avnjutes tillsammans med pasta, pasta och pasta

Vinet The Flying Spaghetti Monster är naturligtvis den mest logiska följeslagaren till alla möjliga pastarätter. Om man vill känna sig extra from under middagen kan man bära den religiösa huvudbonaden durkslaget (Österrikaren Niko Alm drev faktisk en tre år lång juridisk process och fick till slut rätt 2011 att bära durkslaget som en religiös huvudbonad i samband med bland annat fotografering för körkort).

Vinet The Flying Spaghetti Monster är baserat på druvorna corvina, corvinone, cabernet sauvignon och funkar minst lika bra även till pizzan och charktallriken.

THE FLYING SPAGHETTI MONSTER

129,00 kr


Fruktigt och medelfylligt vin med inslag av björnbär, mörka körsbär , plommon och en viss kryddighet i eftersmaken. Ett generöst och fruktdrivet rött vin som passar väldigt bra till spagetti med polpette.

En seriös rosébox från samma producent

Antiche Terre Venete Vino Rosato är en ekologisk och veganvänlig box som rymmer 2 liter. Så här beskrivs vinet på boxtoppen.se:

”Bland årets bästa roséboxar. Spännande ekologisk rosé på den nobla regionala corvina-druvan samt mer internationellt välkända merlot. Här bjuds en blomaromatisk doft med generös bär- och stenfruktighet där vi fångar upp toner av persika, körsbär, smultron och som kompletteras av röd citrus och geléhallon. Smaken är torr men har en läcker druvmognad vilket gör att gomkänslan upplevs fylligare för vinstilen. Zestig blodgrape, röda bär och persika noteras i smakprofilen och vi kan konstatera att det här är en rosé med ambitioner och som vi gärna dricker i sommar, till en matigare sallad eller varför inte skaldjurspasta”.

Antiche Terre Venete Vino Rosato Biologico 2L

199,00 kr


Elegant och nyanserad, något floral doft med hint av körsbärsblommor. Friskt och fruktigt med välbalanserad syra och inslag av röda bär såsom hallon, jordgubb och smultron.

04.07.2023