Stora roséguiden.

Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.

Vårens stora roséguide

Konsumtionen av rosévin har ökat stadigt de senaste åren både i Sverige och globalt. Trenden visar att vi gärna dricker rosévin året om. Det är inte längre helt knutet till sommarmånaderna. Självklart skall du dricka det rosévin som du tycker bäst om, men även andra faktorer kan påverka, till exempel vilka du ska dela vinet med, tillfället, miljön och sammanhanget. folk o folk hjälper dig att välja rätt rosévin.

Rosévin – för picknick och plockmat

Här har vi fruktiga roséviner som är lätta att tycka om och kanske passar extra bra för dig som är nybörjare på rosévin. De är enkla men samtidigt välgjorda och passar perfekt som sällskapsdryck. Dessa roséviner är goda att dricka som de är men passar också när man ska blanda rosébaserade drinkar.

När du ska ha med dig matsäck är det enkelt att ta med sig en matig sallad med kyckling eller oumph. Addera gärna sötma i form av jordgubbar eller vattenmelon som passar bra till rosévinet och när pappförpackningen är uppdrucken är den lätt att klämma ihop och återvinna. Både praktiskt och bra för miljön.

Picknickvänliga roséviner:

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


Fransk rosé på 1-litersflaska med fruktig smak och toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


Det här rosévinet har en medelstor doft med inslag av jordgubbar, persika och färska lingon. Medelfyllig, frisk och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär. Tetraförpackningen gör att den är enkel att bära med sig.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

229,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Fruktig och angenäm smak med fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin som gör att den passar bra till lättare rätter.

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

69,00 kr


Don Simon Nature Rosé är ett fruktigt och smakrikt vin med ljust laxrosa färg. Mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut. 

Arniston Bay Rosé Fairtrade

89,00 kr


Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

Roséviner till lite lyxigare mat 

Här har vi samlat roséviner som är till för de som gärna vill ta med sig riktiga glas på picknicken och lägga lite mer tid och energi på picnickmaten eller middagen hemma. Servera gärna en bouillabaisse, en Pissaladiére (sydfransk pizza) eller en lyxig sallad med halstrad tonfisk till dessa roséviner.

Lite lyxigare roséviner:

Villa Wolf Pinot Noir Rosé

139,00 kr


Bärig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av smultron, örter, rabarber, persika och citrus. Mycket harmoniskt och lätt att tycka om.

Colle Reale Rosé

99,00 kr


Fruktig doft med inslag av körsbär, blodapelsin och örter. Torr, frisk, fruktig rosé i matvänlig stil med inslag av röda bär, persika, blodgrape, körsbär och örter.

Viore Rosado

99,00 kr


Fruktig, ungdomlig smak med inslag av granatäpplen, viol, jordgubbar, röda vinbär, vattenmelon, hallon och blodapelsin. Gott till fisk, ljust kött eller sallader.

Laroche Rosé

99,00 kr


Grenache ger aromer av röda bär och grapefrukt. Syrah kommer med energi och friskhet och även en lite " kryddig" ton. Cinsault kompletterar vår palett med blommiga noter. Vinet är fruktigt och aptitretande.

Rosévin till den exklusiva maten

Här har vi samlat rosévinerna som du tar fram när du får gäster som är mycket intresserade av både mat och vin. De kan avnjutas som de är, men dessa roséviner passar extra bra till den mer exklusiva maten. Servera gärna till kronärtskocka med getostmousse, en kalvcarpaccio med parmesan, till en sallad med kungskrabba, avokado och citrus. Eller varför inte rosékokta musslor?

Om du endast vill njuta av rosévinet ute på terrassen med lite tilltugg ute en ljum sommarkväll, föreslår vi rotfruktschips med löjrom och crème fraiche och parmesanfriterade oliver.

Rosé för finsmakaren:

Creation Rosé

159,00 kr


I glaset fruktigt rosévin med smak av jordgubbar, persika, vita vinbär och grapefrukt samt ett örtigt stråk.

Susana Balbo Signature Rosé

169,00 kr


Ett väldigt elegant vin, välbalanserat och fräscht med härliga inslag av röda bär, mineral och vita blommor. Smaken bjuder på solmogna jordgubbar, röda vinbär och saftiga körsbär med en lång och elegant finish.

Château de Selle Rosé

379,00 kr


Inbjudande fruktig doft med inslag av citrus, örter, persika, aprikoser, vanilj, passionsfrukt, lime och mineral. Torr och frisk i smaken med fin struktur och en silkeslen, lång och fräsch eftersmak.

Aqua di Venus Rosé

209,00 kr


En riktigt trevlig rosé som passar bra till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel. Varför inte grillad Sea Bream med gremolata?