Stora roséguiden.

Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.

Vårens stora roséguide

Konsumtionen av rosévin har ökat stadigt de senaste åren både i Sverige och globalt. Trenden visar att vi gärna dricker rosévin året om. Det är inte längre helt knutet till sommarmånaderna. Självklart skall du dricka det rosévin som du tycker bäst om, men även andra faktorer kan påverka, till exempel vilka du ska dela vinet med, tillfället, miljön och sammanhanget.

folk o folk hjälper dig att välja rosé.

Rosévin - för picknick och plockmat

Här har vi fruktiga roséviner som är lätta att tycka om och kanske passar extra bra för dig som är nybörjare på rosévin. De är enkla men samtidigt välgjorda och passar perfekt som sällskapsdryck. Dessa roséviner är goda att dricka som de är men passar också när man ska blanda rosébaserade drinkar.

När du ska ha med dig matsäck är det enkelt att ta med sig en matig sallad med kyckling eller oumph. Addera gärna sötma i form av jordgubbar eller vattenmelon som passar bra till rosévinet och när pappförpackningen är uppdrucken är den lätt att klämma ihop och återvinna. Både praktiskt och bra för miljön.

Picknickvänliga roséviner:

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

92,00 kr


Fransk rosé på 1-litersflaska med fruktig smak och toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

82,00 kr


Det här rosévinet har en medelstor doft med inslag av jordgubbar, persika och färska lingon. Medelfyllig, frisk och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär. Tetraförpackningen gör att den är enkel att bära med sig.

CHILL OUT Shiraz Rosé California

247,00 kr


CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Fruktig och angenäm smak med fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin som gör att den passar bra till lättare rätter.

Roséviner till lite lyxigare mat 

Här har vi samlat roséviner som är till för de som gärna vill ta med sig riktiga glas på picknicken och lägga lite mer tid och energi på picnickmaten eller middagen hemma. Servera gärna en bouillabaisse, en Pissaladiére (sydfransk pizza) eller en lyxig sallad med halstrad tonfisk till dessa roséviner.

Lite lyxigare roséviner:

La Petite Perrière Pinot Noir Rosé

121,00 kr


Det här rosévinet har en fruktig doft med inslag av röda frukter, och lätt blommiga toner. Smaken är torr och frisk, fruktig och fräsch med fina inslag av röda bär, solmogna jordgubbar och en fläkt av färska örter.

Rosévin till den exklusiva maten

Här har vi samlat rosévinerna som du tar fram när du får gäster som är mycket intresserade av både mat och vin. De kan avnjutas som de är, men dessa roséviner passar extra bra till den mer exklusiva maten. Servera gärna till kronärtskocka med getostmousse, en kalvcarpaccio med parmesan, till en sallad med kungskrabba, avokado och citrus. Eller varför inte rosékokta musslor?

Om du endast vill njuta av rosévinet ute på terassen med lite tilltugg ute en ljum sommarkväll, föreslår vi rotfruktschips med löjrom och crème fraîche och parmesanfriterade oliver.

Rosé för finsmakaren:

Aqua di Venus Rosé

201,00 kr


En riktigt trevlig rosé som passar bra till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel. Varför inte grillad Sea Bream med gremolata?

Château Paradis Rosé

131,00 kr


Château Paradis Rosé är inbjudande med en doft som har inslag av röda bär, persika, aprikos och apelsin. Smaken är torr och fräsch med toner av citrus, färska örter, röda frukter och apelsin.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

231,00 kr


Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé är nyanserad och elegant med inslag av röda frukter, blodapelsin, krusbär och färska örter. Smaken är torr och fräsch med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.