Nya årgångar hos 3 av Systembolagets trotjänare.

Årgången hos ett vin kan ha stor inverkan på vinets smak och doft, och berättar en hel del om klimatet som varit det året. Här är några nya, fräscha årgångar bland trotjänare i det fasta sortimentet.

Nya årgångar av Vento'z, Punt Road och Faustino.

Det är en rad trotjänare på Systembolagets hyllor som nyligen bytt årgång. Vi börjar med världens mest populära Rioja Gran Reserva, Faustino I, som byter till årgång 2012. En årgång som på bästa sätt tar över stafettpinnen från 2011, som varit en mycket uppskattad årgång. Vinet har funnits i Systembolaget sortiment i mer än 30 år och provar man den nya årgången förstår man till fullo dess popularitet.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter.

Vi fortsätter med ett vårfriskt vin av druvan alvarinho som kommer i en klimatvänlig förpackning, det vill säga i en box som rymmer två liter. Vento'z Alvarinho är en av de bästa boxköpen på marknaden.

Årgång 2023 kännetecknas för sin stora fräschör och elegans, tack vare den tidiga skörden i regionen. Vinet har till största del jäst på ståltank och en liten del på franska ekfat, vilket ger vinet dess textur. Doften bjuder på inslag av vit persika, galiamelon och citrus, smaken är torr och krispig med en elegant syra, läskande mineralitet och en lång eftersmak.

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Ett vitt vin med mycket fruktig, ungdomlig smak och inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Aptitretande sommarvin som är gott både som apéritif och till lätta bufférätter.

Josig pinot noir från Australien

Egendomen Punt Road har varit i familjen Napoleones ägo sedan 1978 och omfattar idag 60 hektar. Deras signum är personliga och klunkvänliga viner med tydlig adress och i Sverige är de främst kända för sin trotjänare Punt Road Pinot Noir. Nu är det dags för den nya årgången 2022 att ta plats på Systembolagets fasta hylla.

2022 är en utmärkt årgång i Yarra Valley. Få sjukdomar i vingårdarna och milda dagar i kombination med svala nätter följdes av jämna, varma temperaturer. Det innebar att frukten växte och mognade i lagom takt vilket gav en jämn skörd. En andel av vinet jästes i hela klasar och vinet lagrades sedan i tio månader i en blandning av äldre neutrala fat och 15 procent nya franska ekfat.

I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Med Punt Road Pinot Noir i glaset får du ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

27.03.2024