Nya läckra roséviner (och en maffig sydafrikan).

Av de tillfälliga nya viner som lanseras på Systembolaget den tredje maj har vi valt ut fyra riktigt läckra roséviner – och en maffig cabernet från Sydafrika.

4 roséviner och ett rött vin som släpps 3 maj 2024.

Jacques Seysses från Domaine Dujac och Aubert de Villaine från Domaine de la Romanée-Conti är två av vinvärldens verkliga superstjärnor, berömda för sina viner från Bourgogne. Tillsammans med vännen Michel Macaux från Paris sökte de nya utmaningar och gav sig på jakt efter vinmark med rätt förutsättningar.

Resultatet blev Domaine Triennes, en egendom i departementet Var i Provence som ursprungligen hette Domaine du Logis-de-Nans. Domaine Triennes är uppkallat efter den antika romerska vinfesten Trienna, men Tri syftar också på trion av delägare.

Att Domaine Triennes skulle bli något alldeles extra stod snart klart för världens vinintresserade. De 46 hektaren ligger öster om Aix-en-Provence med odlingslotter i sydsluttningar på upp till 450 meters höjd mellan bergen Sainte-Baume och Mont Aurélien som erbjuder ett svalt mikroklimat. Här finns kalkrika jordar för chardonnay, precis som hemma i Bourgogne och järnrik lera för rödvinsdruvorna, som i Saint Emilion.

Ett elegant och nyanserat rosévin som trivs både som sällskapsvin och vid det dukade bordet. Servera gärna till en fräsch sallad med grillad majsbröst, grillad grön sparris och jordgubbar.

Triennes Rosé

145,00 kr


Elegant och nyanserad doft med inslag av blodapelsin, solmogna jordgubbar, mineral och örter. Torr, mycket frisk, fruktigt och nyanserad smak med inslag av röda bär, blodgrape, mineral och örter.

Australisk Nebbiolo i rosa skrud

Förra veckan lanserades det röda vinet Longview Saturnus Nebbiolo och nu är det dags för ett smaksäkert rosévin. Nebbiolo får här sällskap med 19 procent pinot noir och det blir en synnerligen balanserad och angenäm kombination.

Familjeägda Longview är inte bara en av Australiens mest prisade vingårdar, utan också en av de vackraste vinegendomarna i landet. Här basar bröderna Mark och Peter Saturno både över gårdens 65 hektar svala odlingslotter och ett hängivet team som skapar eleganta och finessrika viner, ofta med en blinkning åt familjens italienska ursprung.

Longview ligger utanför den historiska lilla staden Macclesfield i Adelaide Hills i delstaten South Australia. Här var ursprungligen ett mejeri, men sedan familjen tog över 1995 handlar det om vin av en mängd olika druvor, alla odlade på egendomen

Longview Nebbiolo Rosato

159,00 kr


Ett vin som har fått fina recensioner och kommer i en riktigt fin flaska. Torr frisk smak av vit stenfrukt, röda bär, jordgubbar och citrus. Pigg syra och fin längd.

Laxrosa vin med angenäm smak från pinot noir

SLUTSÅLD

Nu beger vi oss det tyska vinområdet Pfalz där vi finner vinfirman Villa Wolf som grundades 1756. 1996 köpte Ernst Loosen egendomen. Förutom pinot noir odlar man även riesling, pinot blanc och pinot gris.

Så här skriver Jozo Glavas om vinet i Vinbanken.se:

”Det är något med tyska roséviner som är gjorda på pinot noir som gör en lycklig. Det är roligt, spännande och något som många kanske inte testat. Men för oss är det här ett givet val nu i sommar. Så om du får möjlighet, ge chansen till det här fyndvinet från den ikoniska producenten Ernst Loosen. I vinet får du ungdomlig, bärig och härlig framtoning med massvis av lite lätt mogna jordgubbar, blodapelsin och en liten spritsig känsla. Det är friskt, ungt, charmigt och gör att man får ett leende på läpparna”

By.Ott – Provencerosé håller fanan högt

Företaget startades av den Alsace-födde vinmakaren Marcel Ott som flyttade till Provence för att starta eget. 1912 etablerade han sig på Château de Selle, där han kämpade med den hårda, bergiga, men bördiga jorden och lyckades göra sig ett namn i vinvärlden. Genombrottet kom 1930 då han första gången exporterade ett vin, rosévinet "Coeur de Grain". Sex år senare kunde han köpa egendomen Clos Mireille och 1956 införlivades Château Romassan i familjeimperiet. Grundarens barn och barnbarn har genom alla år varit engagerade i verksamheten och är så än i dag, även om man 2004 sålde två tredjedelar av aktierna i företaget till champagnehuset Louis Roederer.

Alf Tumble ger vinet 5 poäng (= stark rekommendation) i Dagens Nyheter den 27 april, och så här beskriver han vinet:

”Välskulpterad och finpolerad Provencerosé som lyckats sy ihop lagdelarna på ett sömlöst sätt. Ljusrosa frukt med persika och nektarin möter läskande syra och svalkande mineralitet. Mjukt och snyggt ut i silkesfingertopparna”.

By.Ott Rosé

209,00 kr


By.Ott Rosé är ett bärigt, ungdomligt och mycket friskt rosévin med inslag av smultron, örter, hallon, vattenmelon, rabarber och blodgrapefrukt. Serveras kylt som sällskapsdryck, men passar även fint till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Efterlängtad röd nyhet från Rust en Vrede

SLUTSÅLD

Nu är det äntligen dags för ett nytt vin från den sydafrikanska egendomen Rust en Vrede. Denna gång är det cabernet sauvignon som har hela huvudrollen.

Ett mycket välgjort och smakrikt vin som gärna vill göra sällskap med grillade lammkotletter med rödvinssås och potatisgratäng.

Rust en Vrede i Stellenbosch, Sydafrika har anor tillbaka till 1694 och drivs av familjen Engelbrecht. Sedan Jean Engelbrecht tog över från sin far har här uteslutande producerats rött vin. Många anser att Rust en Vrede gör Sydafrikas bästa röda viner. Härifrån kom det första vin från landet som placerade sig på tidningen Wine Spectators lista över världens hundra bästa viner. En bedrift som sedan upprepats fem gånger.