Ett härligt potpurri av nya viner vecka 17.

Av de tillfälliga nya viner som lanseras på Systembolaget den 26 april har vi valt ut en färgglad palett av välgjorda viner.

Tre viner i tillfälligt sortiment 26 april 2024.

Robert Weil är utan tvekan en av de främsta producenterna i det tyska vinområdet Rheingau. De är helt hängivna druvan riesling och här har vi ett mycket välgjort vin från den vackra vingården Kiedricher Turmberg.

Vingården är 3,8 hektar stor och ägs helt och hållet av Weingut Robert Weil. Högst upp på sluttningen ståtar ett vackert torn som är det enda som finns kvar av slottet Scharfenstein som byggdes på 1160-talet. Därav namnet Turmberg som ju betyder tornberget.

Vingården Turmberger är klassad som VDP Erste Lage som ungefär motsvarar en Premier Cru i Bourgogne. Klassificering innebär att det är ett vin utöver de vanliga, med karaktär och från ett namngivet läge. Det ska endast vara av druvsort som är tillåten i distriktet och vinet ska ha en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Endast handskörd är tillåtet.

Rieslingdruvorna Kiedricher Turmberg 2022 genomgick en noggrann selektering både i vingården och i vineriet. Vinet är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare (2400 och 1200 liter). Det lagrades med jästfällningen under 6 månader. Resultatet är ypperligt och det är ett vin som kan avnjutas idag, men även sparas under många år

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

349,00 kr


Druvorna är utvalda från Robert Weils olika vingårdar i Kiedrich. Smaken är torr och frisk med fin balans och intensitet. I den nyanserade eftersmaken hittar man både nektarin, melon, citrus, mineral och en liten spets av citruszest.

Sydafrikansk rosé för vårens sköna stunder

Det är dags för en ny tillfällig lansering från den sydafrikanska favoriten Creation Wines från Walker Bay. Den här gången, vältajmat med den svenska våren.

Creations vingårdar ligger högt upp i Hemel-en-Aarde i Walker Bay, nära staden Hermanus. Vinrankorna växer i snitt kring 350 meter över havet, vilket bidrar till att mildra de varmare temperaturerna på marknivå och bibehålla syra i druvorna och ge fräschör till vinerna.

Det smakar extra gott att Creation är måna om både social och miljömässig hållbarhet. Som led i sitt arbete för social hållbarhet stöttar de flera lokala välgörenhetsinitiativ. När det kommer till miljömässig hållbarhet är de bland annat medlemmar i Biodiversity & Wine Initiative. Creation är dessutom även en av nio producenter i Sydafrika med EnviroWines-certifieringen, landets striktaste certifiering gällande hållbar odling.

Creation Rosé görs av 70 procent grenache noir, 25 procent syrah och fem procent viognier. Lagring sker i rostfria ståltankar för ett friskt och fruktigt resultat.

Creation Rosé

159,00 kr


I glaset fruktigt rosévin med smak av jordgubbar, persika, vita vinbär och grapefrukt samt ett örtigt stråk.

Smaksäkert vin av trendiga druvan albariño

I DO-området Rías Baixas i Galicien, Spaniens nordvästra del just ovanför Portugal, odlas druvan albariño som av många anses som Spaniens mest intressanta vitvinsdruva. En av dem som anser det är Soledad Bueno, vanligen kallas Marisol. 1979 köpte hon och hennes make Javier Mareque en egendom i byn Vilanoviña. På den fanns odlingar med kiwi men även albariño-stockar och ett vineri.

Marisol älskade albariño och med sin bakgrund som biolog insåg hon att jorden och klimatet här var perfekt för hennes favoritdruva. Med hjälp av en lokal vinmakare utökade hon vingårdarna och sålde druvorna till vinerier. 1989 bestämde hon och maken sig för att göra egna viner och 1990 lanserade de sitt första vin. Pazo de Señoráns etablerade sig snart som en av områdets främsta producenter. Idag drivs egendomen av deras fyra barn.

Att vi här finner ett nyanserat och smaksäkert vin av albariño är det ingen tvekan om. Vinet klarar sig väl på egen hand, men är också en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet. Servera eleganta anrättningar på fisk och skaldjur, där det med fördel förekommer syrlighet från tillagning eller i tillbehör.

Pazo Señorans Albariño

219,00 kr


Fruktig doft med inslag av nektarin, äpple, citrus, färska fikon, apelsinskal och blommiga toner. Smaken är torr, elegant och rund med en välbalanserad fruktighet och en lång mineraldriven eftersmak. Ett vin med en underbar balans mellan kraft och finess!