Sveriges mest prisvärda viner utsedda - här är våra tips.

I tävlingen Vinordic Wine Challenge 2024 utses de mest prisvärda vinerna i olika kategorier, och flera av våra viner prisades i år av den erfarna juryn.

Vinordic 2024 - våra vinnare.

Juryn i Vinordic Wine Challenge består av flertalet erkända vinskribenter och journalister, bland annat är tävlingens ordförande Bengt-Göran Kronstam, och med sig i juryn har han bland annat Gunilla Hultgren Karell (Expressen), Linda Pérez (SvD), författaren och utbildaren Anders Melldén och champagnekännaren Fredrik Schelin.

Målet är att ta reda på vilka viner på den svenska marknaden som är de mest prisvärda. Vinerna delas in i olika kategorier och prisklasser. I varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen ”Gold Trophy”. Även en ”Silver Trophy” och en ”Bronze Trophy” delas ut.

Kategorierna är: Vitt boxvin, vitt vin på flaska, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, vitt ekovin, rött ekovin, ekologiskt rött boxvin, ekologiskt vitt boxvin och alkoholfria fruktdrycker.

De mest prisvärda vinerna 2024 - våra favoriter

Det är många viner på listan, men vi har valt ut några av våra favoriter som vi tycker är riktigt bra, prisvärda viner i de olika prisklasserna. Här är de:

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


I kategorin röda viner 140-159 kr fick Washingtonvinet Boom Boom! Syrah bronsmedalj. Detta är ett mycket uppskattat vin till kötträtter, och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm och viol. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


I kategorin röda viner 160-179 kronor fick Punt Road Pinot Noir guldmedaljen! Detta är en solklar favorit från Yarra Valley med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat. Perfekt till chark eller grillad fisk!

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


När det kom till de allra billigaste vita vinerna, i kategorin vita viner under 79 kronor, kom vår gröna favorit Casal Garcia Vinho Verde på en smickrande guldplats. För 77 riksdaler får du här en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon och en smak som är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Villa Wolf Grauburgunder 2021

99,00 kr


Villa Wolf Grauburgunder tog silvermedaljen i kategorin vita viner 90-99 kronor. Smaken i vinet vittnar om gula äpplen, päron och kryddor. Fin balans med frisk syra och lätta mineraltoner. Torr, krispig och harmonisk eftersmak.

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


När det kom till de ekologiska röda vinerna i prisklassen 80-99 kronor fick detta spanska vin av druvan garnacha tintorera en finfin bronsplats. Hacienda el Espino är ett intensivt och fylligt vin med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


I kategorin ekologiska rödviner 100-129 kronor knep Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic den fina silverplatsen. Ett populärt vin i det fasta sortimentet som är mjukt, fruktigt och kryddigt i en härlig symbios. Här finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Louis Roederer Brut Rosé

829,00 kr


Bland mousserande viner och Champagne över 201 kronor hittar vi Louis Roederer Rosé på silverplatsen, som fått fina omdömen även globalt. Rosaskimrande med eleganta små bubblor som ger en sammetslen krämighet. Generös, smakrik och komplex men ändå med en elegant mjuk fruktighet.