En bukett av spännande viner i veckans släpp.

Det kommer under vecka 16 lanseras en bred palett av nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi har plockat ihop en attraktiv bukett av härliga och väldoftande viner som alla går att köpa från fredag klockan 10.00.

5 nyheter i tillfälligt sortiment v 16, 2024.

Vi börjar med ett fräscht vårvin från Uruguay. Har ni inte provat viner från Uruguay tidigare så är detta en ypperlig introduktion. Uppskattar ni fräscha viner från druvan sauvignon blanc är valet lika självklart.

Gimenez Mendez är en uruguayansk kvalitetsproducent som i Sverige främst är känd för sin Premium Tannat, men nu är det dags för den krispiga nyheten Alta Reserva Sauvignon Blanc 2023 att ta plats. Utmärkelserna har haglat över Gimenez Mendez sedan de 1991 grundade familjeegendomen i Las Brujas, strax norr om huvudstaden Montevideo i södra Uruguay. Idag är de ansedda som en av de främsta vinproducenterna i Uruguay.

Familjen Gimenez Mendez är av åsikten att vin ska skapas med hänsyn till tradition, kunskap och erfarenhet såväl som precision och teknik. Självklart i kombination med de bästa av druvor. Druvorna kommer från magra lerjordar i Las Brujas. Klimatet karaktäriseras av varma dagar och svala nätter. Vingårdarna har en lätt lutning, vilket leder till en stor påverkan från de svala vindarna som kommer in från kusten av Rio de la Plata.

Gimenez Mendez Alta Reserva Sauvignon Blanc

149,00 kr


I glaset ett friskt och fruktigt vin med smak av gröna äpplen, lime, tropiska toner av guava och mango samt ett örtigt stråk.

Efterlängtad rosé från Susana Balbo

Efter flera framgångsrika lanseringar är det med stor glädje som Susana Balbo, den hyllade argentinska vinmakaren, tillkännager ytterligare en lansering av Susana Balbo Signature Rosé i Sverige. Det är nu dags för den välsmakande och fräscha årgången 2023.

Här har vi handskördad pinot noir och malbec från Uco Valley, som noggrant valts ut från vingårdar på 1200 meter över havet och pressats varsamt för att bevara deras delikata smaker och livfulla aromer. Resultatet är en rosé som utstrålar elegans och finess, med en fängslande bukett av färska bär, blommiga toner och en antydan av mineralitet.

Susana Balbo blev 1981 Argentinas första kvinnliga vinmakare och har sedan dess arbetat outtröttligt med att producera eleganta kvalitetsviner av yppersta klass. Hennes engagemang för Argentinas vinindustri har lett till att hon tre gånger blivit vald som ordförande för Wines of Argentina. Hela två gånger har hon hamnat på ”The Drinks Business” prestigefyllda lista över Vinvärldens mest inflytelserika kvinnor.

Susanas passion för vinmakning och hennes engagemang för att visa det bästa av Argentinas terroir har gjort henne till en sann pionjär inom vinvärlden.

Susana Balbo Signature Rosé

169,00 kr


Ett väldigt elegant vin, välbalanserat och fräscht med härliga inslag av röda bär, mineral och vita blommor. Smaken bjuder på solmogna jordgubbar, röda vinbär och saftiga körsbär med en lång och elegant finish.

En maffig syrah från Argentina

Nu kommer en favorit i repris när Systembolaget den 19 april lanserar Las Moras Gran Syrah 2020. Ett maffigt vin som fått sin nyanserade smak från vingårdarnas höga höjd och svala klimat.

Finca Las Moras vackra vingårdar med Andernas siluett som tornar upp sig i horisonten ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är landets näst största vindistrikt, beläget norr om Mendoza och det står för cirka 25 procent av landets produktion. Framför allt har området de senast åren fått stor uppmärksamhet för sina syrahviner

Finca Las Moras har cirka 560 hektar av vingårdar i San Juan fördelade på de tre dalarna Pedernal (1.350 m.ö.h), Zonda (950 m.ö.h) och Tulum som ligger 650 meter över havet. Den höga höjden ger ett svalt klimat och en längre mognadscykel som gör att druvan får fina, mogna tanniner och en nyansrik smakprofil. Ytterligare komplexitet får man genom att blanda druvor från utvalda vingårdar belägna i samtliga tre dalar.

Gran Syrah är ett vin som klarar sig mycket väl på egen hand, men är även en taktfast och uppskattad partner till vällagade kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte rosastekt ryggbiff med rödvinssky smaksatt med voatsiperiferypeppar och färska björnbär. I bakgrunden på lagom ljudnivå en argentinsk tango och kvällen är räddad.

Las Moras Gran Syrah

189,00 kr


Vinet är nyanserat med doft av kryddor, cederträ och torkad mörk frukt. Smaken är fyllig med inslag av fat, tobak, kryddnejlika, torkade björnbär och fikon med ett bra avslut.

Halvflaska Barolo ger eufori till smaklökarna

Nu lanseras ett nytt vin från Terre del Barolos projekt Arnaldo Rivera i Systembolagets tillfälliga sortiment. De är den enda producenten som hämtar druvor från samtliga elva byar i Barolo, och i Undicicomuni samsas druvor från alla. Nu lanseras vinet på halvflaska i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Projektet Arnaldo Rivera sjösattes i och med årgången 2013 av det ambitiösa och kvalitetsdrivna kooperativet Terre del Barolo. Kooperativet har funnits sedan 1958 och har idag cirka 350 medlemmar som tillsammans odlar vin på 600 hektar.

Arnaldo Rivera var namnet på kooperativets grundare och han tyckte att det var synd att småskaliga odlare sålde sina druvor till anonyma blandningar hos de större producenterna. Syftet var att ta vara på frukten från de historiska vingårdar där odlarna arbetade, och för att ge både människor och terroir den uppmärksamhet och respekt de förtjänade.

Arnaldo Rivera Barolo Undicicomuni

229,00 kr


I glaset ett komplext och mångfacetterat vin med smak av mogna körsbär, nypon, viol, kryddor och läder. Finmejslade tanniner och ett långt, nyansrikt avslut.

Shiraz som både visar muskler och elegans

Vi är glada över att presentera ett vin från Bondar Wines, en ny producent i portföljen. Vår första lansering från dem blir Violet Hour Shiraz 2022, en rik och fyllig shiraz från Blewitt Springs i McLaren Vale, vars namn är inspirerat av hur himlen såg ut efter deras första skörd.

Bondar Wines grundades 2012 av det äkta paret Andre och Selina Bondar. Andre axlar rollen som vinmakare och var 2020 en av finalisterna i den prestigefyllda tävling "Young Gun of Wine”.

Stilen kännetecknas av viner som kombinerar en lätthet med nyansrikedom och koncentration med ett läskande element. De ska kännas bekanta på så sätt att de uttrycker druva och växtplats, men har en personlighet i form av fräschör och sin komplexa struktur. Druvorna skördas tidigt och vinerna jäser och lagras i olika typer av jäskärl, däribland cementägg.

Andre är inte främmande för en andel hela klasar och längre skalkontakt, vilket vi ser resultatet av i Violet Hour Shiraz: I glaset ett vin med smak av mörka plommon, björnbär och skogshallon med eleganta inslag av fat, peppar, viol och lagerblad. Silkig fyllighet och långt friskt avslut.

Violet Hour Shiraz

249,00 kr


Ett vin med toner av mörka bär och plommon, med fattoner och en hint av peppar och viol. Perfekt till eleganta rätter av lamm, nöt och vilt.