Outlaw Zinfandel Rebel – fredlös rebell bland de röda boxarna.

Nu lanseras en ny, prisvärd box med zinfandel från soliga Kalifornien på Systembolaget. Outlaw Zinfandel Rebel är ett vin som tar för sig utan att be om ursäkt för det.

Outlaw Zinfandel Rebel

Zinfandeldruvan har med sin generösa fruktighet och inbjudande kryddighet blivit en storfavorit hos svenskarna. Nu kommer en nyhet i Systembolagets beställningssortiment - Outlaw Zinfandel Rebel - som erbjuder ett riktigt bärigt zinfandelvin från Kalifornien till det bästa priset du kan hitta bland boxvinerna.

Vinet har en inbjudande, djupröd färg och i både doft och smak dominerar det bäriga med toner av blåbär, solmogna jordgubbar och mörka björnbär. Men här finns även toner av vanilj, svartpeppar och mörk choklad som samsas med en välbalanserad fatkaraktär. Ett torrt och fylligt vin med sammetslen struktur och lång eftersmak.

Den svarta och guldiga vinboxen finns i Systembolagets beställningssortiment och med sina 204 kronor har den det lägsta priset du kan hitta om du letar efter zinfandel på box.

Zinfandelns omstridda ursprung

De flesta av oss förknippar kanske zinfandel med USA och framförallt Kalifornien - men kanske har du även stött på en italiensk zinfandel? Länge tvistade man om huruvida zinfandel egentligen var samma druva som den italienska primitivon. Om så var fallet skulle även Italien kunna producera viner under namnet zinfandel. 1994 bekräftade man med hjälp av DNA-teknik att de två druvsorterna är så pass nära besläktade att man kan kalla dem samma sak, och bara några år senare fick Italien tillåtelse att börja kalla sina primitivoviner för zinfandel.

Vid närmare efterforskning visade det sig dock 2001 att bägge druvorna härstammar från den kroatiska druvan tribidrag.

Prisvärd bag in box

I Sverige har vi verkligen tagit zinfandeln till våra hjärtan - år 2020 köpte vi hela 9 miljoner liter zinfandelvin. På samma sätt älskar vi vin på box - närmare 50 procent av den totala försäljningen är "BiB". Inte bara är boxen smidig att bära, den är också mer klimatsmart än den klassiska glasflaskan. Dessa två fakta i kombination med en oslagbar prislapp ger den nya vinboxen riktigt goda chanser på den svenska vinmarknaden!

Vad passar Outlaw Zinfandel Rebel till för mat?

Tack vare generositeten i vinet passar det ypperligt till en saftig hamburgare extra allt, eller varför inte till mustiga grytor eller smakrika grillrätter.

09.01.2023