Rotari – italienare som alltid har bra bubblor.

Det är med stor tillfredsställelse vi nu välkomnar de välgjorda och prisvärda mousserande vinerna från Rotari till vårt sortiment..

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut.

Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser och dalar är klimatet optimalt för att producera mousserande vin av högsta kvalitet. Områdets klimat och den kalkrika jordmånen ger viner med hög syra, fräschör och elegans.

Precis som i Champagne produceras Rotaris mousserande viner enligt den traditionella metoden, metodo classico som det heter i Italien. Det vill säga en andra jäsning på flaskan som skapar de mjuka bubblorna.

Rotari använder sig bara av druvorna pinot noir och chardonnay.

Lång lagring ger nyansrika viner med brödighet

Rotari vilar i flera år på sin jästfällning, lite olika beroende på vilken av produkterna det är. Men det är minst 24 månader för Rotari Rosé, 48 månader för Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2017 och ända upp till 60 månader för Rotari Flavio Riserva.

Alla Rotaris viner har ursprunget Trento som är en DOC i Trentino som endast är för mousserande viner, vita eller rosé. Det finns drygt 10.000 hektar vinodlingar i Trentino och elva procent av dessa används till de mousserande Trentovinerna. År 2021 såldes det 12 miljoner flaskor bubbel med detta ursprung. Vingårdarna ligger mellan 200–800 meter över havet och det finns för närvarande 47 producenter.

Rotaris vineri.
Rotari kommer från regionen Trentinos kullar och dalgångar i hjärtat av Dolomiterna.

Tillåtna druvsorter är chardonnay, pinot blanc, pinot noir, och pinot meunier och samtliga viner ska produceras enligt den traditionella metoden. Viner utan årgång måste vila med jästfällningen minst 15 månader, de med årgång minst 24 månader och 36 månader för en Riserva.

Från kvalitetsinriktat kooperativ

Kooperativet Mezzacorona grundades redan 1904. I dag har de mer än 1.500 kvalitetsmedvetna odlare som satsar stort på att hela kedjan från druva till butelj är miljömässigt och långsiktigt hållbar. Vingårdarna sköts med minsta möjliga miljöpåverkan, bland annat med organisk gödning och biologiska metoder. Mest kända är de mousserande vinerna under varumärket Rotari, men här skapas även stilla viner på druvor som pinot grigio, pinot nero och chardonnay.

Uppskattade viner vid det dukade bordet

Alla Rotaris viner är ypperliga som sällskapsvin eller som en aperitif. Men glöm inte att använda dessa välgjorda viner vid det dukade bordet. Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2017 och Rotari Brut Riserva är som en dröm till skaldjur, löjrom och eleganta fiskrätter. Rotari Rosé är en mycket angenäm följeslagare till både sallader och kycklingrätter.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Passar utmärkt till både fisk, skaldjur och sallader.  Vinet lagras i 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. 100% chardonnay.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Rotari Brut Rosé

139,00 kr


Detta rosa bubbel har en elegant, fruktig doft med inslag av smultron, blodgrape, kex och persika och med en fin brödig ton. Torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.