September bjuder på en färgrik palett av nya viner.

En färgrik palett av nya intressanta och välsmakande viner kommer att pryda Systembolagets hyllor från den första september. Här tipsar vi om några.

Nya viner i september 2023.

Varför inte prova det argentinska ”maskrosvinet”, en svalodlad sauvignon blanc från Australien, Zweigelt från Österrike, röd sydafrikan i miljövänlig PET-flaska, högklassig riesling från Alsace, välgjord chenin blanc från Sydafrika och sist men inte minst två riktigt bra vita bordeauxviner i det tillfälliga sortimentet.

Argentinskt ”maskrosvin” med fräschör och elegans

Diente de León är spanska för "maskros" och vinets etikett pryds av en maskros som sprider sina frön för vinden. Maskrosen speglar Bodega Montlaiz vinodlingar som växer i harmoni och samklang med naturen. Vinet är både veganvänligt, ekologiskt, etiskt och ingår i Systembolagets märkning “våra mest hållbara drycker”.

Möt ett fruktigt och elegant vin i härlig, ljus rubinöd färg som är gjort på 100 procent criolladruvor som vuxit i gamla vingårdar. Criolla är ett samlingsnamn för en mängd druvsorter i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet, eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig.

Två av de vanligaste är Criolla Chica och Criolla Grande som båda ingår i vinet Diente de León. Dessa två criolladruvor har länge varit populära som inhemskt traditionella druvor i till exempel Argentina, men sällan exporterats utanför ländernas gränser. Tills nu.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Svalodlad sauvignon blanc från Australien

Wakefield Wines är en av landets mest prisbelönta vinproducenter och grundades för mer än 40 år sedan av familjen Taylor. Här finner vi en mycket fräsch och välgjord sauvignon blanc från Adelaide Hills. Området har ett svalt klimat som påverkas av havet och har därför förutsättningar som passar särskilt bra för druvan sauvignon blanc, som utgör en tredjedel av vinområdets vingårdar.

Wakefield Wines bedriver ett mycket omfattande hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Australia's Sustainable Winemakers. För att minska klimatpåverkan för detta vin har man valt en lättviktsflaska.

Wakefield Estate Sauvignon Blanc

129,00 kr


Wakefield Estate Sauvignon Blanc är ett mineraldrivet, aromatiskt och friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime och gröna äpplen. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, eller till smakrika rätter med fisk och skaldjur.

Elegant zweigelt från österrikiska Lens Moser

Druvan zweigelt är en österrikisk korsning av druvorna blaufränkisch och st laurent framtagen 1922 av Dr Zweigelt. Det ursprungliga namnet var rotburger men 1975 bytte man till zweigelt. Lens Moser Zweigelt Eleganz är just ett elegant och fruktigt vin som är lika självklar både som sällskapsdryck och vid det dukade bordet.

Familjeföretaget Lens Moser grundades redan 1849 och är beläget i Rohrendorf, cirka sju mil nordväst om Wien. För att bevara druvans karaktär och fruktighet är vinet jäst och lagrat i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet är också veganvänligt.

Lenz Moser Zweigelt Eleganz

89,00 kr

99,00 kr


Detta vin bjuder på en doft av mogna körsbär, röda bär och samtidigt en lätt kryddighet. Smaken är komplex och elegant med frutkiga toner av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.

Nytt rödvin från sydafrikanska Nederburg

Nu är det dags för ett trevligt fruktdrivet rödvin från den sydafrikanska producenten Nederburg. Vinet är en lyckad blandning av druvorna cinsault och pinotage.

Vinet kommer i en PET-flaska – en förpackning med lägre klimatavtryck. PET-flaskan ger 283 g CO2e/l (gram koldioxidekvivalenter per liter) att jämföra med en vanlig glasflaska som ger 722 CO2e/l. Vinet är även Fairtrade certifierat.

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage

121,00 kr


Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage har en inbjudande doft med inslag av röda frukter, plommon, kryddor och en fläkt av kakao. Smaken är trevligt fruktig med toner av röda och mörka frukter, blå plommon, kryddor, lakritschoklad samt ett stråk av örter.

Vingårdsbetecknad Alsace från namnkunnig producent

Det är ingen tvekan om att Domaine Zind-Humbrecht är en namnkunnig och hyllad producent i Alsace. Egendomen är pionjärer i regionen inom biodynamisk vinodling och Oliver Humbrecht är nu ansvarig för företaget och vinmakningen. Olivier hör till den sällsynta skaran vinmakare i världen som utbildat sig till MW – Master of Wine.

Här får vi nu en vingårdsbetecknad riesling från 2021. Det är en mycket bra årgång för framför allt torra rieslingviner i Alsace. Vingårdsläget Heimbourg ligger öster om Turckheim i närheten av den Grand Cru klassade läget Brand och omfattar nio hektar. Domaine Zind-Humbrecht äger 4,5 hektar av vingården som är mycket brant och ligger i västligt till sydvästligt läge. De fullmogna och högklassiga druvorna har Oliver förvaltat på bästa sätt. Ett vin som är ypperlig att avnjuta idag, men kan även lagras i flera år för framtida smakupplevelser.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg

361,00 kr


Här är ett vin som passar perfekt till årets första sparris eller smörstekt abborre. Riesling Heimbourg har en fruktig doft med tydliga rieslingtoner och inslag av citrus, bergamott, honung, örter, kalk och mineral. En mycket frisk smak med generös, mogen, vit frukt och frisk, välbalanserad syra.

Nyanserad chenin blanc med klädsam fatkrydda

Sydafrika har de största arealerna av druvan chenin blanc och nu släpps det ett mycket nyanserat vin från producenten Stellenrust. Vinet Secrets & Lies Chenin Blanc 2022 har en härlig mix mellan mogna frukter, nötter, kryddor och fat. Det är ett smakrikt och fylligt vin som trivs både med den kraftiga fiskrätten och anrättningar på ljust kött och fågel.

Stellenrust är en familjeägd egendom som grundades 1928. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Bottelary Hills som planterades 1983. Vinrankorna växer fristående utan uppbindning, så kallade bush-vines.

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Härliga vita bordeauxer i tillfälliga sortimentet

Årgång 2021 är en riktigt bra årgång i Bordeaux för vita torra viner och nu kommer det två riktigt bra viner i en klart begränsad kvantitet. Av Clos Floridène Blanc som ligger i Graves kommer det 840 flaskor.

Vinet som består av sauvignon blanc och sémillon har lagrats nio månader i ekfat. Ett vin som både kan avnjutas idag eller att lagras.

Chateau Lespault-Martillac Blanc är ett eftertraktat vin då det kända slottet i Pessac-Léognan bara har 1 hektar med de gröna druvorna sauvignon blanc och sémillon. Vinerna görs av Olivier Bernard som äger Domaine de Chevalier (också Pessac-Léognan) På grund av den mycket begränsade tillgången finns här bara 180 flaskor.

31.08.2023