Kan man dricka vin till rabarber? Experten guidar.

Rabarber är mycket syrligt och innehåller ganska mycket oxalsyra som kan ställa till problem i mötet med vin. Vi guidar dig till de rätta dryckesvalen.

Rabarberpaj och färska rabarber.

Möt oxalsyran med smakbryggor

Oxalsyra finns bland annat i rabarber, spenat, carambole och rödbetsblad. I mötet med vin kan oxalsyra ge vinet en metallisk känsla i munnen. Tillagning minskar halterna en aning och man kan mildra effekten genom att till rabarberdesserter servera krämig vaniljsås eller gräddglass.

Vin till rabarber: Balans sötma/syra

När man väljer vin till rabarberdesserter måste man beakta sötma- och syrabalansen i både anrättningen och i vinet. Normalt möter man hög syra i maten med hög syra i vinet. Men dukar man upp en dessert med övervägande syra är det bättre att servera ett muskatvin, eftersom man rubbar den delikata sötma/syrabalansen i ett sött vin med hög syra. Det är nämligen så att den höga syran i desserten mildrar syran i vinet som då blir obalanserat. Dock klarar muskatviner som har relativt låg syra detta möte med bravur.

Om man vill servera högklassiga söta viner med hög syra bör man minska syran i desserten genom socker, fett eller krämiga komponenter.

Rabarber i förrätter och varmrätter

Det är inte helt ovanligt att man även använder rabarber även som en ingrediens i förrätter eller varmrätter. I dessa fall är bara rabarber en smaksättning som inte spelar huvudrollen och man får välja ett vitt, rött, eller rosé utifrån anrättningens helhet.

Vin av muskatdruvan till rabarber:

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

109,00 kr


Ett mycket användbart lätt mousserande vin på muskatdruvan som man med fördel tar fram till desserten eller bakverket med havtorn eller rabarber, där syrligheten är mer framträdande än sötman.

Planeta Passito di Noto

349,00 kr


Planeta Passito di Noto har toner av mogna loquats, torkade aprikoser, kastanjehonung, subtila rosenblad, söt papaya och fyllig kvitten. Perfekt till chokladskapelser och marsipan.

Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise

119,00 kr


Ett vin som passar fint till desserter med bär eller rabarber. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchi, fläder, rosenvatten, och russin.

Andra söta viner till rabarber:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Royal Tokaji Late Harvest

399,00 kr


Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

Psst! Missa inte våra goda drinkar med rabarber! »