Att välja vin till havtorn.
Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa vinvalen till desserter och bakverk med smak av havtorn.
Läs mer »Rabarber är mycket syrligt och innehåller ganska mycket oxalsyra som kan ställa till problem i mötet med vin. Vi guidar dig till de rätta dryckesvalen.
Oxalsyra finns bland annat i rabarber, spenat, carambole och rödbetsblad. I mötet med vin kan oxalsyra ge vinet en metallisk känsla i munnen. Tillagning minskar halterna en aning och man kan mildra effekten genom att till rabarberdesserter servera krämig vaniljsås eller gräddglass.
När man väljer vin till rabarberdesserter måste man beakta sötma- och syrabalansen i både anrättningen och i vinet. Normalt möter man hög syra i maten med hög syra i vinet. Men dukar man upp en dessert med övervägande syra är det bättre att servera ett muskatvin, eftersom man rubbar den delikata sötma/syrabalansen i ett sött vin med hög syra. Det är nämligen så att den höga syran i desserten mildrar syran i vinet som då blir obalanserat. Dock klarar muskatviner som har relativt låg syra detta möte med bravur.
Om man vill servera högklassiga söta viner med hög syra bör man minska syran i desserten genom socker, fett eller krämiga komponenter.
Det är inte helt ovanligt att man även använder rabarber även som en ingrediens i förrätter eller varmrätter. I dessa fall är bara rabarber en smaksättning som inte spelar huvudrollen och man får välja ett vitt, rött, eller rosé utifrån anrättningens helhet.
109,00 kr
Ett mycket användbart lätt mousserande vin på muskatdruvan som man med fördel tar fram till desserten eller bakverket med havtorn eller rabarber, där syrligheten är mer framträdande än sötman.
349,00 kr
Planeta Passito di Noto har toner av mogna loquats, torkade aprikoser, kastanjehonung, subtila rosenblad, söt papaya och fyllig kvitten. Perfekt till chokladskapelser och marsipan.
119,00 kr
Ett vin som passar fint till desserter med bär eller rabarber. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchi, fläder, rosenvatten, och russin.
130,00 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
189,00 kr
399,00 kr
Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.
149,00 kr
Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.
Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa vinvalen till desserter och bakverk med smak av havtorn.
Läs mer »Muskatdruvan är en väldigt populära druva som används till både torra och söta viner. Lär dig mer om druvfamiljen och få tips på olika sorters muskatviner.
Läs mer »Det finns få saker som förknippas med sommaren så mycket som svenska jordgubbar. Med vad ska man dricka för vin till jordgubbar?
Läs mer »Dryckesexperten Mats har gjort en djupdykning bland högar av smågodis och en rad olika drycker och hittat 5 riktigt bra kombinationer.
Läs mer »