Att välja vin till olika rätter på kyckling.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Anka har ett mörkt, fett och smakrikt kött så det vanligaste dryckesvalet är därför röda viner. Men till en del anrättningar faller även vita viner väl på plats. Vi hjälper dig till det bästa vinvalet.
Ska du steka ankbröst? Ankbröst bör inte genomstekas utan serveras rosa. De okoagulerade proteinerna i köttet tillsammans med fettkappan har en mildrande effekt på strävheten i röda viner. Du kan därför välja ganska smakrika röda viner med tydlig strävhet. Det kan exempelvis vara viner från Rhônedalen, Bordeaux, Ribera del Duero eller Nebbiolo från Piemonte.
Om anrättningen är åt det mer eleganta hållet är en god pinot noir ett klassiskt val. Det gäller även om det finns söta och kryddheta inslag. Om man serverar kall stekt eller lättrökt anka i exempelvis en sallad kan vi även välja bland rosa eller vita viner.
I den klassiska rätten anka med apelsinsås får man både syra och sötma från frukten. Man väljer därför viner med tydlig fruktighet. Bland de röda vinerna kan du exempelvis välja en pinot noir från Nya Världen. Vad det gäller vita viner är både en riesling, pinot gris eller gewurztraminer med viss restsötma ett utmärkt val.
129,00 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
Ett välgjort och ekologiskt vin från Rheinhessen i Tyskland. Väljes med fördel till lite lättare anrättningar eller där finns en smaksättning av apelsin eller annan frukt.
269,00 kr
Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.
Ankbröst är en vanlig maträtt i Bordeaux och här har vi ett härligt vin från familjen André Lurton. Servera det rosastekta ankbröstet med en rödvinssås och en vitlöksdoftande potatisgratäng.
269,00 kr
Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Vinets sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.
Här har vi en högklassig riesling med restsötma som kan användas till exempelvis anka i apelsinsås eller till en sallad med lättrökt ankbröst och färska nektariner.
309,00 kr
Från Piemonte kommer detta vin med en nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, nypon, rosor och choklad. Kryddigt, nyanserat och smakrikt vin i stram stil med inslag av mörka körsbär, rosor, fat, salvia och tobak.
En smaksäker nebbiolo från Piemonte som passar utmärkt till den kraftiga ankrätten med krämiga och feta tillbehör. Tryffel eller annan svamp möter vinet på ett ypperligt vis.
Konfitering är en tillagningsmetod där man kokar köttet i låg temperatur i sitt eget fett. Här väljer man röda viner utifrån såser och tillbehör. När det finns syrliga, feta eller krämiga komponenter kan vinet vara åt det stramare hållet. Finns det tydlig sötma i rätten möter man det med ett mjukare och fruktigare vin.
Konfitering är även en konserveringsmetod som kan användas till annat kött och fågel. Vad det gäller anka är det låren och vingarna som här lämpar sig bäst. Naturligtvis är det givande att själv stå för tillagningen men det går även att köpa konfiterad anka på burk.
Konfiterad anka är en specialitet från sydvästra Frankrike så det är alltid trevligt att välja ett vin från exempelvis Languedoc.
165,00 kr
I smaken finns inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär. Här finns mycket smak och samtidigt en finstämd elegans som gör att vinet passar mycket bra till mat och särskilt till rätter av nöt- och lamm, men även till viltkött. Passar perfekt till både klassisk husmanskost och grillat.
Ett prisvärt ekologiskt och välsmakande vin från Corbiéres som finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Välj gärna till konfiterad anka som serveras med belugalinser, färska örter och potatis som steks i ankfett.
149,00 kr
Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.
Även här beger vi oss till Languedoc i södra Frankrike. En riktigt välsmakande pinot noir som passar som handen i handsken till konfiterad anka med syrad vitkål och hallonsalsa.
Pekinganka är en berömd maträtt från nordöstra Kina. Skinnet är krispigt och det finns normalt både kryddighet och sötma i ankan och i tillbehören. Servera mjuka och fruktiga röda viner från pinot noir, grenache, gamay eller barbera.
Samma typ av viner är även användbara till många andra ankbaserade anrättningar i det kinesiska köket. Här följer några viner vi varmt rekommenderar:
179,00 kr
Med Punt Road Pinot Noir i glaset får du ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Vår dryckesexpert hjälper dig att välja de rätta vinerna till kalkon, så det helt enkelt blir kanon i stället för kalkon.
Läs mer »Vin i matlagningen kan definitivt höja smaken på såser, grytor, soppor och efterrätter. Men hur ska man tänka och vad finns det för fallgropar? Här får du alla tips för att använda vin i maten..
Läs mer »Anka är underskattat! Här har Linnéa lagat en underbar rätt som kan bli en ny favorit där hemma. Linda filéerna med bacon och servera med en krämig puré och krispig grönkål. Servera med ett glas Shiraz.
Läs mer »