Vin till ost - garanterat ljuvliga smakkombinationer.

Dryckesexperten Mats rekommenderar dryck till ostbrickan och garanterar ljuvliga smakkombinationer.  

Ostbricka

Det finns ett vackert franskt ordspråk som lyder "Ost får vinet att sjunga" men det gäller naturligtvis att få vinet att sjunga med rena, klara och vackra toner. Vi är ju inte ute efter en smakkombination som för tankarna till pinsamma stunder under uttagningarna till IDOL. Vi kan här rekommendera 5 ostar och 5 viner där definitivt ett plus ett blir tre och ljuv musik uppstår.

Parmesan och amarone

Parmigiano Reggiano är en av Italiens mest kända ostar och görs i flera områden i Emilia-Romagna.

Parmesan som vi kallar den i Sverige görs av opastöriserad komjölk och formas till riktigt stora ostar som lagras under allt från 18–48 månader. Osten intensiva smak och tydliga sälta rundar av vinet samt lyfter fram dess fruktighet. En kombination som verkligen skapar ett leende på läpparna.

Villabella Amarone Classico

349,00 kr


Ett vin som gifter sig väl med parmesamost är denna härliga amarone med en ovanligt välbalanserad, fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak.

Roquefort och ädelsött vin

Osten Roquefort från södra Frankrike är troligtvis den mest kända grönmögelosten. Till skillnad mot många andra mögelostar är Roquefort gjord på fårmjölk, men till det utvalda vinet kan du även välja andra grönmögelostar.

Med ett ädelsött vin som angripits av mögelsvampen Botrytis Cinerea får vi en balans mellan osten och vinets smakintensitet och ett extra gynnsamt möte blir det mellan ostens sälta och vinets sötma. Här kan man även med fördel komplettera osten med en klick marmelad av gula frukter, som exempelvis aprikos.

Nederburg Noble Late Harvest

119,00 kr


Till din roqueford rekommenderar vi Nederburg Noble Late Harvest som bjuder på en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Smaken är mycket söt med toner av tropisk och torkad frukt, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Vällagrad prästost och rioja

En vällagrad prästost som exempelvis Allerum XO visar tydligt att svenska hårdostar håller mycket hög kvalitet och att den hör hemma på ostbrickan och inte bara på smörgåsen.

Ett vin som trivs extra bra med dessa ostar är en mjuk röd rioja med fina inslag av frukt och vanilj. En kombination som verkligen blir lysande.

Faustino Crianza

119,00 kr


Till en vällagrad prästost serverar vi gärna denna rioja från Faustino. Vinet har en generös, bärig doft av blåbär, körsbär, smörkola, läder och vanilj. Frisk och pigg syra. Lena tanniner, bäriga inslag och tydlig fatkaraktär i ett mjukt avslut.

Munster och Alsace pinot gris

Munster är ett så kallad kittost och en specialitet från Alsace. Den härligt feta och mjölkiga konsistensen samt det vackra orangegula och aromrika skalet passar som handen i handsken med fruktigheten och kryddigheten i traktens viner på druvan pinot gris.

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

229,00 kr


Till din kittost från Alsace väljer du med fördel en pinot gris från just Alsace. Gustave Lorentz pinot gris bjuder på rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.

Stilton och portvin

Den engelska osten Stilton är en krämig och fet ost med en mycket fin och intensiv grönmögelsmak. Själva mögelaromen har dessvärre en förmåga att slå ihjäl de flesta viner. Ett rent av sagolikt smakmöte i gommen får vi dock med det här portvinet från Duoro i Portugal.

Quinta Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port

249,00 kr


Ett portvin med fruktig och balanserad smak med fina inslag av plommon, björnbär, cassis, svartpeppar, mörka körsbär, choklad och kryddor.