Vin till sushi - bemästra den ädla konsten.

Att välja fel vin till sushi kan bli en obehaglig upplevelse. Lär dig att välja rätt och få tips på perfekta vin till den älskade sushin.

Vin till sushi

Den första restaurangen som serverade sushi i Sverige var Seikoen. Restaurangen låg i centralpalatset på tegelbacken i Stockholm och var Sveriges första japanska restaurang. 1973 öppnades den och 1979 satte de sushi på menyn. Den japanska snabbmaten slog igenom i Sverige på bred front på 90-talet och idag finns det mer eller mindre en sushirestaurang i varje kvarter.

Sushi är rik på den femte grundsmaken umami, som kan ge många viner en obehagligt metallisk smak. Reaktionen är kraftigare för röda viner så därför är det helt och hållet vita viner som gäller när man skall dricka vin till sushi. Det är en klar fördel att välja viner med frisk syra och gärna lite sötma. Det möter fint den sötsyrlighet som finns i riset och hettan i wasabin. Om man inte vill ha vin till sushin så kan man självklart välja öl, och då helst en ljus lageröl eller en veteöl. Vill man låta hela måltiden gå i japanska tecken är en torrare och fruktig sake den naturliga drycken. Eller varför inte välja en kopp av det gröna japanska teet Sencha? Ett annat och lite udda alternativ är Genmaicha, som är ett grönt te smaksatt med rostat ris.

Vad det gäller vin går det utmärkt att välja både stilla och mousserande vin till sushi. Här kommer några av våra favoriter till sushin.

Vin till sushi:

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


En härligt fruktig riesling med adressen Washington State som utan tvekan kommer att sitta som handen i handsken till en välgjord sushi. Vinet har en fin balans mellan hög syra och fruktsötma.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

89,00 kr


En prisvärd Riesling från Tyskland med fruktig smak och fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor.

YOKO Riesling

129,00 kr


YOKO Riesling för sig världsvant tillsammans med både sushi, kryddheta nudlar samt thailändska soppor och grytor. Ett ypperligt vin till asiatisk mat!

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

189,00 kr


Mousserande vin passar utmärkt till sushi och smaken i det här vinet är frisk och fräsch med bra balans och inslag av gröna äpplen, citron och kex.

YOKO Sake Junmai Daiginjo

272,00 kr


YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. En utmärkt dryck till sushi!