Pizza Wizard – konsten att göra pizza i mästarklass.
Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.
Läs mer »Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!
Man kan se pizzadegen som en tom målarduk, där såsen och råvarorna som läggs på pizzan är färgen som ger tavlan karaktär och stil. Det finns därför en rad olika vintyper som passar till pizza. Eftersom det blir mycket fetma genom osten är det bra att välja viner som balanserar det feta genom en frisk syra. Här följer några olika typer av pizza och lämpliga viner därtill.
Det finns en druva i Italien som möter tomatsåsen, fetman i osten och de flesta andra ingredienser på ett ypperligt sätt. Det är naturligtvis Toscanas stora kvalitetsdruva Sangiovese. Ett riktigt bra allroundvin vad det gäller pizza. Ruffinovinet finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll.
99,00 kr
Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
299,00 kr
Om du föredrar vin på box rekommenderar vi Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese till pizzan. Vinet har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.
När det finns en kombination av sötma och syra i pizzan som exempelvis från getost och honung väljer man ett vitt vin som har en hög syra, en rik fruktighet och lite restsötma. Detsamma gäller när det finns sötma från frukt, som ananas i en Hawaii eller banan tillsammans med kyckling och curry.
199,00 kr
Om du önskar ett vin i lite högre prisklass rekommenderar vi Robert Weil Rheingau Riesling Trocken som har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.
Dessa salta och härliga smaker får en att drömma sig bort till en uteservering i Provence, så här väljer vi naturligtvis en läcker rosé.
229,00 kr
Ett rosévin från Provence som har en torr och fräsch smak med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.
Till pizzor med räkor, musslor och andra skaldjur väljer man ett vitt eller mousserande vin med hög syra. Med mousserande viner enligt den traditionella metoden får vinets brödiga toner en trevlig aromspegling mot pizzadegen. Drick gärna en riktig bra Champagne till en pizza bianco (utan tomatsås) med crème fraiche och löjrom.
369,00 kr
Om du vill lyxa till det med Champagne rekommenderar vi den här från Bauchet som har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.
Tarte flambée har sitt ursprung i franska Alsace. I stället för tomatsås används en syrlig bas som färskost eller crème fraiche. Denna typ av pizza påminner om den italienska pizza bianco, men till skillnad från pizza kräver degen till Tarte flambée ingen jäsning. Oftast ingår det lök och skinka i en traditionell Tarte flambée . Välj med fördel ett vin från Alsace. Det blir alltid trevligt!
99,00 kr
109,00 kr
Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc har en intensiv och fruktig doft med fina inslag av av citrus, melon, gråpäron, persika och ett stänk av honung. Smaken är medelfyllig och frisk med en viss mineralitet och inslag av solmogen melon, persika, gråpäron och citrus.
209,00 kr
Gustave Lorentz Riesling Burg har en tydlig och nyanserad doft av citrus, cykelverkstad, gula plommon, äpplen och mineral. Smaken är fruktig och balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.
Vi tycker att det dricks alldeles för lite Madeira i Sverige. Prova en högklassig Sercial till en lyxig pizza med rikligt av lufttorkat kött, svamp och nötter så blir du också frälst.
115,00 kr
J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.
Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.
Läs mer »Ljuvligt recept på pizza bianco med parmesan och svamp som får smaklökarna att jubla.
Läs mer »Här får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten.
Läs mer »Flammkuchen är en populär tysk pizza som även är en delikatess i Alsace. En vit pizza av tunn karaktär som får en otrolig smak av rökt fläsk och smakrik ost.
Läs mer »