Vin till pizza.

Den älskade pizzan finns i oändliga varianter och stilar. Därför kan det vara lite klurigt att veta vilket vin man ska para till sin pizza. Vi ger dig de bästa tipsen!

Pizza och vinglas på bord

Man kan se pizzadegen som en tom målarduk, där såsen och råvarorna som läggs på pizzan är färgen som ger tavlan karaktär och stil. Det finns därför en rad olika vintyper som passar till pizza. Eftersom det blir mycket fetma genom osten är det bra att välja viner som balanserar det feta genom en frisk syra. Här följer några olika typer av pizza och lämpliga viner därtill.

Pizza med, skinka, svamp, grönsaker och charkuterier

Det finns en druva i Italien som möter tomatsåsen, fetman i osten och de flesta andra ingredienser på ett ypperligt sätt. Det är naturligtvis Toscanas stora kvalitetsdruva Sangiovese. Ett riktigt bra allroundvin vad det gäller pizza. Ruffinovinet finns även på halvflaska om man vill förgylla en vardagskväll.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

300,00 kr


Om du föredrar vin på box rekommenderar vi Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese till pizzan. Vinet har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.

Pizza med getost och honung, samt pizzor med frukt

När det finns en kombination av sötma och syra i pizzan som exempelvis från getost och honung väljer man ett vitt vin som har en hög syra, en rik fruktighet och lite restsötma. Detsamma gäller när det finns sötma från frukt, som ananas i en Hawaii eller banan tillsammans med kyckling och curry.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


Om du önskar ett vin i lite högre prisklass rekommenderar vi Robert Weil Rheingau Riesling Trocken som har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Pizza med oliver, tonfisk och färska örter

Dessa salta och härliga smaker får en att drömma sig bort till en uteservering i Provence, så här väljer vi naturligtvis en läcker rosé.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

229,00 kr


Ett rosévin från Provence som har en torr och fräsch smak med fina toner av röda frukter, apelsin, krusbär, färska örter, mineral och en spets av citruszest.

Pizza med skaldjur och löjrom

Till pizzor med räkor, musslor och andra skaldjur väljer man ett vitt eller mousserande vin med hög syra. Med mousserande viner enligt den traditionella metoden får vinets brödiga toner en trevlig aromspegling mot pizzadegen. Drick gärna en riktig bra Champagne till en pizza bianco (utan tomatsås) med crème fraiche och löjrom.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

399,00 kr


Om du vill lyxa till det med Champagne rekommenderar vi den här från Bauchet som har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Tarte flambée

Tarte flambée har sitt ursprung i franska Alsace. I stället för tomatsås används en syrlig bas som färskost eller crème fraiche. Denna typ av pizza påminner om den italienska pizza bianco, men till skillnad från pizza kräver degen till Tarte flambée ingen jäsning. Oftast ingår det lök och skinka i en traditionell Tarte flambée . Välj med fördel ett vin från Alsace. Det blir alltid trevligt!

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

209,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Burg har en tydlig och nyanserad doft av citrus, cykelverkstad, gula plommon, äpplen och mineral. Smaken är fruktig och balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.

Pizza med lufttorkat kött och svamp samt pinjenötter

Vi tycker att det dricks alldeles för lite Madeira i Sverige. Prova en högklassig Sercial till en lyxig pizza med rikligt av lufttorkat kött, svamp och nötter så blir du också frälst.

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

119,00 kr


J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira har en ljust gyllene färg och lite simmig konsistens. Stor härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter som aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.