En ruggig novemberdag samlas en grupp vinentusiaster på anrika Scandic Hasselbacken på Djurgården för att tävla i vin. Det är Nederburg Wine Challenge som har världspremiär i Stockholm. Tretton lag om två personer ska få sina kunskaper om sydafrikanska viner satta på prov. folk o folk är på plats för att bevaka evenemanget.
Nederburg Wine Challenge är Sveriges första tävling i sydafrikansk vinkunskap. Arrangörer är vin- och spritföretaget Altia (som står bakom folk o folk) samt vinproducenten Nederburg. Här utmanas både tävlingsdeltagarnas praktiska och teoretiska kunskaper om sydafrikanska viner och i fakta om landet. Tävlingen är öppen för alla. Startfältet består av såväl entusiastiska konsumenter som restaurangpersonal och hängivna Munskänkar. De tävlar i lag om två personer där de ska enas om svaret på varje fråga.
– Det här är en av de roligaste vintävlingarna jag har varit på. Det har varit kul att tävla i team, säger tävlingsdeltagaren Annelie Bobinger under pausen. Hon är sommelier från Steningevik.
Kollegan och lagkamraten Jörgen Landén håller med:
– Jag är inte säker på att vi hade varit med om det hade varit en individuell tävling.
Både proffs och glada amatörer i startfältet
Mats Claësson, folk o folks dryckesexpert, tillika Wine Program Manager på Altia, är dagens och kvällens konferencier. Han är en av idémakarna bakom tävlingen och har också projektlett hela arrangemanget.
Mats håller samman tävlingen, sköter presentationerna och förklarar tävlingsmomenten på ett professionellt och samtidigt underhållande sätt. Stämningen är avslappnad, ledig och trivsam. Ibland slinker det ur honom ett och annat uppskattat skämt i göteborgsk anda, som när han förklarar att Syrah är den enda druvan som har en egen sång, och börjar sjunga på den gamla slagdängan Que sera, sera.
– Jag var stark förespråkare för att vi skulle ha den här typen av tävling, som inte bara riktar sig till sommelierer och branschen utan även till hängivna konsumenter. Och med facit i hand och av all den respons jag har fått så vet vi att det var rätt tänkt, säger Mats glatt och stolt.
När folk o folk pratar med honom några dagar efter att tävlingen ägt rum berättar han att han fått enbart positiva ord från såväl tävlingsdeltagare och som publik.
Knivigt att bedöma ursprunget på mousserande
Tävlingen startar med ett teoretiskt prov med frågor kring olika varumärkens ursprung, årtal med mera. Därefter fick de tävlande avgöra vilka två av fyra mousserande viner som är producerade i Sydafrika.
– Det här var tydligen ett ganska svårt moment. Inget av lagen har lyckats pricka in båda två, säger Maja Berthas, juryns ordförande.
Maja Berthas är marknadschef för intresseorganisationen Wines of South Africa (WOSA), som marknadsför sydafrikanska viner på marknader utanför landet. WOSA har deltagit i arbetet bakom tävlingen och bidragit med kunskap i utformningen av de teoretiska frågorna.
Med i juryn finns också Jörgen Andersson, Regional Manager norra och södra Europa på Distell (som äger Nederburg).
Stämningen bland de tävlande är uppslupen och i pauserna känner vi som sitter bredvid inte av den hårda konkurrensen. Här är det kollegialt och det stora samtalsämnet är naturligtvis vin och svaren på de kluriga frågorna, som ingen ännu fått facit på.
Blanda eget vin
Två av de mest uppskattade delmomenten i tävlingen är den så kallade ”På tåget-frågan” samt när deras kunskaper i att blanda vin utmanas. I det förstnämnda momentet ska deltagarna identifiera rätt druva utifrån tre glas med olika viner, men producerade från samma druvsort. Här finns en möjlighet att chansa och gissa efter att ha smakat enbart det första glaset och få höga poäng. De som vill ha mer ledtrådar går vidare till vin nummer två och därefter tre, med lägre och lägre poäng i potten.
Det visar sig att några lags chansning ger utdelning och det blir spridning på de totala poängen.
– Spänningen är rafflande och resultatet svänger fram och tillbaka efter varje deltävling, säger juryordförande Maja förtjust.
I nästa moment har Nederburgs chefsvinmakare Andrea Freeborough gjort en blandning bestående av fyra olika viner av olika karaktär. De tävlandes uppgift är att återskapa hennes vin utifrån att de fått rätt komponenter.
– Här gäller det att hitta proportionerna för att få balansen på vinet, förklarar Mats och bekräftar att det här delmomenten nog inte är helt enkelt. Genomgången av de rätta svaren efteråt visar att ingen har gissat helt rätt, men ett av lagen lyckades med konsten att sätta storleksordningen på de olika druvsorterna.
– Det här var nog i särklass den populäraste övningen, säger Mats entusiastiskt efteråt.
Final
Enligt juryordföranden Maja är hon imponerad över den höga nivån som de tävlande håller, och då poängterar hon att det gäller alla deltagare, även de som inte arbetar med viner till vardags.
Tre lag går vidare till finalen som sker framför publik. Den är oerhört spännande. Ganska snart står det klart att det står mellan de två tävlande från Steningevik samt Erik Gröndahl och Richard Granberg från Piteå. De två sistnämna är också de som slutligen vinner äran och berömmelsen samt en skräddarsydd resa till Sydafrika med besök på Nederburg på programmet.
Dagen avslutas med en unik mini-vinmässa för både de tävlande och de konsumenter som ska titta på finalen och delta i Winemakers Dinner senare på kvällen. Under minimässan finns det möjlighet att prova viner från Nederburg och Plaisir de Merles, samt en lång rad exklusiva viner som endast går att köpa på plats på Nederburg Auction i Sydafrika.
Mats Claësson avslöjar att det från många håll finns ett önskemål om att detta är starten på en ny tradition. Även folk o folks utsända hörde ideligen positiva kommentarer, förhoppningar och förfrågningar om en repris nästa år.
Låt oss hålla tummarna att vi ses på Nederburg Wine Challenge nästa år!
Några av de viner som serverades på middagen:
Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon
Fruktiga och bäriga toner med inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Smaken är kryddig med en tydlig smak av mörka bär. Syran i vinet är mycket bra balanserad med frukten. Tanninerna är påtagliga men silkeslena.
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc
Nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomerans, en touch av honung och en liten kryddighet. Smaken är stor och fruktig. Vinet är komplext med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur. I den långa eftersmaken finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska. Rekommenderas till smakrika fiskrätter men även till ljust kött.
Nederburg Noble Late Harvest
Ett oerhört prisvärt dessertvin som fått mycket höga poäng i bl.a. Platter's Guide. Vinet är välbalanserat och har en tydlig doft av mango, nektar, honung och apelsinmarmelad. Smaken består av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Passar utmärkt till lite sötare desserter som crème brûlée eller hjortronpannacotta.