Maja Berthas om det magiska vinlandet Sydafrika.
Maja Berthas, en av Sveriges främsta experter på viner från Sydafrika, berättar här om Sydafrikas spännande utveckling till att bli ett magiskt vinland.
Läs mer »Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.
Stellenbosch ligger i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, cirka fem mil öster om Kapstaden. Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses den vara en av landets vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen. Här får du hennes tips på vad du inte bör missa i Stellenbosch.
Sitt namn har Stellenbosch fått efter Simon van der Steel. Han var den första guvernören i Kapkolonin och grundade staden 1679, vilken är landets näst äldsta stad efter Kapstaden. Stellenbosch betyder (van der) Steels skog.
Genom den vackra staden rinner en flod, the Eerste River (den första floden), vilken var den första flod som van der Steel stötte på när han utforskade området öster om Kapstaden. Sedan dess har den utvecklats till en blomstrande stad med en uppskattad befolkning på knappt 200 000 varav omkring 30 000 av studenter.
Framför allt är det vinet som lockar inhemska och långväga besökare till Stellenbosch och dess omnejd. En variation av jordarter och ett klimat med idealiska förutsättningar för att olika druvsorter ska kunna växa och frodas har fått regionen att i århundraden dominera den Sydafrikanska vinscenen. Området ligger bara ett par mil från havet, och på eftermiddagarna sveper havsbrisen in över land och svalkar ner traktens alla odlingar. Det är svalare här än på samma breddgrad på norra halvklotet.
Som första vinregion i Sydafrika inrättade Stellenbosch 1971 en vinrutt – ett organiserat nätverk av i runda slängar 200 vingårdar som turisterna kan besöka och har möjlighet att uppleva vinprodukten på nära hålla och komma tätt inpå den Sydafrikanska vinsjälen.
Stellenbosch Wine Routes inkluderar 5 leder som alla står för olika karaktärer när det gäller vinstilar, klimat och geografiskt läge. En tur med besök på vingårdarna är en upplevelse som passar både novisen och den erfarne konnässören. Läs mer om Stellenbosch Wine Routes här
I Stellenbosch ligger flera av de största vinproducenterna. Här har bland annat Distell sitt huvudkontor, vilket är en av Sydafrikas ledande producenter med bland annat vinvarumärken som Drostdy-hof och Nederburg lkofolk.se/vin/nederburgsamt likören Amarula i sitt sortiment.
Staden är inte bara känd för sina utmärkta viner. Här håller även gastronomin hög klass och besök på några av stadens restauranger kan varmt rekommenderas. Den som är van att äta ute i Sverige kommer att överraskas av de, även på förstklassiga krogar, relativt låga restaurangnotorna. Passa på att testa struts som då och då förekommer på menyerna eller det utsökta köttet från springbock – en liten gasellart, som är något av det godaste kött folk o folks utsände har smakat.
De senaste decennierna har det skett en snabb ökning av både bostäder och verksamheter i och runt Stellenbosch. Trots detta genomsyras stadskärnan fortfarande av den historiska, idylliska atmosfären. Gata upp och gata ned pryds av vitputsade byggnader i gammal nybyggarstil, varav en och annan är försedd med halmtak. Det känns trivsamt och inbjudande att strosa runt mellan uteserveringarna. Lövverken från de stora ekarna som växer utmed trottoarerna ger en ombonad känsla. Träden, som finns i hundratal, har stått här länge och har gett upphov till smeknamnet Eikestad, ekstaden.
Att en stor del av besökarna utgörs av turister sätter dock en del andra avtryck. Det pittoreska intrycket störs till viss del av de många souvenirbutikerna som ligger sida vid sida dignande av afrikanska hantverk och färgglada tyger.
Stellenbosch är även känt för sitt välrenommerade universitet. Det inrättades 1918 och i dag är University of Stellenbosch ett internationellt erkänt utbildningscenter och ett av de ledande universiteten på den afrikanska kontinenten. Staden är också ett inlärningscentra för vinnäringen och här utbildas många av landets framtida vinmakare. De cirka 30 000 studenterna livar upp och bidrar till atmosfären och att uteserveringarna är fyllda på kvällarna.
För den som tröttnar på de pittoreska miljöerna, den utsökta maten och vinprovningar finns det möjlighet till en annorlunda, tankeväckande utflykt till närbelägna kåkstaden Khayelitsha, 25 kilometer från Stellenbosch. Det är den näst största, svarta kåkstaden i Sydafrika och i dag en av de fattigaste stadsdelarna i Kapstadsområdet. Trots detta sjuder här av entreprenörskap och den äldsta delen har rustats upp och plåtskjulen ersatts med eleganta koloniala byggnader.
folk o folks utsända följde med på en guidad cykeltur i Khayelitsha. Vi blir utrustade med vattenflaska mot värmen samt cykelhjälm och tar oss fram mellan husen på asfalterade gator.
Vi gör stopp på Siki's Koffee Kafé och bjuds på espresso eller lattè, som smakar precis lika bra som från de bästa barristorna i Sverige. Grundaren Sikelela ”Siki” Dibela har erfarenhet från kaffebarer både i Kapstaden och London, men beslutade sig för att återvända till sina gamla hoods för att lära dem som bor här att dricka ”riktigt kaffe”. Siki förklarar att många dricker frystorkat kaffe och tillsätter massor av socker för att göra det drickbart, samtidigt som diabetes är ett utbrett problem på grund av felaktig kosthållning.
– Mitt kaffe behöver inget socker för att smaka gott, så det är också bättre för hälsan, säger han och tillägger skrattande när han hör att vi är från ett vinföretag:
– Coffee is like wine, och menar att han har flera olika sorters kaffe i sortimentet, beroende på tillfälle och smak.
Innan återfärden till Stellenbosch tar vi vägen förbi en prisbelönt restaurang: 4Roomed eKasi Culture. Den startades av Abigail Mbalo, en före detta tandtekniker som är självutbildad kock och receptskapare.
Att restaurangens grundare även har intresse för design ger sig i uttryck i en läckert vitmålad lokal med ljusinsläpp i taket, en stor kaktusplantering mitt i golvet och shabby chick-möbler i trä och plåt i glada färger. Miljön känns direkt hämtad ur ett inredningsmagasin. På ett bort ligger en rad uppslagna tidningar och visar flera artiklar och recensioner av när och fjärran besökare.
Sista dagen i Stellenbosch beger vi oss norrut, till den betydligt mindre staden Wellington. Här finns John Sedgwick Distillery, det enda kommersiella whiskydestilleriet på den afrikanska kontinenten. Här kan du få en guidad tur i destilleriet med efterföljande provning. Glöm inte att förboka! Anläggningen är inte öppen för oanmälda besökare. Håll utkik efter ett reportage från John Sedgwick Distillery som kommer inom kort på folk o folk!
189,00 kr
Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc har en djup doft med inslag av solmogen melon, bakade äpplen, kryddor och, bivax. Smaken är torr och lång med fina toner av bakade äpplen, melon, kryddor, fat, vanilj och stendamm. Vinet har en fin balans mellan fat och fruktighet.
520,00 kr
Chenin blanc-vinet Ken Forrester The FMC 2020 har en en intensiv och nyanserad doft med inslag av honung, bakade äpplen, torkad aprikos, kryddor och brioche. Smaken presenterar en bred palett av honung, honungsmelon, bakade äpplen, fat, kanderade apelsinskal, kryddor och vanilj.
149,00 kr
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
189,00 kr
Friskt, fruktigt och nyanserad chenin blanc från Stellenbosch. Här finns toner av gula äpplen, persika, mandarin, honungsmelon och nötter. Perfekt till vegetariska rätter eller anrättningar med fisk eller ljust kött.
159,00 kr
Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.
Maja Berthas, en av Sveriges främsta experter på viner från Sydafrika, berättar här om Sydafrikas spännande utveckling till att bli ett magiskt vinland.
Läs mer »Chenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner.
Läs mer »Den 1 juni släpps den röda vinboxen 3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot i tvåliters bag-in-box. Vinet ingår i en ny serie rättvisemärkta kvalitetsviner från Sydafrika.
Läs mer »Denna gång för augusti månad har Mats valt en chenin blanc från Sydafrika som verkligen gör en euforisk till både gom och själ. FMC är en Förbannat Magnifik Chenin blanc.
Läs mer »