Robert Mondavi sauvignon blanc - nyhet på USA hyllan.

Robert Mondavis sauvignon blanc är perfekt till det dukade bordet och som sällskapsdryck. Vinet fick fina recensioner i SvD och finns på alla Systembolag.

Moules frites

När Svenska Dagbladets Andreas Grube listade 6 goda septembernyheter fick Robert Mondavis sauvignon blanc fem prickar på tärningen och omdömet: "Riktigt schysst sauvignon blanc här, med gott om karaktär och identitet. Fräsch fruktighet, skjuts i syran och med ett lite kryddigt inslag." Vi kan bara hålla med om vinets förträfflighet och rekommenderar det varmt såväl som sällskapsdryck som till det dukade bordet.

En mångsidig sauvignon blanc

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc 2020 är ett fräscht vin med en inbjudande och fruktig doft. Här hittar du inslag av krusbär, färska örter, honungsmelon och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika.

Vinet passar utmärkt som sällskapsdryck, det klarar sig väl på egen hand, men är också en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet.

Matcha detta fruktiga och fräscha vin till lite lättare fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller tillbehör. Eller till kyckling med citron, moules frites eller en krämig chèvre chaud

Robert Mondavi lade grundstenen för druvan i Kalifornien 

Robert Mondavi ville lansera en ambitiös och torr sauvignon blanc i Kalifornien redan 1968 men omgivningen avrådde honom eftersom kaliforniska sauvignon blanc viner hade dåligt rykte under den här tiden.

Robert Mondavi spånade ändå vidare och funderade på områden i världen där druvan presterade allra bäst. Snart vandrade tankarna till östra Loire och appellationerna Sancerre och Pouilly Fumé. Inspirerad av detta etiketterade han helt enkelt vinet som en Fumé Blanc. 

Det blev en stor succé och Fumé Blanc har efterhand blivit en synonym världen över för druvsorten Sauvignon Blanc. Mestadels används namnet i Nya Världen för sauvignon blanc viner som har varit i kontakt med ek. 

Eftersom det här vinet fokuserar helt och hållet på att få fram druvans fruktighet och fräschör finns det ingen inblandning av ek och därför etiketteras detta vin som en sauvignon blanc.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

109,00 kr

129,00 kr


Ett vin som fungerar perfekt på egen hand men även matchas på ett bra sätt till mat där det gärna får finnas syrliga komponenter i tillagning eller som tillbehör.

Private Selection Winery speglar variationen i de kaliforniska vingårdarna

Glen Caughell, vinmakare på Robert Mondavi.

I Kalifornien är sauvignon blanc idag den tredje mest planterade gröna druvan med 6370 hektar (2019).

Robert Mondavi grundade vinserien Robert Mondavi Private Selection 1994, och vinerna skall spegla Robert Mondavis tilltro till kvaliteten och potentialen i vingårdar och områden över hela Kalifornien.

Dock vilar vinerna främst på Roberts förutseende att plantera vingårdar i Kaliforniens kustnära vinområden. Det är även fallet med denna sauvignon blanc, där druvorna främst kommer från Central Coast. 

Robert Mondavi Private Selection har en stor bredd  av prisvärda och välgjorda viner. De senare åren har man även introducerat viner som lagrats i ekfat där det tidigare vilat spritsorter som Bourbon, rye whiskey och rom. Ansvarig vinmakare är den unge och dynamiske Glen Caughel.

Robert Mondavi Sauvignon blanc med skaldjur

Robert Mondavi en innovatör och pionjär

Robert Mondavi grundade vineriet i Napa Valley 1966 som fortfarande bär hans namn. Robert har betytt oerhört mycket för den kaliforniska vinindustrin och dess utveckling. Han var den första som byggde ett större vineri i Napa Valley och hans ambition var att göra viner som kunde mäta sig med de främsta vinerna i världen. Egendomen ligger i den historiska vingården To Kalon i den västra delen av Oakville. 

Redan de första åren byggde man ett mottagningscenter på egendomen där besökarna fick prova vinerna och få inblick i tillverkningen. Det var något nytt för Napa Valley och blev fröet till den så nu viktiga vinturismen i Kalifornien. Roberts fru Margrit, som var djup involverad i verksamheten, började även arrangera konstutställningar, matlagningsklasser med franska stjärnkockar, välgörenhetstillställningar och konserter.

Robert Mondavi avled 2008 vid en ålder av 94 år. Ett långt liv fyllt av vin och framgång. Utan honom hade inte den amerikanska vinkartan sett ut som den gör idag, och det är inget överdrift att påstå att han haft stor betydelse även i ett globalt perspektiv.

I framkant även vad det gäller hållbarhetsarbete

Robert Mondavi var också en pionjär vad det gäller hållbarhetsarbete och idag är de definitivt i framkant vad det gäller miljöarbete och hållbar odling. De grundade the Napa Sustainable Winegrowing Group (NSWG) som arbetar med forskning, föreläsningar och vägledande verksamhet tillsammans med Napa County Resource Conservation.

Robert Mondavi winery var det första vinföretaget som 1998 fick utmärkelsen "Innovator award" från California's Environmental Protection Agency. Företaget har i dagsläget följande miljö och hållbarhetscertifieringar; Certified California Sustainable Winegrowing, Napa Green Certified Winery och Napa Green Certified Land.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc är hållbar producerat och har en lättviktsflaska á 420 gram, i linje med Systembolagets hållbarhetsmål.

Goda recept till Robert Mondavi Sauvignon Blanc: