Vit och röd pärla i folk o folk selection - bara för våra läsare.

Vitt från Provence och rött från Toro som gör vår dryckesexpert Mats glad till sinnet.

Château Paradis Blanc

Ny producent i Provence som briljerar

Vår nya producent i Provence, Château Paradis, är en mönsteregendom som ligger i den norra delen av vackra Coteaux d’Aix-en-Provence. Deras rosé och röda vin finns redan beställningssortimentet och nu lanserar vi den vita som ett folk o folk selection vin.

Château Paradis Blanc

139,00 kr


Château Paradis Blanc är en synnerligen lyckad blandning av de tre druvorna Sauvignon Blanc, Vermentino och Grenache Blanc. Vinet har en harmonisk doft med fina toner av söt stenfrukt, citrus, örter och en fläkt av blommor och mango. Smaken är torr, frisk, fräsch och balanserad med inslag av tropiska frukter, stenfrukt, örter och en lätt blommighet.

Vacker egendom med hållbar odling

Vinranka på Château Paradis

I området har det odlats vin under lång tid, både av fenicierna 600 före Kristus och sedan av Romarna. Egendomen drivs och ägs idag av Xavier and Odile Thieblin. Man innehar 80 hektar vinodlingar och exporterar sina viner till ett 20-tal länder.

Chateau Paradis har nyligen uppnått det tredje och högsta steget i hållbarhetscertifieringen Haute Valeur Environnementale, HVE som skapades av franska jordbruksministeriet 2011. Certifiering är baserad på hur egendomens arbete påverkar den biologiska mångfalden, samt principer vad det gäller användandet av bekämpningsmedel, gödsel och vatten. Certifieringen är ett erkännande till Château Paradis och deras ansträngningar för att skapa ett hållbart jordbruk och främja biologisk mångfald.

Ekologisk Toro som parar kraft och elegans

Området Toro som ligger i den västra delen av den spanska regionen Castilla de León vid floden Duero är kända för sina mörka, fylliga och alkoholstarka röda viner. Vi lanserar nu en Toro från familjeföretaget Bodegas Gil Luna som har både kraft och intensitet, men som på ett mycket snyggt sätt kombinerar detta med en klädsam elegans. Druvorna som kommer från 40-åriga stockar är ekologiska och vinet vilar under sex månader i fat av fransk och amerikansk ek.

Sin Complejos betyder utan komplex, fast om man tittar på etiketten skall det nog tolkas så att man skall prova och avnjuta vinet utan förutfattade meningar, helt enkelt låta vinet tala för sig själv.

Patricia Gil Luna

Nya generationens vinmakare

Patricia Gil Luna tillhör den unga generationen av spanska vinmakare och hennes viner är mjukare och elegantare än de mer traditionella vinerna från Toro. Hon arbetar tätt tillsammans med sin pappa Wences som har mer än 30 års erfarenhet av vinmakeri i bland annat Rioja och Ribera del Duero. Familjen äger 10 hektar vingårdar med gamla stockar och blev ekologiskt certifierade redan 2009. Produktionen är begränsad till cirka 50 000 flaskor per år.

Toro - ett område som drar till sig intresse och investeringar

Vinerna från Toro var redan på medeltiden kända för sin koncentration och höga alkoholhalt. Egenskaper som gav dem god förmåga att klara långa seglatser. De blev därför ett naturligt val för Christofer Columbus då han började förbereda och proviantera inför sin resa till Amerika 1492.

Områdets rykte och framgång fortsatte under många år och det var ett av de första områdena i Spanien som fick en DO status (Denominación de Origin, spansk ursprungsbeteckning som Toro fick 1933). Dock föll området helt i glömska efter det spanska inbördeskriget (1936-1939).

Toros återbyggnad och renässans dröjde ända till 1987 då ett antal lokala producenter ansökte om en ny DO. Att många såg potential i ursprunget visade sig snart då många välkända vinproducenter från både Rioja, Ribera del Duero och Frankrike investerade i vingårdar.

Toros vingårdar ligger på en platå 650-750 meter över havet och vinden viner ofta över det ganska platta landskapet. De röda vinerna som är helt dominerande görs nästan uteslutande på druvan Tinta de Toro som är en lokal klon av Tempranillo. Området är ett eldorado för gamla stockar då 1202 hektar av de totala 5624 hektaren vinodlingar består av fritt växande stockar som är mer än 50 år gamla.

Vad som är lite ovanligt är också att mer än hälften av alla vinstockar är oympade, det vill säga växer med sina egna rötter och är inte ympade på amerikanska rotsystem. Eftersom den så fruktade vinlusen inte trivs i sandrika jordar, som är vanligt i området, fungerar detta alldeles utmärkt.

Utvalda medlemsviner med hemligt nummer

folk o folk selection är väl utvalda drycker som erbjuds folk o folks läsare. De produkter som lanseras under namnet folk o folk selection har genomgått en omfattande urvalsprocess och lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett hemligt nummer. Det vill säga att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Det dolda numret får man enbart tillgång till via folk o folk. Viner som lanseras som folk o folk selection är noga utvalda av folk o folks erfarna och skickliga vinprovare. ”folk o folk selection produkter har alltid personlighet och har en smak, karaktär och kvalitet som ligger oss mycket varmt om hjärtat” förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson.