Champagne – olika typer och vad man äter till.
Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats Claësson beger sig nu till Falun den 28 november för en provning med Champagne och mousserande viner. Provningen är ett samarbete mellan folk o folk och Magasinet i Falun.
Nu har vi det stora nöjet att bjuda in till provning där vi fokuserar helt på sprudlande bubbel. Vi kommer endast att prova viner som är framställda enligt den traditionella metoden. Det vill säga att den andra kolsyreskapande jäsningen sker i flaskan och att vinet sedan lagras med jästfällningen.
Det är ingen tvekan om att denna metod skapar de bästa mousserande vinerna. Sålunda ett ypperligt tillfälle att hitta din favorit inför nyårsafton och andra kommande festligheter.
• NÄR? Torsdagen den 28 november, klockan 19.00.
• VAR? Magasinet Mat & Bar, Tullkammaregatan 12 i Falun.
• PRIS? Provning kostar 795 kronor och då ingår det passande tilltugg.
• BOKA: Provningen är ett samarbete mellan folk o folk och Magasinet Mat & Bar som står som arrangör. Provning bokas och betalas därför på deras hemsida här. »
139,00 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
95,00 kr
En klassisk Crémant från Alsace, med en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor. Perfekt till festliga tillfällen!
139,00 kr
Pongrácz Brut har en fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och grapefrukt. Utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
489,00 kr
Fruktig och blommig doft med inslag av citrus, bröd och nougat. Elegant, frisk, fruktig och brödig Champagne med inslag av citrus, persika, nougat och äpple.
359,00 kr
André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.
569,00 kr
Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.
Välkommen!
Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.
Läs mer »Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.
Läs mer »Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..
Läs mer »Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.
Läs mer »