I Lodi i Kalifornien görs några av världens bästa zinfandelviner.
Zinfandel är starkt förknippad med den kaliforniska vinindustrin, och har blivit lite av hela landets nationaldruva.
Läs mer »Den 29 januari bjuder vi in till en flärdfull vinmiddag på temat Kalifornien. Vi provar fem viner till fyra vällagade rätter på Hotel Rival i Stockholm.
Vinet kom söderifrån genom franciskanermunkar som anlade en rad missionsstationer utmed Stillahavskusten; den första i San Diego år 1769 och slutstationen i Sonoma år 1823.
Efterfrågan på viner från Kalifornien fick ett uppsving under guldruschen, och de första kommersiella vinfirmorna etablerades i mitten av 1800-talet. Under ”förbudstiden” som inleddes 1920 förbjöds all tillverkning av alkohol, vilket ledde till att många vingårdar övergavs.
Inriktningen på kvalitetsvin fick ett genombrott på 1960-talet i Napa Valley, genom pionjärer som Robert Mondavi med flera. Kaliforniskt rött vin och vitt vin hade uppmärksammats i Europa redan vid världsutställningen i Paris 1889, men det definitiva genombrottet kom 1976 vid den berömda Parisprovningen "Paris-tasting". Till hela världens förvåning vann då viner från Kalifornien över de bästa franska vinerna i en blindprovning och förändrade synen på vin från Nya Världen.
Vi välkomnar vi dig till Rival och en fyrarätters middag med fem utvalda viner från Kalifornien. Kvällens middagsvärd är Mats Claësson, dryckesexpert på folk o folk.
• NÄR? Onsdag den 29 januari 18.00.
• VAR? Hotel Rival, Mariatorget 3 i Stockholm.
• HUR? Boka bord genom att mejla Tobias Wikberg på Rival.
• PRIS? 1095 kronor per person, inklusive dryck. Betalas på plats.
⁎ Croquette fylld med hummer, guanciale och mozzarella samt aioli.
– Vin: Bon Vivant Brut (10 cl)
⁎ Hummerbisque, mustig hummersoppa med parmesanchips.
–Vin: Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay (10 cl)
⁎ Älgstek med gräddsky smaksatt med timjan, potatispuré.
– Vin: Tortoise Creek Winemaker’s Selection (10 cl)
⁎ Pepparstek, cognacsflamberad oxfilé, pepparsås, haricot verts, pommes frites.
– Vin: Saldo Zinfandel (10 cl) samt Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon (10 cl)
219,00 kr
Ren och fruktig doft med inslag av äpplen, citrus, rostat bröd, blommor och hasselnötter. Krämig textur med fina små bubblor kompletterande toner av mogna päron och brioche. En hög men välbalanserad fruktsyra och en lång harmonisk eftersmak.
379,00 kr
Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.
149,00 kr
Tortoise Creek Winemaster's Selection har en mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, kryddor, plommon, lakrits och vanilj.
415,00 kr
SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.
499,00 kr
Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon har en intensiv doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, ceder och en fläkt av torkade örter. Smaken är rik och fruktig med mogna och behagliga tanniner. Vinet har en fin komplexitet med inslag av mörka bär, fat, torkade örter och choklad. Eftersmaken är lång och välbalanserad.
Zinfandel är starkt förknippad med den kaliforniska vinindustrin, och har blivit lite av hela landets nationaldruva.
Läs mer »Planer på att fly vintermörkret? Passa på att besöka en spännande vingård samtidigt som du njuter av värmande sol. Här tipsar vi om vingårdar värda ett besök i vinter.
Läs mer »Gillar du de röda vinerna från andra sidan Atlanten? Det gör vår sommelier och vinexpert Mats Claësson också! Här är hans bästa tips på amerikanska röda viner just nu.
Läs mer »Nyfiken på viner från "Nya världen"? Här berättar vi vilka länder som räknas in i gruppen, och vad som karaktäriserar dessa viner.
Läs mer »