Härlig höstmeny med sydafrikanska influenser.
Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!
Läs mer »Den 17 oktober håller vi lunchvinprovning i Göteborg med spännande viner från sydafrikanska Spier Wines. Boka din plats här nedan.
Spier Wines grundades år 1692 av Arnout Janz och det första vinet framställdes 1712. Efter att egendomen köptes 1993 av familjen Enthoven har man förvandlat Spier till en mönsteregendom som erhållit ett flertal priser både vad det gäller vinerna och det omfattande hållbarhetsarbetet. De bedriver bland annat ett regenerativt jordbruk. Men det är bara en liten del av Spiers åtgärder för att bli hållbara in i minsta detalj.
• NÄR? Fredagen den 17 oktober kl 12.00.
• VAR? Tidbloms Hotel, Olskroksgatan 23 i Göteborg.
• HUR? Boka plats till provningen här. »
Frans K. Smit, som kommer att leda provningen på engelska, är idag VD för hela egendomen, men var under nästan 30 år dess cellarmaster och uppnådde nära nog stjärnstatus i den rollen. Inte för inte döpte familjen dess ultra-premiumvin (i hemlighet) efter sin legendariske vinmakare. Frans kommer att ta med oss på en resa genom gårdens fantastiska utbud av viner.
Vi kommer att prova sju olika viner och evenemanget kostar 500 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill.
79,00 kr
Ett friskt vin med solmogen frukt, väl balanserad med en frisk syra och toner av guava, satsumas, vitpersika, äppelblommor och lime. Passar bra till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling samt vegetariska alternativ.
89,00 kr
Ett vitt vin från Sydafrika och ett vinhus med lång historia. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon är ett fruktigt och aromatiskt vin med toner av päron, krusbär, bivax, citrus och melon.
99,00 kr
Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz är ett smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, viol och en hint av peppar.
109,00 kr
Det här vinet är fullt av typiska men förfinade dofter av Sauvignon Blanc-druvan, med toner av grapefrukt, litchi och krusbär. Smaken är livlig, med välbalanserad syra. Avslutningen är frisk, ren och uppfriskande.
109,00 kr
Denna Shiraz uppvisar en varm djuphet av intensiv mullbär, plommon och söt krydda. De röda björnbärsfrukterna fortsätter i smaken och avslutas med en mjuk, len avslutning.
149,00 kr
Dofter av vit persika, citronskal och citrusblomma med undertoner av mandel. Smaken erbjuder färsk citrus, nektarin och välintegrerad vanilj.
159,00 kr
Livliga aromer av björnbär, svarta vinbär och röda bär med toner av fat. Vinet är komplext med en balanserad fräschör.
Välkommen!
Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!
Läs mer »Matkreatören och Youtube-profilen Filip Poon besökte i juni Sydafrika för att lära sig mer om landets mat och viner. För folk o folk berättar han om resan - men också om vad som inspirerar honom och varför han vill laga mat på Youtube..
Läs mer »Nyfiken på viner från "Nya världen"? Här berättar vi vilka länder som räknas in i gruppen, och vad som karaktäriserar dessa viner.
Läs mer »Pinotage är Sydafrikas egna, inhemska druva som i stort sett bara odlas här. Även om den står för mindre än 10% av den totala mängden odlade druvor har den en hängiven beundrarskara världen över.
Läs mer »