Vinprovning online: Det heliga vinet Vin Santo.

Onsdagen den 8 mars håller folk o folks dryckesexpert Mats Claësson en onlineprovning av det heliga dessertviner Vin Santo. Boka din plats här nedan!

Ruffino Vin Santo Serelle med Toscana i bakgrunden.

Missade du provningen av Vin Santo? Lugn, du kan se den i efterhand här:

En av Italiens mest intressanta viner är det heliga vinet: Vin Santo. Druvorna skördas i klasar som får torka lite. När man pressar dessa halvrussin blir musten otroligt söt och smakrik och jäsningsprocessen tar lång tid.

Vinet lagras under många år i små, förslutna fat. Eftersom faten inte fylls på så blir det en oxidativ lagring som ger Vin Santo sin vackra färg och sin personliga smakprofil.

Provningen leds av folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson. Produkten finns i Systembolagets ordinarie sortiment, undersök i god tid att det finns i din butik - annars går den naturligtvis att beställa. En provning är normalt mellan 40–50 minuter lång.

Mats har även tagit fram en skräddarsydd dessert som man kan servera till vinet efter provningen. Receptet finner ni här:

Romflamberade äpplen med pistageglass.


Vi kommer att prova följande produkt:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

22.02.2023
Vinprovning digitalt

Vinprovningar online.


Är du nyfiken på intressanta viner från olika producenter runtom i världen? Här hittar du våra onlineprovningar som du kan titta på när du har tid och möjlighet. 

Läs mer »

Vinprovningar


Vi anordnar regelbundet vinprovningar som leds av Mats Claësson, en av landets mest erfarna provningsledare. Provningarna arrangeras i Stockholm, Göteborg, Västerås, Karlstad och Norrköping.

Läs mer »
Ruffino Montemasso

Ruffino


I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.

Läs mer »