Priorat gör några av Spaniens mest inspirerande rödviner.

Vinområdet Priorat i spanska Katalonien producerar mycket högklassiga röda viner med härlig kraft och koncentration. Här berättar vi mer om området, dess viner och historia.

Vinodling i Priorat, Spanien.

De första vinrankorna planterades i Priorat av munkar redan på 1100-talet och produktionen var länge relativt stor. Men efter vinlusens ankomst i slutet av 1800-talet hade området svårt att återhämta sig och Priorat var en fattig avfolkningsbygd fram till 1989.

Då tillverkade fem vinmakare tillsammans ett vin med mycket höga ambitioner och resten är historia. Snabbt blev området världsberömt och 2001 upphöjdes det till DOCa – en rang som tidigare bara Rioja haft. Idag har området 109 vinerier och det odlas druvor på 2010 hektar.

Priorat ger små skördar och kraftiga viner

Inom området finns mycket gamla stockar och detta i kombination med den magra jorden ger mycket små skördar och kraftfulla och intensiva viner. Jordmånen benämns lokalt som llicorella och den magra och steniga jorden består främst av skiffer och kvarts.

Vinrankor i Priorat, Spanien.
Grenache, carignan och tempranillo är några av de druvor som odlas i Priorat.

De röda Prioratvinerna är nägra av de få högklassiga vinerna i världen som är baserade på garnacha (grenache) och carineña (carignan). Av den uppodlade arealen står de för 41 procent respektive 24 procent. Det är även vanligt att blanda in en mindre del av andra druvor som syrah, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Här finner vi även en liten kvantitet av mycket intressanta vita viner. De gröna druvorna står 7,41 procent av arealen och här finner vi främst garnacha blanca, men även macabeu, viognier och pedro ximénez.

Vintips från Priorat:

Finca el Puig

269,00 kr


Finca el Puig har en ungdomlig, fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, framförallt björnbär och hallon. Här finns även kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Bra syra och lång, fin avslutning.