Upptäck Australiens mångfald bland viner.

Australien är ett stort land, med både mångsidiga och unika vinregioner. Från solmättade slätter till svala kustlandskap – här skapar varje region en omisskännlig karaktär i sina viner.

Australiens flagga, med ett glas vin, en vinflaska och vindruvor framför.

Foto: Adobe Firefly/AI

Australiens vinproduktion har under de senaste årtiondena blomstrat till att bli en av världens mest respekterade. Landets varierade klimat och jordmån ger upphov till en imponerande bredd av vinstilar. Här presenterar vi några av Australiens mest framstående vinregioner och deras unika egenskaper.

1. Barossa Valley, South Australia

Känt som Australiens vinhuvudstad. Barossa Valley producerar fylliga och kryddiga röda viner. Regionens shirazviner är legendariska och kommer ofta från gamla vinstockar. Ledande producenter inkluderar bland andra Penfolds. Det torra klimatet och de järnrika jordarna skapar perfekta förutsättningar för druvor som shiraz och grenache.

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

2. Margaret River, Western Australia

Beläget längs den vilda västkusten är Margaret River känt för sina eleganta och komplexa viner, särskilt chardonnay och cabernet sauvignon. Vasse Felix är en av områdets framstående producenter. Det maritima klimatet och de kalkrika jordarna skapar en unik terroir som utmärker regionens viner.

Vasse Felix Syrah

249,00 kr

261,00 kr


Ett elegant svalklimatsvin med inbjudande doft av björnbär, skogshallon, plommon, anisfrön, vitpeppar, kakao, kryddnejlika, mineral och lite jordiga toner. Smaken är ren, fruktig, kryddig och välstrukturerad med tydligt pepprig karaktär av druvan.

3. Hunter Valley, New South Wales

En av Australiens äldsta vinregioner, känd för sina distinkta semillon-viner och robusta shiraz. Tydligt definierade årstider och en blandning av leriga och sandiga jordar skapar perfekta förhållanden. New South Wales är Australiens mest geografiskt omväxlande region med både vackra stränder, subtropiska skogar och imponerande berg - perfekt för ett besök om du vill stanna några dagar och inte bara dricka vin.

Hunter Valley i Australien.
Hunter Valley i Australien är landets äldsta vindistrikt.

4. Yarra Valley, Victoria

Yarra Valley är beläget nära Melbourne. Här produceras framstående pinot noir och chardonnay bland annat och här finns över 80 olika vinkällare du kan besöka. Regionens svala klimat och variationen i höjdskikt ger en idealisk miljö för dessa druvor. Här produceras även en hel del öl och cider.

Mandala Chardonnay

129,00 kr

169,00 kr


Från Yarra Valley kommer det här läckra chardonnayvinet. Med doft och smak av rostade marshmallows och färskt bröd, vild pepparmynta och jasmin. Stenfrukt och citrus med en behaglig syra. Cheesecake och brioche balanseras av syrlig citron som avslutas med en lång, rökig finish av fransk ek.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

5. McLaren Vale, South Australia

McLaren Vale, sydligt beläget nära Adelaide, är känt för sina robusta och fruktiga röda viner. Shiraz är stjärnan här, ofta kryddad med toner av mörka bär och peppar. Grenache och cabernet sauvignon trivs också i regionens varma klimat och rika jordar. Närheten till havet bidrar till svala nätter och bibehåller fräschören i druvorna.

SC Pannell Dead End Tempranillo

239,00 kr


I glaset ett parfymerat och intensivt vin med smak av mörka plommon, björnbär och körsbär, med inslag av sandelträ, nejlika, lakrits och ett stråk av lavendel.

SC Pannell Basso Garnacha

209,00 kr


Fruktdrivet vin från McLaren Vale i Australien, med tydliga toner av färska hallon, röda körsbär och blodapelsin, tillsammans med ett floralt lyft. Perfekt till rätter av vilt och lamm.

Wakefield Estate Sauvignon Blanc

129,00 kr


Wakefield Estate Sauvignon Blanc är ett mineraldrivet, aromatiskt och friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime och gröna äpplen. Ett utmärkt vin att servera som aperitif, eller till smakrika rätter med fisk och skaldjur.

6. Clare Valley, South Australia

Clare Valley, beläget i South Australia, är känt för sina eleganta och aromatiska viner. Riesling är stjärnan här och anses vara en av de bästa i landet. Cabernet sauvignon och shiraz trivs också väl i regionens kalkstenjordar och milda klimat, men här odlas även druvor som pinot grigio, chardonnay, semillon, grenache, mourvedre, tempranillo och malbec Här har man producerat vin i över 160 år och det finns många mindre vinmakare vilket ger en familjär känsla.

Dark Side of the Moon Shiraz

79,00 kr

99,00 kr


Dark Side of the Moon är ett vin från centrala Clare Valley. Nyanserat och fruktigt med karaktär av rostade ekfat och inslag av björnbär, plommon, peppar, choklad och mynta.

7. Swan Valley, Western Australia

Swan Valley, den äldsta vinregionen i Western Australia, är berömd för sina varma och soliga dagar. Regionens vinproduktion är varierad och inkluderar druvor som chenin blanc, verdelho och shiraz. Swan Valley är även känt för sina söta viner och portviner. De rika, röda jordarna och Swan Rivers närvaro bidrar till områdets unika terroir.

Det finns kort sagt väldigt mycket att utforska i dessa distinkta områden och en fascinerande mångfald att upptäcka i Australiens vinproduktion. För den som har tid, lust och pengar kan Australien bli en vinresa du aldrig glömmer.

18.01.2024