3 hållbarhetsmyter om vinförpackningar.

Är glas eller plast bäst, får vinet sämre smak av att buteljeras på PET-flaska och spelar egentligen miljömärkningen någon roll?

Vinodlare bland vinrankor

Är glas eller plast bäst, får vinet sämre smak av att buteljeras på PET-flaska och spelar egentligen miljömärkningen någon roll? Här hittar du svaret på tre vanliga myter om vinförpackningar.

Myt 1.

"Glasflaskor är mer miljövänliga än plastflaskor"

Dryckesförpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan. Den viktigaste anledningen är vikten och mängden energi, och därmed koldioxidutsläpp, som går åt i tillverkningsprocessen av glas. Till exempel drar smältningen av glasmassan stora mängder energi, även när glaset är återvunnet.

Ju tyngre en förpackning är, desto mer energi går det åt för att transportera den, såväl med som utan innehåll i.

Så vad kan man göra?

Återvinningsprocessen rPET illustrerad

Välj gärna klimatsmarta förpackningar och håll utkik efter miljömärkning på Systembolaget.

Från och med nu kommer till exempel alla CHILL OUTs vinflaskor vara i ett material som kallas rPET. Det innebär att flaskorna inte bara går att återvinna (som vanlig PET), utan också att de från början är gjorda av återvunnen plast. En cirkulär process där flaskor blir till nya flaskor!

Våra beräkningar gör gällande att en vinflaska i rPET har ca 90% lägre CO2 utsläpp jämfört med en traditionell vinflaska i glas.*

Myt 2.

"Dryck kan få sämre smak om de förpackas i plast"

De senaste åren har man lyckats förbättra PET/rPET- flaskornas egenskaper väldigt mycket, vilket gör att man nu kan behålla vinets kvalitet stabil i över ett år från buteljering. De viktigaste faktorerna är att man lyckats utveckla och förbättra flaskans barriäregenskaper så man skyddar vinet från syre och ljus. Trots avsevärt förbättrade barriäregenskaper passar PET och rPET bäst till viner som ska konsumeras relativt snabbt.

När man ska förpacka vin är det viktigt att man använder en rPET-flaska som passar för ändamålet - den ska vara testad så att den skyddar det ömtåliga vinet från syre och ljus. Till exempel måste flaskan vara i en mörkare färg (t.ex. mörkgröna) för att skydda vinet mot ljus.

Glasflaskor är fortfarande att föredra om vinet ska lagras under en längre period (mer än ett år).

Myt 3.

"De olika märkningarna som finns på flaskorna, som eko eller Fairtrade, spelar ingen roll"

ordmoln

Om man vill bli lite mer hållbar när man handlar på Systembolaget kan just de olika märkningarna som finns vara bra att ta hjälp av.

  • Fairtrade eller Fair for life betyder att företaget tar ansvar i sin leveranskedja.

    Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav. Märkningen visar att hela produkten lever upp till våra internationella kriterier. De internationella Fairtrade-kriterierna baseras bland annat på ILO:s (International Labour Organizations) konventioner för mänskliga rättigheter. Kriterierna syftar till ekonomisk och social utveckling och ökad miljöhänsyn. På Systembolaget markeras Fairtrade och Fair For life som ‘Etiskt märkt’. 

  • EKO - Ekologiskt vin – odling utan kemikalier.

    För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska tillverkningen och odlingen av vindruvorna uppfylla vissa krav. Många av dem handlar om hårdare regler för hur man får använda kemiska bekämpningsmedel och inte konstgödsla med kväve. 

    Innan en vingård kan certifieras som ekologisk krävs en tre år lång konverteringsperiod då man ställer om produktionen. På Systembolaget är Ekologiskt vin markerat med ‘Ekologiskt’. Fördelarna med ekologisk odling jämfört med konventionell odling är bland annat att energiförbrukningen är lägre, precis som utgifterna för bekämpningsmedel. Övergödningen minskar och biologisk mångfald ökar i och runt vinodlingen – ekosystemet blir helt enkelt stabilare.

    Biodynamisk odling är kopplad till antroposofisk lära och filosofen Rudolf Steiners (1861-1925) tankar och idéer, om att hela vingården är en levande organism och det finns en tanke kring vingården som ett självförsörjande kretslopp. Biodynamiska viner kan certifieras och kan då bära ett Demeter-märke. Vinerna uppfyller även kraven för ekologisk odling, därför är de ekomärkta på Systembolaget.

* Källa: Alko och Altia Life Cycle Analysis CHILL OUT 2021

Vinodlare bland vinrankor

Klimarsmarta viner från CHILL OUT:

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

85,00 kr


Ett vin som passar utmärkt till starka ostar och det mesta som är grillat, framförallt mörkt kött. Denna malbec från CHILL OUT är både organisk och Fairtrade-märkt samt buteljeras på klimatsmart rPET-flaska.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

92,00 kr


En härlig cab från Sydafrika med mjuk och fruktig smak. Här finns trevliga toner av svarta vinbär, plommon, viol, mörk choklad och fat. Passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

CHILL OUT Chardonnay South Africa

79,00 kr


En trevlig chardonnay med mycket frisk och fruktig smak. Här finns inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus. Vinet är gott till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats över öppen eld.