Tetran är den mest klimatsmarta vinförpackningen.

Visste du att flaskor i glas (utan pant) är den minst klimatsmarta förpackningen för vin? Om inte så är du inte ensam - en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget visar att 3 av 4 personer inte känner till det.

Aussie i klimatsmart tetra

Visste du att flaskor i glas (utan pant) är den minst klimatsmarta förpackningen för vin? Om inte så är du inte ensam - en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget visar att 3 av 4 personer inte känner till det.

De mest klimatsmarta vinförpackningarna för 75 cl-1 liter är:

  1. Tetra/pappförpackning

  2. PET-flaska med pant

Tetra-förpackningar har hela fem gånger mindre påverkan på miljön än glasflaskor. De tillverkas av träfibrer från skogen vilket är en förnybar källa. Tetra-förpackningen är också lätt att platta till så att den tar så lite plats som möjligt i sophanteringen.

En PET-flaska väger bara 65 gram vilket bara är 1/6 av en vanlig vinflaska i glas. Den lägre vikten gör att miljöpåverkan vid frakt och transport blir betydligt mindre. Dessutom går det åt betydligt mindre energi vid produktionen av en PET-flaska än av en glasflaska. PET-flaskan har totalt sett hela 40 % mindre miljöpåverkan än glasflaskor och är även 100 % återvinningsbar. I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta våra flaskor, och 2018 låg pantningsgraden på 84,8%.

AUSSIE Great White Chardonnay

85,00 kr


Aussie är ett av Sveriges bäst säljande vinvarumärken på 1-liters Tetra. Förpackningen är inte bara klimatsmart, den är praktisk också: den väger mindre och är inte lika ömtålig som en flaska. Nu har Aussie fått nytt fräscht utseende!

Vinet är medelfylligt och smörigt med tropisk fruktighet, tydlig druvkaraktär och lång mjuk eftersmak.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


Medelfyllig, eldig och generös med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus. Vinet kan avnjutas både med och utan mat och bör serveras lite svalare för att fullt få fram sin bäriga och fräscha karaktär.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


Medelfyllig, frisk och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär. Serveras med fördel väl kylt. Vinet kan avnjutas under alla årstider och till allt från middagen hemma, till ett glas framför brasan efter skidturen eller varför inte till picknicken i gräset då tetra är lätt att bära med sig.

 CHILL OUT rPET

CHILL OUT inför 100% rPET.


CHILL OUT växlar upp sina gröna ambitioner och blir nu ett av de första vinvarumärkena i Europa att införa rPET i hela sortimentet - flaskor av 100% återvunnen plast. 

Läs mer »