5 skäl till att välja vin på tetra.

Det finns flera anledningar att köpa vin i tetraförpackning. Att de är miljövänliga och praktiska är bara två av dem. Här får du de fem viktigaste skälen.

Vin i tetra.

Tetraförpackningar står idag för 4 procent av Systembolagets vinförsäljning och det finns flera anledningar att köpa vin på tetra. Att de är miljövänliga och praktiska är bara två av dem. Här får du de fem viktigaste.

Redan i början av 1900-talet fanns det mjölkförpackningar av papp i USA och senare började det införas även i Tyskland. En tetraformad mjölkförpackning introducerades i Sverige och blev en stor succé och grunden till det multinationella företaget Tetra Pak. Förpackningen uppfanns och utvecklades av den svenske ingenjören Erik Wallenberg 1944, dock var det företagets ägare Ruben Rausing som ansökte om patent. Det såldes mer än 190 miljarder Tetra Pak-förpackningar under 2019 och för många har varumärket blivit så känt att tetra används som namn på alla mindre pappersförpackningar för dryck oavsett fabrikat. I Systembolagets sortiment finns det 36 produkter som säljs på tetra. Den vanligaste storleken är en liter, men det finns även på 750 och 250 ml. Tetraförpackningar står för 4 procent av Systembolagets vinförsäljning och det finns flera anledningar att köpa vin på tetra. Här får du de fem viktigaste.

Tetra är den mest klimatsmarta förpackningen

Träd och natur

Pappförpackningar är det bästa valet ur klimatsynpunkt, då de kräver mindre energi vid tillverkningen och de är lätta och praktiska att packa vid transporter. Det är också positivt att tetra tillverkas av fibrer från trä, vilket är en förnybar källa. Om man tittar på olika förpackningars koldioxidutsläpp per liter så hamnar en tetra på 85 gram CO2e, medan traditionella glasflaskor genererar 675 gram CO2e per liter. För 0,75–1 liter vin är papp det mest klimatsmarta förpackningsalternativet. Självklart gör man ännu mer för klimaten om man är noga med att återvinna förpackningen.

En lätt och praktisk förpackning att hantera

Vin på tetra är en mycket praktisk förpackning då den är lätt att bära, enkel att förvara, packa eller stuva undan. Dessutom släpper pappförpackningen inte in ljus och bevarar därför dryckens egenskaper bra. Även efter att drycken är konsumerad är förpackning mycket lätt att platta till och förvara innan man åker till återvinningsstationen.

Plånboksvänliga viner

Det är ingen tvekan om att tetraviner är lite enklare viner i en mycket plånboksvänlig prisklass. På grund av den låga prislappen har en del varit skeptiska vad det gäller kvaliteten i tetra. Men det är vanligtvis orättvist då det har skett en stor ambitionshöjning och en avsevärd kvalitetsförbättring de senaste åren. Man får inte glömma att det alltid finns tillfällen där ett lite enklare och mer plånboksvänligt vin gör sig mycket bättre än ett mer exklusivt.

Förgyll maten med en skvätt vin även till vardags

Vin i tetra i matlagning

Att använda vin som smaksättare i maten ger en extra dimension. Med den fördelaktiga prislappen på viner i tetra kan man unna sig detta även till vardags. Vad det gäller vita viner ska man använda friska och fruktiga viner utan fat. För röda viner är det fruktiga och mustiga viner som inte har för påtaglig fatkaraktär som gör sig bäst. Pröva dig fram och du kommer upptäcka att det är många rätter som får ett lyft med lite vin. 

Den perfekta förpackningen till utflykten

Det känns som att tetra är den optimala förpackningen för utflykten eller andra utomhusaktiviteter. Den är lätt att bära och packa i ryggsäcken eller i cykelkorgen. Kanske vill man förgylla den frystorkade maten under fjällvandringen eller sittandes på en filt njuta av solnedgången över fjärden.

7 vintips på tetra:

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

AUSSIE Great White Chardonnay

85,00 kr


AUSSIE Great White Chardonnay har en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, stenfrukter och citrus. Smaken är torr och fruktig med toner av stenfrukter, gröna äpplen och citrus.

Castillo de Gredos Blanco, 1 liters Tetra

73,00 kr


Castillo de Gredos Blanco har en medelstor doft med inslag av päron, örter och honung. Smaken är torr och fruktig med inslag av honungsmelon och gråpäron.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz har en trevligt fruktig doft med inslag av björnbär, blåbär och sötlakrits. Smaken är fruktig med toner av mörka frukter och bär samt sötlakrits.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


Castillo de Gredos Tinto har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en medelstor doft med inslag av jordgubbar, persika och färska lingon. Medelfyllig, frisk och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär.