Vegan
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Eiswein

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Eiswein

Tyskland


2370,00 kr

Systembolaget nr:

5258202

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Eiswein har en mycket nyanserad och intensiv doft som gör en hänförd. En bukett av både persika, aprikos, gula päron, mandarin, vita blommor och blöt skiffer. Vinet är sött men det samspelar på bästa sätt med en knivskarp syra (9,5 g/l). I smaken finner mycket nyanser av både persika päron, nektarin, grillad citron och mineral Vinet har en härlig balans, intensitet och eftersmaken dröjer sig kvar och umgås med dina sinnen på ett mycket glädjefullt sätt under en lång tid.

Produktion

Tillverkas av druvor som har mognat på samma sätt som Beerenauslese men skördas och pressas när de är frusna. Unikt vin med mycket fruktig syra och sötma. Med tanke på den globala uppvärmning blir det svårare år efter år att producera denna raritet.

Passar till

Är ett ypperligt vin att avnjuta till utvalda desserter och ostar. Varför inte utvalda hård och vitmögelostar som serveras med marmelad på aprikos samt en på persika/citron

Label: OstDesserter

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Gräfenberg är en Grosse Lage och en av Tysklands bästa vingårdar.

Produkttyp

Dessertvin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

8,5 %

Systembolaget nr

5258202

Volym

375 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas i många år (årtionden) om man så önskar.