Etisk
Montes Alpha Pinot Noir

Årgång:

2021

Montes Alpha Pinot Noir


169,00 kr

Systembolaget nr:

272101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

I glaset ett druvtypiskt vin med toner av skogshallon, syrliga körsbär, röda plommon samt en balanserad kryddighet från ekfaten.

Produktion

De handskördade druvorna sorterades både före och efter partiell avstjälkning för att optimera kvaliteten på den frukt som användes till vinet. Man använde sig av olika jäsningstekniker (helt avstjälkade druvor, hela klasar, kolsyrejäsning etc) för att skapa komplexitet i vinet, men allt utfördes vid svala temperaturer för att bibehålla fruktighet och fräschör. Jäsning och maceration varade i 7 dagar, varefter vinet fördes över till ståltankar och ekfat för vidare lagring.

Passar till

Elegantare rätter av fågel och vilt..

ViltPastaVegetariskt

Kul att veta

När Aurelio Montes och vännen Douglas Murray grundade Montes 1987 var de ute på outforskat vatten då ingen annan producent vid denna tidpunkt vågade tänka tanken på en bodega fokuserad på premiumviner från Chile. De två vännerna var dock övertygade om landets potential att göra viner som hörde hemma i sammanhang med de finaste uttrycken världen över och tiden har gett dem rätt. 30 år efter grundandet exporterar de sina viner till mer än 100 länder och deras höga omdömen från kritiker och vintävlingar talar sitt klara språk om vinernas otvivelaktiga kvalitet. Vineriet drivs idag av Aurelio Jr, som även är dess huvudvinmakare och med ett moget företag med 40 år på nacken är det glädjande att se att de är lika vitala och innovativa idag som vid grundandet.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

272101

Volym

0,75 l

Varumärke

Montes

Förslutning

Naturkork

Region

Chile - Aconcagua - Aconcagua

Sockerhalt

2 g/liter

Druva

Pinot Noir

Lagring

40% av vinet lagrades i 10 månader i franska ekfat om 225 liter. En tredjedel av faten var nya. Vinet buteljerades sedan efter en lättare filtrering.