Uttrycksfull och intensiv doft med inslag av citrus, örter, rosor, litchi, honung och kryddor. Smaken är helt torr och smakrik med en hög välbalanserad syra. Mycket lång och harmonisk eftersmak. Mycket elegant och komplext med en hög finess.
Produktion
Druvorna skördas för hand. De hela klasarna pressas varsamt, musten spontanjäser sedan långsamt på gamla stora ekfat, hela 12 månaders lång jäsning. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av viner med socker kvar för att undvika en andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.
Vinet lagras på stora gamla ekfat och får ligga minst 6 månader på sin jästfällning, därefter 12 månader på stora traditionella ekfat. Vinet kan drickas ungt men kan också med fördel lagras fram till 2040 eller längre.
Passar till
Serveras vid 8-10°C och passar bra till anka, viltfågel eller getost.
Kul att veta
Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1