Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020

Tyskland


289,00 kr

Systembolaget nr:

9293101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020 har en nyanserad och finessfull doft med inslag av persika, mandarin, blöt skiffer, lätt rökighet och en fläkt av blommor  Smaken är frisk, spänstig och härligt intensiv. Vinet är mycket balanserat och visar upp en bukett av nektarin,mandarin, lime, gula äpplen, mineral och ett stråk av blommor.

Produktion

Vingården Turmberg är 3,8 hektar och ägs helt och hållet av Weingut Robert Weil. Det är en skifferrik sluttning med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord.Druvorna är utvalda från den branta vingården Turmberg och selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet. Detta vin är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare 2400 och 1200 liter. Vinet lagras med jästfällningen under 6 månader.

Passar till

Systembolaget lanserar 600 flaskor med start den 11/2 Klockan 10.00Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig beledsagare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör. Varför inte servera en torskrygg med purjolök, semitorkade plommontomater och blåmusslor. Serveras med gräddig vin- och musselsås. Recept finner du på folkofolk.Vinet har en sån intensitet så att det utan problem även klarar rätter på ljust kött eller fågel.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades  867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Detta vin Kiedrich Turmberg Riesling Trocken tillhör klassen Erste Lage.


Aromatiskt parfymerad och syrlig toppriesling med bett i tungan. Torr med frisk färsk frukt som persika, krusbär och gröna päron och gröna örter. Hög syra, mineralitet som krossad sten och sälta, mycket rent, snyggt och välbalanserat i en läskande lång sötfruktig finish

- WINE TABLE, Pär Strömberg, februari 2022


16 poäng (++)Distinkt och mycket druvtypisk doft av jasmin, krispig vit persika och en aning lime parat med distinkt rökighet och fina jästtoner. Mycket ren och snygg, i stramt fokuserad men ändå koncentrerad stil. Riktigt bra nu - bättre om några år

- Grappes Nyhetsbrev, Niklas Bergqvist, februari 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

9293101

Volym

750 ml

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Sockerhalt

4,7 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under 2-5 år