folk o folk har träffat Årets kock. | folk o folk

folk o folk har träffat Årets kock.

För första gången någonsin avgjordes finalen i Årets kock i Malmö. Åtta kockar slet i fem timmar och första uppgiften var att göra fem små rätter av grönsaker. Kockarna fick själva välja råvaror. Andra uppgiften var en varm huvudrätt med skånsk fasan som bas. Vann gjorde Johan Backeus från Stockholm som till vardags arbetar på Aveqia.

Bild på Johan Backeus

Johan, som tävlat i Årets kock fyra gånger och har två silver i bagaget, tog emot guldmedaljen av självaste prins Carl Philip. Precis efter vinsten fick folk o folk en kort intervju med den glade vinnaren.

Varför vann du?

- Framför allt för att juryn tyckte det var gott. Jag hade tid att jobba på finishen, de fick ett härligt intryck av maten.

Det var fjärde försöket, var det vinna eller försvinna?

- Aldrig. Hade jag inte vunnit hade jag försökt igen. Jag var revanschsugen. Det är svårt att utse den bästa kocken. Det är svårt att säga varför jag vann i dag. Jag hade en bra dag.

Hur gick tankarna du när du fick veta att du vann?

- Jag var svag i benen och blev gråtfärdig. Är det sant? Vad ska jag göra nu? Jag har skjutit fram så himla mycket till den här dagen. Jag har tryckt allt åt sidan för att göra den här dagen så bra det går. Nu vet jag inte vad som händer…

Vad var svårast idag?

- Om man jämför med tidigare finaler jag varit i så har jag förenklat min matlagning så jag hade mer tid nu. Enkelheten har tagit mig hit. Det svåraste är att hålla nerverna i styr.

Din vinnarinstinkt, att inte ge upp, var kommer den ifrån?

- Farsan. Han är ganska tjurskallig han också. Det gäller att inte ge upp förrän man fått till det.

Vad blir nästa tävling?

- Bocuse d’Or (kock-VM i Lyon)... Vi får se när det blir, jag får landa i detta först.

Grönstedts Champagne
Art.Nr: 77155 — 289,00 kr
Mousserande vin

Grönstedts Champagne

Systembolagsnummer: 77155

Inte sällan firas en vinst med champagne!

Grönstedts Champagne har en komplex och fyllig fruktighet av persika och mogna äpplen. Den har ett friskt avslut av citrus och mineral samt en mousse som överraskar munnen. Champagnen har dessutom en generös fruktighet, torr karaktär och frisk syra. 

Kategori

Relaterat Innehåll