Klassisk jordgubbstårta med egen vaniljkräm.

Klassisk jordgubbstårta med egen vaniljkräm.

En klassisk jordgubbstårta är svensk sommar i ett bakverk men passar även vid högtider och andra festliga sammanhang. Följer du receptet nedan kan vi utlova en himmelsk smakupplevelse!

Klassisk jordgubbstårta

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Fyllning:
5 dl färska jordgubbar
2 1/2 dl färska hallon
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Jordgubbar eller andra bär till garnering

Så gör du:

1. Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.

4. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.

5. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.

7. Låt kakan svalna helt innan du delar den i tre tårtbottnar.

8. Vaniljkräm: Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.

9. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.

10. Slå över den heta mjölken under vispning.

11. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.

12. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.

13. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

14. Montera tårtan: Mosa bären med strösocker. Bred ut det över den understa skivan av tårtbotten.

15. Lägg på nästa skiva och bred ut vaniljkrämen över den.

16. Lägg på den översta skivan, vispa grädden och bred den över och runt tårtan.

17. Garnera med färska bär.

Vintips till klassisk jordgubbstårta:

Nittnaus Beerenauslese Exquisit
Systembolagsnummer: 2959

Nittnaus Beerenauslese Exquisit är ett dessertvin med en härligt intensiv doft av av solmogen persika och tropiska frukter. Vinet har en söt smak med en balanserande syra och en intensitet av tropiska frukter och persika. Sötman i vinet balanserar sötman i tårtan och är därför en perfekt matchning till en klassisk jordgubbstårta.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager