Så väljer du vin till jordgubbar.

Det finns få saker som förknippas med sommaren så mycket som svenska jordgubbar. Med vad ska man dricka för vin till jordgubbar?

Jordgubbar i en trälåda

Något som blivit klassiskt är att dricka torr champagne till de solmogna gubbarna, men det finns många avsevärt bättre kombinationer.

Förvisso kan det kännas oerhört romantiskt att mata varandra med jordgubbar och samtidigt avnjuta det exklusiva franska bubblet. Men kanske är man för upptagen med att titta den andra djupt in i ögonen så att man inte märker att det faktiskt inte smakar särskilt gott. Sötman i jordgubbarna gör att man upplever champagnen allt för torr, syrligt snipig och till och med lite besk. Ännu värre blir det om man doppar jordgubbarna i choklad.

När man väljer vin till jordgubbar och vill uppnå en balanserad kombination krävs det att vinet har en tydlig sötma. Ett tips är att dessutom låta bären marineras i vinet som man valt att dricka. 

3 tips på vin till jordgubbar:

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Ett mycket prisvärt vin från den lovprisade sydafrikanska producenten Nederburg. har en kryddig, fruktig doft av mango, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak. Passar med fördel till jordgubbar och lättvispad grädde, men även till olika desserter och tårtor där de läckra bären har en framträdande roll.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese

2000,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese är en bukett av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. Både balans, intensitet och smaklängd är av absolut högsta klass.