Gör som italienarna, satsa på trefärgad mat den 2:a juni och fira italiens nationaldag med italienska läckerheter och ett glas rött. Vi tipsar om recepten.
Visste du att man äter trefärgad mat i Italien den 2:a juni? Kanske inte alla - men vi har hört att det finns en hel del italienare som firar sin "Festa della Repubblica Italiana" med att äta mat som är grön, vit och röd. Så lägg den 2:a juni på minnet och fira landet som givit oss läckra pizzor, härliga pastarätter och goda viner. Buon appetito!
Pizza toppad med mozzarella, tomat och basilika
Pizza toppad med ruccola, parmesan och tomat (se bild)
Plocktallrik med mozzarellabollar, cocktailtomater och grön paprika
Pasta med grön pesto, fetaost och soltorkade tomater
Klassisk caprese - mozzarella, tomat och basilika
Om du vill lyxa till det bjuder du på kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter, pinjenötter och palsternackspuré. Är du sugen på en värmande soppa rekommenderar vi Pappa al Pomodoro - en härlig soppa med rötter i Toscana. Eller så satsar du på läckra kalvfärsköttbullar "Polpette" med tomatsallad och mozzarella - lätt som en plätt!
I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absoluta toppklass.
De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. På hyllan på Systembolaget hittar du Ruffinos Chianti Organic både på hel- och halvflaska. Det är en medelfyllig Chianti som passar utmärkt till pizza, pasta eller kyckling.
Italien
99 kr
109 kr
Ett ekologiskt italienskt rödvin med toner av körsbär, örtkryddor och plommon. Perfekt till pasta och italienska rätter.
Italien
79 kr
Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
Länge har dessertvinet fört en slumrande tillvaro på Systembolaget, men vi ser att allt fler svenskar fått upp ögonen för detta trevliga vin. Ruffinos Vin Santo serveras traditionellt till mandelskorpor men är även utsökt god till desserter som innehåller nötter.
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Varmrätten till Linnéas trerättersmeny som består av kalvfilé med parmesanrostade rotfrukter och palsternackspuré!
Läs merPappa al pomodoro, tomatsoppa med bröd i, är nästan omåttligt populärt både i och utanför Italien. Laga den så förstår du!
Läs merFår det lov att vara en variant på köttbullar direkt från Toscana kanske? Servera med en fräsch tomatsallad och ett glas Chianti och du är nästan i Italien.
Läs merRecept på helt fantastisk mandelbiscotti med en god smak av apelsin.
Läs merHär får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten.
Läs merBruschetta så italienskt det bara kan bli - ett enkelt recept med få men fantastiska råvaror. Här får du recept på bruschetta med en härlig paprikaröra!
Läs merDet här fantastiska receptet på äkta italiensk chokladglass kommer från den nya boken "Gelato" som är skriven av Hanna och Angelo Scarfò.
Läs mer