Den här italienska dippsåsen har en lång historia och ska traditionellt ätas på samma sätt som en fondue.
Danger Österlin
Bagna Càuda är en rätt som kommer från Piemonte i Italien och har funnits sedan 1500-talet. Traditionellt ska den ätas varm, likt en fondue, men här serverar vi den ljummen mer som en dipp.
Skala alla klyftor på vitlöken. Sjud vitlöksklyftorna i 1 dl mjölk och 1 dl vatten i 20 min. Häll av vätskan.
Sjud vitlöken en andra gång i 1dl grädde och 1 dl mjölk, nu i 10 min! Detta kommer ge såsen en mildare vitlökssmak.
Tärna 6 cm gammal baguette, lägg i kastrullen och sjud i 10 min till.
Mixa innehållet i kastrullen med en stavmixer med 1 liten burk sardeller, ca 10 st sardeller.
Häll i juicen av en halv citron samt 1 dl olivolja av god kvalitet. Låt svalna. Servera med grönsaksstavar, dippa i såsen.
USA
79 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
Sydafrika
79 kr
Skapat för alla tillfällen där ett vitt vin är att föredra. Till mat med asiatisk kryddning eller till fisk och fågel som gärna grillats över öppen eld passar vinet utmärkt.
Argentina
85 kr
En malbec är också en god kompanjon till den här rätten. Vinet har en doft av solmogna mörka plommon, viol och kryddor. Vinet är medelfylligt och fruktigt med inslag av mörka frukter och lakrits.
Sydafrika
96 kr
En härlig cab från Sydafrika med mjuk och fruktig smak. Här finns trevliga toner av svarta vinbär, plommon, viol, mörk choklad och fat. Passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.
Argentina
89 kr
Vinet har en trevlig och fruktig doft med inslag av mörka frukter, kryddor, choklad, vanilj och mörka plommon. Smaken medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
Recept: Danger Österlin
Ugnsbakad brietårta med läckra tillbehör som förhöjer smakerna - kan det bli bättre?
Läs merAtt vinet är ekologiskt är förstås viktigt, men visste du att en bag-in-box har 90 % lägre klimatavtryck än glasflaskor? Tänk lätt och återvinningsbart.
Läs merCHILL OUT har funnits i Sverige i över 20 år - år under vilka det har hänt mycket på den svenska vinmarknaden. Nu får deras vinflaskor av återvunnen plast ny design som mer än någonsin talar till hantverk och ursprung.
Läs merDippsåser och röror är bland det bästa som finnt tycker vi! Här är en läcker och lättlagad dipp med aubergine och smak av miso.
Läs mer