Så ger du barskåpet och favoritdrinkarna en julig touch
Kategori

Så julpimpar du barskåpet.

Mixologen Tina Shine tipsar om hur du enkelt kan sätta julsmak på drycken du har i barskåpet och hur du kan ge dina favoritdrinkar en touch av jul. 

Infusions med julens smaker

För de flesta innebär julstök en massa bakning, att färga hemmet i rött, grönt och guld, hänga upp ljusslingor, storstädning och otaliga turer upp och ner från vind och källare. För mig som bartender och singel bryr jag mig inte så mycket om bak och pynt, och ordet julstök har för mig en helt annan innebörd; en månad full av glöggfester, julbord och cocktails i alla julens smaker! December är en stökig månad för folk i min bransch. En riktigt rolig månad måste jag säga. Men jag lämnar den sortens stök därhän och kommer i den här krönikan presentera en sammansmältning av det traditionella julstöket med en mixologs. Det blir en överblick av våra vanligaste julsmaker och hur man kan kombinera dem för att skapa ljuvliga högtidsdrycker. Jag ska alltså tipsa om hur ni kan julpimpa era barskåp där hemma. 

Gör enkelt din egen sockerlag

Det allra enklaste sättet att sätta en specifik prägel på en drink är att göra en smaksatt sockerlag. Man häller då upp lika delar socker och vatten i en kastrull, läger i det man önskar ge lagen smak av och låter det sjuda på låg värme till dess att sockret löst upp sig. Kryddan, frukten, blomman, grönsaken eller vad man nu använt urlakar snabbt sina smakämnen och jag brukar bara låta blandningen stå tills den svalnar innan jag silar jag upp den i en glasflaska och ställer i kylen. Svårare än så är det inte. Vanlig sockerlag behöver inte stå kylt och blir aldrig dålig, men så fort man har i något som smaksätter lagen bör den hållas sval.

Så sätter du jultouch på drinkarna

Oavsett vilken drink med sockerlag som du vill göra, t.ex. Whiskey Sour, Gin Fizz eller Old Fashioned, så kan du enkelt byta ut den vanliga sockerlagen mot en hemmagjord julvariant för att ge drinken en festive feeling såhär i jultider. I min kyl hittar man såhär års sockerlag med smak av nejlika, kanel, saffran, polkagris och tranbär. Du kan enkelt kombinera vissa av smakerna efter eget behag. Att lägga till ingefära och kryddpeppar i kanelsockerlagen ger lite extra sting. Torkad hibiscus i tranbärslagen ger en underbar djupröd färg och ytterligare syrlighet och lite beska. Den förstnämnda funkar utmärkt i en Whiskey Sour - på vilken jag också strör lite kanelpulver över äggviteskummet så julkänslan nästan sticker i näsan, och tranbärslagen har jag i min Gin Fizz som jag garnerar med en kvist rosmarin.

En infusion som julklapp?

En annan enkel metod att använda sig av för att julpimpa upp barskåpet är inläggningar. Att göra egna julsnapsar är både kul och blir fina julklappar. På bartenderspråk heter det infusions (vi bartenders har för vana att använda oss av fackspråk på yrkets modersmål som är engelskan). Metoden innebär att du tar en flaska starksprit och på samma sätt som med sockerlagen går det att lägga i princip vad som helst. Spriten kommer att laka ur smakämnena från frukten, kryddan, grönsaken etc. Att lägga två gram saffranstrådar i en flaska bourbon ger ett resultat som jag inte vill vara utan i jul. Hur gott låter det inte med en Old Fashioned med saffranstoner? Ett annat recept jag inte vill vara utan i jul är ett som farsan lärt mig: polkagrisvodka. Han i sin tur har fått receptet från Plura (om han minns rätt). Man lägger hur som helst en näve polkagrisar i en ”sjuttis” (70 cl flaska) och kör den i diskmaskinen. Hettan får karamellerna att smälta och löses upp med vodkan till en homogen blandning. Därefter får den svalna och ligga i frysen. Den här infusionen är svingod och har en underbar rosa färg! Nyansen på rosa och “grumligheten” varierar beroende på vilka polkagrisar man använder. 

Att göra egen julsnaps

När det kommer till att göra egen julsnaps är det bara låta fantasin flöda och att experimentera! Vodka är tacksamt att infusera eftersom den inte har en egen smakprofil, så vad du än lägger i kommer slutresultat att spegla den adderade komponenten. Jag råder er att smaka av dag för dag och själva avgöra när ni tycker infusionen är redo. Vissa råvaror och produkter tar längre tid på sig att laka ur sina smakämnen än andra, men räkna med minst ett, två dygn för de flesta infusioner.

Tinas julpimpar-guide

Här nedan följer en lista på drycker och vad de kan pimpas med för att få en julig touch. 

Boulard X.O. Calvados Kanel
Explorer Gin Tranbär och granbarr
Explorer Vodka Polkagris
Grönstedts Cognac VS Pomerans
Jack Daniel's Saffran
Xanté Kakaobönor

Juldryckernas juldryck

Till sist måste jag nämna juldryckernas juldryck: glöggen! Och jag vill lägga till att inget barskåp är komplett utan denna produkt under julen. Glögg måste alltid finnas. Med eller utan alkohol. Blossa är ett varumärke som alla svenskar känner till, det är glöggarnas glögg kort och gott. Jag fick hem en flaska Blossa Vinglögg härom veckan och bjöd min svenska flatmate och hans flickvän på årets första glögg. Hon är från Frankrike och känner inte till glögg sen tidigare, men glühwein och mulled wine är hon bekant med och det är egentligen samma sak som glögg. Men. Det är ändå inte samma sak! Varken glühwein eller mulled wine kan mäta sig med glöggen. Den svenska Blossan med sin fylliga smak av kryddnejlika och kardemumma, gjort på vin med tydlig fruktsötma och toner av russin, fick min franska väninna (och det ska sägas att hon generellt är kräsen med smaker) att lovorda den svenska glöggen, som vi drack ur Arabia’s mumin-muggar till tonerna av Jussi Björlings O Helga Natt.  

Nu är kylen och barskåpet fulla med jul. Och jag och mina flatmates har bestämt oss för att till och med köpa en julstjärna och hänga upp i köket i år! Att inspireras från julens alla dofter och smaker är underbart när man arbetar med alkohol, men jag vill också poängtera att man lika gärna kan göra alkoholfria drinkar på alla de smaksatta sockerlag jag tipsat om, och att julsnapsen kan få stå till nästa år också. 

Till sist vill jag ge dig ett nyårstips: Häll i ett par centiliter av valfri julsockerlag i ett glas mousserande. Jag lovar att det blir riktigt gott!

God Jul och Gott Nytt År! 

/Tina Shine

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager