Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis.

Denna vecka bjuder Linnéa på ett makalöst utsökt recept på smörstekt torskrygg med godsaker. En maträtt utan säsongsbetoning.

Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis
L Chardonnay

L Chardonnay

Frankrike

Systembolaget nr:

5613

109,00 kr


AUSSIE Great White Chardonnay

AUSSIE Great White Chardonnay

Australien

Systembolaget nr:

6449

84,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Som kontrast till höstens alla mustiga grytor och soppor tänkte jag idag bjuda på ett recept som faktiskt passar att laga året om. Nämligen smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis. Så här på hösten serverar jag hela rätten rykande varm. För vem vill äta annat än varm mat under denna årstid? Men på våren och sommaren kan man med fördel låta potatisen bli kall, nästan så det blir som en kall potatissallad istället. Och vips så får man en mycket mer somrig rätt på torskrygg. Fiffigt va?

Smörstekt torskrygg hör till en av favoriterna här hemma. Jag älskar att torskrygg kan fungera som en råvara i en enkel vardagsmiddag, men även med små medel piffas upp och bli del av en riktig festmåltid. Allt hänger faktiskt på tillbehören! Men tänk på att inte översteka torskryggen. Jag brukar steka fisken i cirka 3 minuter på varje sida och sedan låta den vila under folie 15 minuter. Då brukar den bli perfekt!

Smörstekt torskrygg med gremolata och örtslungad potatis

Ingredienser

  • 400 g torskrygg

  • salt & svartpeppar

  • smör

  • 1 kg potatis

  • blandade färska örter (t ex basilika, persilja, dill)

  • 50 g smör

  • 1 rödlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 ekologisk citron

  • färsk persilja

  • färsk dill

  • 3 msk olivolja

  • sockerärtor

  • blandad sallat

Gör så här

    1. Torka torskryggen helt torr.

    2. Salta och peppra. 

    3. Smält smöret i en stekpanna. Stek torsken i cirka tre minuter på varje sida.

    4. Täck över med folie och ställ åt sidan.

    5. Koka potatisen mjuk och låt den ånga av.

    6. Smält smöret i en kastrull och ha i valfria hackade örter.

    7. Ha i potatisen, salta rejält och blanda om väl. Ska potatisen serveras kall brukar jag först dela den i mindre bitar och sedan blanda den med smör och örter.

    8. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Lägg i en skål.

    9. Riv skalet och pressa saften ur citronen och blanda i.

    10. Finhacka persilja och dill, blanda i tillsammans med oljan och rör om.

    11. Lägg upp fisk och potatis på en tallrik. Toppa fisken med gremolatan. Servera med sallad och sockerärtor.

Vintips till smörstekt torskrygg:

Till dagens fiskrätt på torskrygg tänkte jag servera ett glas vitt. Välj gärna L Chardonnay som passar som fisken i vattnet. Ett alternativ är Aussie Chardonnay i en klimatsmart tetra.

L Chardonnay

109,00 kr


I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.

AUSSIE Great White Chardonnay

84,00 kr


Medelfyllig och smörig med tropisk fruktighet, tydlig druvkaraktär och lång mjuk eftersmak. Fruktigt med inslag av melon, citrus och passionsfrukt.

Recept: Linnéa Seidel