Stora roséguiden.

Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.

Vårens stora roséguide

Konsumtionen av rosévin har ökat stadigt de senaste åren både i Sverige och globalt. Trenden visar att vi gärna dricker rosévin året om. Det är inte längre helt knutet till sommarmånaderna. Självklart skall du dricka det rosévin som du tycker bäst om, men även andra faktorer kan påverka, till exempel vilka du ska dela vinet med, tillfället, miljön och sammanhanget. folk o folk hjälper dig att välja rätt rosévin.

Rosévin – för picknick och plockmat

Här har vi fruktiga roséviner som är lätta att tycka om och kanske passar extra bra för dig som är nybörjare på rosévin. De är enkla men samtidigt välgjorda och passar perfekt som sällskapsdryck. Dessa roséviner är goda att dricka som de är men passar också när man ska blanda rosébaserade drinkar.

När du ska ha med dig matsäck är det enkelt att ta med sig en matig sallad med kyckling eller oumph. Addera gärna sötma i form av jordgubbar eller vattenmelon som passar bra till rosévinet och när pappförpackningen är uppdrucken är den lätt att klämma ihop och återvinna. Både praktiskt och bra för miljön.

Picknickvänliga roséviner:

Roséviner till lite lyxigare mat 

Här har vi samlat roséviner som är till för de som gärna vill ta med sig riktiga glas på picknicken och lägga lite mer tid och energi på picnickmaten eller middagen hemma. Servera gärna en bouillabaisse, en Pissaladiére (sydfransk pizza) eller en lyxig sallad med halstrad tonfisk till dessa roséviner.

Lite lyxigare roséviner:

Rosévin till den exklusiva maten

Här har vi samlat rosévinerna som du tar fram när du får gäster som är mycket intresserade av både mat och vin. De kan avnjutas som de är, men dessa roséviner passar extra bra till den mer exklusiva maten. Servera gärna till kronärtskocka med getostmousse, en kalvcarpaccio med parmesan, till en sallad med kungskrabba, avokado och citrus. Eller varför inte rosékokta musslor?

Om du endast vill njuta av rosévinet ute på terrassen med lite tilltugg ute en ljum sommarkväll, föreslår vi rotfruktschips med löjrom och crème fraiche och parmesanfriterade oliver.

Rosé för finsmakaren:

Ett glas roséRosé – ett gott matvin.

Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat. Här guidar vi till rätt kombinationer.

Läs mer
Tre glas rosévinHur gör man rosévin?

Att dricka rosévin är en trend som kommit för att stanna. Vår dryckesexpert berättar hur man tillverkar rosé och tipsar om sina favoriter på roséhyllan.

Läs mer
Tilltugg till roséTilltugg till rosé - rädisor med ostdipp och spett med vedrökt karré.

Linnéa har gjort tilltugg som passar perfekt till ett glas rosé. Rädisor med ostdipp och spett med frukt, mozzarella och vedrökt karré.

Läs mer
Frosen rosé - froséFrozen rosé - frosé.

Fräsch och vackert rosa cocktail - rosévin som mixas med frysta jordgubbar, lime och sockerlag.

Läs mer