7 hyllnyheter som lyser upp december.

Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets fasta sortiment den 2 december. Vi har valt ut sju riktigt bra köp vi vill tipsa er läsare om.

Nya viner i fasta sortimentet i december 2024.

Detta kaliforniska bubbel är som skapat för det goda livet! Bon Vivant Brut är ett riktigt läckert och välgjort mousserande vin från svala vingårdar nära den kaliforniska kusten. Här möter vi en ren och fruktig doft med inslag av äpplen, citrus, rostat bröd, blommor och hasselnötter. Krämig textur med fina små bubblor kompletterande toner av mogna päron och brioche. En hög men välbalanserad fruktsyra och en lång harmonisk eftersmak.

Här används de klassiska champagnedruvorna chardonnay (60%) och pinot noir (40%) och enligt den traditionella metoden sker den andra kolsyreskapande jäsningen i flaskan och lagras sedan med jästen under 24 månader. Bakom Bon Vivant står Roeder Estate i Kalifornien som har sitt säte i Anderson Valley, Mendocino County i Kalifornien. Roederer Estate tillhör champagnehuset Louis Roederer.

Vinet är ypperligt som aperitif, men trivs också som fisken i vattnet som ackompanjatör vid måltiden. Avnjutes till anrättningar av fisk och skaldjur, Varför inte servera en tunn skiva ugnsbakad rotselleri, smörstekta kuber av danskt rågbröd, forellrom och brynt smör smaksatt med citron.

Klimatsmart Prosecco med alla smaker på rätt ställe

I Onbrina Prosecco di Conegliano Valdobbiadene hittar vi ett smaksäkert vin som både är ekologiskt och i en lättare glasflaska. I glaset en inbjudande fruktig doft med inslag av päron, äpple, mandarin, mandel samt en fläkt av blommor. Smaken är fruktig och fräsch med mjuka bubblor och trevliga toner av päron, mandel, äpple och ett stråk av blommor.

Prosecco di Conegliano Valdobbiadene har den högre ursprungsbeteckningen DOCG och här kommer druvorna från vingårdar som ligger på de mjuka sluttningarna i området Valdobbiadene på en höjd av 250 meter över havet. Vinet är baserat på 85 procent glera och 15 procent chardonnay som handskördas, avstjälkas och pressas mycket försiktigt. Första jäsningen sker vid låg temperatur i rostfria ståltankar. Den andra kolsyreskapande jäsningen sker i trycktank enligt charmatmetoden.

Stefano Girelli och Peter Kosten, två entreprenörer med över 30 års erfarenhet av vinvärlden, grundade The Wine People 2009. De ville erbjuda hållbara italienska viner utifrån ledorden "kvalitet till rimligt pris” och det gör de i dag tillsammans med långkontrakterade vinodlare från framför allt Veneto, Apulien, Abruzzo, Toscana och Sicilien. Stefano Girelli äger även egna ekologiska vingårdar i Vittoria på den södra delen av Sicilien.

Onbrina är en ypperlig sällskapsdryck men passar även till sallader och anrättningar med fisk eller skaldjur. Varför inte servera en sallad med krabba och honungsmelon.

Fräsch sauvignon blanc från Mendoza i Argentina

Efter flertalet lyckade lanseringar med röda viner lanseras nu en sauvignon blanc under varumärket Zolo. Bakom Zolo-vinerna finns argentinska Fincas Patagonicas med den svenskättade ägarinnan Patricia Ortiz. Zolo Sauvignon Blanc är druvtypisk med en mycket frisk och aromatisk smak av citrus, krusbär, päron och passionsfrukt. Druvorna kommer från olika vingårdar i Luján de Cuyo, El Jarillal Estate och Alto Agrelo.

Fincas Patagonicas har sin bas i Mendoza, med en sammanlagd vingårdsareal på över 1000 hektar som når upp till 1.400 meter över havet. Zolovinerna skapas i vineriet i Alto Agrelo i Luján de Cuyo och utöver det har producenten även vinerier i Uco-dalen och i Patagonien. Chefsvinmakare Fabián Valenzuela har 30 års erfarenhet av vinmakning och sedan några år tillbaka har Fincas Patagonicas ett exklusivt samarbete med konsulten Jean Claude Berrouet, tidigare vinmakare på Château Petrus under 44 år.

Zolo Sauvignon Blanc fungerar helt solo som sällskapsdryck, men trivs allra bäst vid det dukade bordet. Servera till lätta eller medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Varför inte duka upp en läcker ceviche på gös och pilgrimsmusslor.

Big Joe – ett sydafrikanskt vin med stora smaker

Big Joe Matured Red Wine Blend 2023 består av flera druvor men med en viss tyngd mot pinotage, som Saam Mountain Vineyards är något av specialister på. Övriga druvor är cabernet sauvignon och merlot. Vinet är friskt och fylligt med inslag av fat och en mycket generös frukt med inslag av solmogna plommon, choklad, svarta vinbär och kryddor.

Vinet kommer från Sydafrika och Saam Mountain Vineyards, ett kollektiv av odlare som bedriver etisk vinodling sedan 1941. Syftet är att skapa bättre viner och anställningsvillkor med miljön i tydligt fokus.

Odlarna i kollektivet är spridda från Paarl till Durbanville. Saam Mountain Vineyards förfogar över flera tusen hektar vinodlingar som sköts med stor omsorg om miljön. Saam deltar i ett nationellt program för biologisk mångfald, där man värnar om inhemsk flora och fauna. Saam är också certifierade enligt WIETA, vilket garanterar rättvisa villkor för arbetarna.

Låt Big Joe bli beledsagare till en saftig högrevsburgare med bacon, portvinsbräserad lök och cheddar.

Smakrik Vacqueyras från Xavier Vignon i två storlekar

Från en av Rhônedalens mest namnkunniga producenter Xavier Vignon välkomnar vi nu en attraktiv Vacqueyras som lanseras både som hel- och halvflaska. Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon.

Vinet baseras på tre druvsorter, 55 procent grenache, 40 procent syrah och 5 procent mourvédre som vinifierades i cementtankar för att bevara så mycket fruktaromer som möjligt. Macereringen pågick i 4 veckor. 50 procent av vinet lagrades i cementtank, 20 procent på rostfria ståltankar, 20 procent i 225-liters ekfat under 16 månader och resterande 10 procent lagrades 18 månader på 600-litersfat.

Avnjut gärna detta välbalanserade vin till en mustig och rosmarindoftande lammgryta med svamp och rotfrukter, där man rundar av med grädde och smaksätter med björnbärsgelé.

Härligt fruktpaket från Lodi i Kalifornien

Tortoise Creek samarbetar med småskaliga, hållbara odlare i vingårdar där inga bekämpningsmedel används och skördeuttaget är lågt. Tortoise Creek Winemaker’s Selection 2022 är hållbarhetscertifierat genom Lodi Rules och är tappat på lättviktsflaska. Druvorna är huvudsakligen petite sirah som kompletteras med malbec, merlot och teroldego. Vinet har lagrats fem till åtta månader i franska och amerikanska ekfat.

I glaset möts du av rika toner av mogna björnbär och plommon, kompletterat med kryddvibbar och subtila ekfatnyanser. Denna kombination ger vinet en balanserad och fyllig smakupplevelse. Ett vin som passar som handen i handsken till en grillad ryggbiff och majskolv med Café de Paris-smör och bakad Idahopotatis.

Bakom Tortoise Creek finns Mel och Janie Master, båda ursprungligen från England. Deras gemensamma passion för mat och vin tog dem till Frankrike under 70-talet för att senare börja importera franska viner till USA. Tillsammans med familjen Sager från Winesellers, en erkänd vinimportör och representant av familjeägda vingårdar, grundade de 1997 Tortoise Creek, uppkallat efter en bäck vid deras tidigare hem i Frankrike, Le Riseau de Tortue.

Down under Shiraz i klimatvänlig flaska

I en klimatvänlig PET-flaska kommer Glen Para Shiraz som visar upp en nyanserad och härligt fruktig doft med inslag av björnbär, plommon, fat, peppar, svarta bigarråer, choklad, mynta och vanilj. Smaken är mycket fruktig med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, nykvarnad svartpeppar, svarta bigarråer, choklad, plommon och vanilj.

Seppeltsfield är en av Barossas riktigt klassiska producenter. Deras historia går tillbaka till 1850, vilket bara är några år efter att man tror att de första druvorna planterades i regionen. Redan vid denna tid hade man identifierat att klimatet passade utmärkt för medelhavsdruvor.

Det moderna Seppeltsfield handlar speciellt om endruvsviner. Filosofin med dessa viner är att med nytänkande vinmakning lyfta fram de traditionellt odlade druvorna och lyfta in dem i samtiden med ett tydligt, fokuserat och elegant uttryck.

02.12.2024

Nya viner i fast sortiment från 1 september 2025.5 bästa nya vinerna på fasta hyllan i september.

Fyra gånger per år lanseras det nyheter i Systembolagets fasta sortiment, och den 1 september är det dags för höstlanseringen. Här är våra favoriter!

Läs mer
Blossa Kaffe & Vanilj, nyhet från Blossa 2025.Rykande het nyhet på glögghyllan: Blossa Kaffe & Vanilj.

I år bjuder Blossa på en oväntad och värmande smakkombination för vinterns kalla stunder: En alkoholfri glögg där klassiska glöggkryddor möter djupet från nymalda kaffebönor och en mjuk ton av vanilj.

Läs mer
Expedition Malbec på klimatsmart tetraKlimatsmart nyhet från Argentina på fasta hyllan.

Vinserien Expedition utökar familjen med en kryddig malbec från Mendoza, Argentina. I sin klimatvänliga tetra intar den Systembolagets fasta sortiment den 2 december.

Läs mer
Nya viner i fast sortiment 1 juni 2024.Nya bra och köpvärda viner i det fasta sortimentet 1 juni.

Den 1 juni är det lanseringsdag för nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Vi har valt ut sex guldkorn som är mycket olika både vad det gäller stil och användningsområde.

Läs mer