Från serveringstemperaturer till matchning med mat finns det ett antal fallgropar som kan underminera njutningen av ett riktigt gott vitt vin. Låt oss utforska dessa vanliga missar och vad man bör göra istället för att göra vinet rätta.
Vitt vin görs på en uppsjö av olika druvsorter och geografiska variationer, och bjuder in till en upptäcktsresa som sträcker sig från den krispiga friskheten hos en sauvignon blanc till den fylliga och runda smaken hos en ekad chardonnay.
Variationerna är en del av charmen, men tyvärr finns flera vanliga misstag som påverkar upplevelsen av vinet negativt. Här är fem vanliga felsteg när det kommer till vitt vin – och tips för att maximera njutningen istället:
Att förvara vita viner för kallt eller för varmt kan påverka både dess smak och struktur. Förvara det vid en temperatur mellan 7-10°C för att bevara dess friskhet och aromer. En vinkyl eller kylskåp kan vara en idealisk plats för detta ändamål. Kom också ihåg att hålla flaskorna borta från solljus.
Precis som med rött vin är det viktigt att servera vitt vin vid rätt temperatur. Kylskåpskalla vita viner bör låtas vila i rumstemperatur en stund för att låta smakerna utvecklas. De som är för varma kan du kyla ner snabbt i en ishink eller kylskåp. Ett klassiskt knep är: Rött vin ställer du i kylen 30 minuter innan du skall servera, vitt vin tar du fram ur kylen 30 minuter innan.
Valet av glas är viktigt för att låta vinets karaktär komma till sin rätt. Använd ett glas med en större kupa för de mer komplexa vita vinerna, såsom smörig chardonnay, och ett mindre glas för de lättare och friskare vinerna som riesling eller alvarinho.
Precis som med rött vin kan vitt vin dra stor nytta av luftning. Låt vinet andas i några minuter (ibland timmar) innan servering för att frigöra dess aromer och mjuka upp smakerna. Dekantera gärna vinet och ställ i kylskåp fram till en halvtimme innan servering om det går.
Det kanske säger sig självt att en dålig matmatchning försämrar upplevelsen av vinet. Klassiska kombinationer som fet fisk med chardonnay eller lättare rätter som sparris med sauvignon blanc kan höja både vinet och maträtten till nya höjder. Ska du äta rött kött, chark eller gryta kanske ett rött vin är att föredra.
Genom att undvika dessa vanliga misstag med dina vita viner kommer du garanterat få mer njutning av dina vinupplevelser. Ju finare vin, desto mer engagerad blir man kanske i att servera det på rätt sätt – men kom ihåg att även ett enklare vin blir bättre av rätt temperatur, luftning och glas och blir därmed ännu mer prisvärt!
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
Portugal
119 kr
Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.
Nya Zeeland
179 kr
189 kr
Doften i Kim Crawford Sauvignon Blanc är intensiv och uttrycksfull med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med hållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.
Australien
242 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia har en stor, frisk, fruktig doft med inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj.
Frankrike
289 kr
Domaine Laroche Chablis Saint Martin har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika, mandel och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron.
21.12.2023
Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Läs merVi svenskar köper med glädje färska eller rökta räkor för en extra trevlig kväll. Här hittar du rekommendationer på goda viner som passar till räkor.
Läs merVår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs merVilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer