5 vanliga misstag många gör med vitt vin.

Från serveringstemperaturer till matchning med mat finns det ett antal fallgropar som kan underminera njutningen av ett riktigt gott vitt vin. Låt oss utforska dessa vanliga missar och vad man bör göra istället för att göra vinet rätta.

Misstag med vitt vin.

Vitt vin görs på en uppsjö av olika druvsorter och geografiska variationer, och bjuder in till en upptäcktsresa som sträcker sig från den krispiga friskheten hos en sauvignon blanc till den fylliga och runda smaken hos en ekad chardonnay.

Variationerna är en del av charmen, men tyvärr finns flera vanliga misstag som påverkar upplevelsen av vinet negativt. Här är fem vanliga felsteg när det kommer till vitt vin – och tips för att maximera njutningen istället:

5 vanliga misstag med vitt vin:

1. Förvaring på fel sätt

Att förvara vita viner för kallt eller för varmt kan påverka både dess smak och struktur. Förvara det vid en temperatur mellan 7-10°C för att bevara dess friskhet och aromer. En vinkyl eller kylskåp kan vara en idealisk plats för detta ändamål. Kom också ihåg att hålla flaskorna borta från solljus.

2. Servering vid fel temperatur

Precis som med rött vin är det viktigt att servera vitt vin vid rätt temperatur. Kylskåpskalla vita viner bör låtas vila i rumstemperatur en stund för att låta smakerna utvecklas. De som är för varma kan du kyla ner snabbt i en ishink eller kylskåp. Ett klassiskt knep är: Rött vin ställer du i kylen 30 minuter innan du skall servera, vitt vin tar du fram ur kylen 30 minuter innan.

3. Användning av fel glas

Valet av glas är viktigt för att låta vinets karaktär komma till sin rätt. Använd ett glas med en större kupa för de mer komplexa vita vinerna, såsom smörig chardonnay, och ett mindre glas för de lättare och friskare vinerna som riesling eller alvarinho.

4. Försummad luftning

Precis som med rött vin kan vitt vin dra stor nytta av luftning. Låt vinet andas i några minuter (ibland timmar) innan servering för att frigöra dess aromer och mjuka upp smakerna. Dekantera gärna vinet och ställ i kylskåp fram till en halvtimme innan servering om det går.

5. Fel matchning mellan mat och vin

Det kanske säger sig självt att en dålig matmatchning försämrar upplevelsen av vinet. Klassiska kombinationer som fet fisk med chardonnay eller lättare rätter som sparris med sauvignon blanc kan höja både vinet och maträtten till nya höjder. Ska du äta rött kött, chark eller gryta kanske ett rött vin är att föredra.

Genom att undvika dessa vanliga misstag med dina vita viner kommer du garanterat få mer njutning av dina vinupplevelser. Ju finare vin, desto mer engagerad blir man kanske i att servera det på rätt sätt – men kom ihåg att även ett enklare vin blir bättre av rätt temperatur, luftning och glas och blir därmed ännu mer prisvärt!

...och 5 goda vita viner att prova:

21.12.2023

Toast skagen - en av våra svenska klassiker.Att välja vin till svenska klassiker, del 1: Fisk & skaldjur.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.

Läs mer
Vin till räkor.Vin till räkor.

Vi svenskar köper med glädje färska eller rökta räkor för en extra trevlig kväll. Här hittar du rekommendationer på goda viner som passar till räkor.

Läs mer
Två laxfiléerDe bästa vinerna till lax.

Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.

Läs mer
Helgrillad kyckling och ett glas vitt vin.Att välja vin till olika rätter på kyckling.

Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.

Läs mer