Calamari med aioli.

Bjud in till spansk afton och fresta med Linnéas friterade bläckfiskringar, en god dippsås och bröd till förrätt. Passar utmärkt till ett glas sangria.

Calamari med aioli på marmorbord
Don Simon Sangria BIO

Don Simon Sangria BIO

Spanien

Systembolaget nr:

50964

69,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Jag älskar att beställa in calamari på restaurang. Frasiga bläckfiskringar med en god dippsås och bröd. Bättre förrätt finns inte om du frågar mig! En citronklyfta på sidan om att pressa över är inte helt fel. Jag har testat lite olika varianter när jag har gjort dessa hemma. Och nu har jag kommit fram till att den här varianten fungerar absolut bäst. Att dubbelpanera, smaksätta mjölet med goda kryddor och använda pankoströbröd istället för klassiskt vanligt ströbröd. Paneringen satt kvar. Och det smakar fantastiskt!

Calamari:

Ingredienser

  • 400 g bläckfiskringar

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 st ägg

  • 3 dl ströbröd (gärna panko)

  • 1 tsk örtsalt

  • 1 tsk lökspulver

  • 1/2 tsk cayennepeppar

  • 2 dl neutral olja

Gör så här

    1. Låt bläckfisken rinna av på ett hushållspapper så den är helt torr.

    2. Ha upp mjöl i en skål, ägg i en annan och ströbröd i den tredje.

    3. Blanda i salt, lökpulver och cayennepeppar i mjölet. Blanda väl.

    4. Täck bläckfisksringarna först i mjöl, doppa sedan i ägg och sist i ströbrödet. Häll olja i en stekpanna så hela botten är täckt. Stek bläckfiskarna på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor. Det går rätt snabbt, så se upp så de inte bränns vid. Upprepa tills du stekt alla ringar frasiga.

Aioli:

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 1/2 pressad citron

  • 1 tsk dijonsenap

  • salt

Gör så här

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.

    2. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått.

    3. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap.

    4. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.

    5. Servera bläckfisken med aioli och ett gott bröd.

Dryckestips till calamari:

Don Simon Sangria BIO

69,00 kr


Gör din spanska afton komplett med ett glas Don Simon Sangria. Den ekologiska sangrian har en trevlig doft med inslag av apelsinskal, röda frukter, citron och kanel. Smaken är fruktig, söt och kryddig med ett trevligt avslut av kanel, citrus, äpple och röda frukter.

Recept: Linnéa Seidel

Gambas al ajillo i gryta på bord

Gambas al ajillo.


En klassiker på varje tapasrestaurang och en storfavorit hos många! Gambas al ajillo är även enkelt att laga hemma och här får du ett gott recept med tillhörande vintips.

Läs mer »