Gambas al ajillo.

En klassiker på varje tapasrestaurang och en storfavorit hos många! Gambas al ajillo är även enkelt att laga hemma och här får du ett gott recept med tillhörande vintips.

Gambas al ajillo i gryta på bord
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Tyskland

Systembolaget nr:

5126001

269,00 kr


logo

4

logo

0 h 25 min

Jag tror det är många med mig som ofta väljer att beställa in en rykande het skål med gambas al ajillo när tillfälle ges. Har jag rätt? Det är oljigt, det är massor av vitlökssmak, lite hetta, lite sälta. Det är bara så gott!

Och det är dessutom så otroligt enkelt att göra själv hemma. Jag gillar att spara en bit av skalet på räkan, både för att det är snyggt men också praktiskt om man äter dom med fingrarna. Men det går såklart precis lika bra att skala räkorna helt!

Gambas al ajillo:

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal

  • 3 dl olivolja

  • 10 vitlöksklyftor

  • 2 färska chilis (eller 1/2-1 tsk chiliflakes)

  • saften från 1/2 citron

  • färsk persilja

  • salt

Gör så här

    1. Skala räkorna men låt skalet vara kvar på svansen. Torka dom helt torra.

    2. Hetta upp en stekpanna med olja. Skala och skiva vitlök och chili tunt. Låt detta fräsa i cirka 1 minut. Vitlöken ska börja få lite färg men inte bli bränd.

    3. Sänk värmen och ha i räkorna. Stek i cirka 2 minuter och tag sedan av stekpannan från värmen.

    4. Tillsätt citron, finhackad persilja och salt. Servera direkt.

Servera ett glas riesling till gambas al ajillo:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

Recept: Linnéa Seidel