Gambas al ajillo.

En klassiker på varje tapasrestaurang och en storfavorit hos många! Gambas al ajillo är även enkelt att laga hemma och här får du ett gott recept med tillhörande vintips.

Gambas al ajillo i gryta på bord
Gambas al ajillo i gryta på bord
Casal Garcia Rosé
Casal Garcia Rosé

Casal Garcia Rosé

Portugal

Systembolaget nr:

5127801

69,00 kr


Jag tror det är många med mig som ofta väljer att beställa in en rykande het skål med gambas al ajillo när tillfälle ges. Har jag rätt? Det är oljigt, det är massor av vitlökssmak, lite hetta, lite sälta. Det är bara så gott!

Och det är dessutom så otroligt enkelt att göra själv hemma. Jag gillar att spara en bit av skalet på räkan, både för att det är snyggt men också praktiskt om man äter dom med fingrarna. Men det går såklart precis lika bra att skala räkorna helt!

/Linnéa

Gambas al ajillo:

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal

  • 3 dl olivolja

  • 10 vitlöksklyftor

  • 2 färska chilis (eller 1/2-1 tsk chiliflakes)

  • saften från 1/2 citron

  • färsk persilja

  • salt

Gör så här

    1. Skala räkorna men låt skalet vara kvar på svansen. Torka dom helt torra.

    2. Hetta upp en stekpanna med olja. Skala och skiva vitlök och chili tunt. Låt detta fräsa i cirka 1 minut. Vitlöken ska börja få lite färg men inte bli bränd.

    3. Sänk värmen och ha i räkorna. Stek i cirka 2 minuter och tag sedan av stekpannan från värmen.

    4. Tillsätt citron, finhackad persilja och salt. Servera direkt.

Ett glas rosé till gambas al ajillo:

Casal Garcia Rosé

69,00 kr


Ett somrigt rosévin som passar utmärkt till vitlöksfrästa räkor. Vinet har en intensiv doft med inslag av hallon, vattenmelon och röda vinbär och en lätt spritsighet (lite kolsyra). Smaken är fruktig och domineras av söta hallon, vattenmelon och apelsin.