Charkbricka.

Duka fram en härlig charkbricka med lite goda ostar och tillbehör. Perfekt att servera med ett glas spansk cava - hemma eller som picknick, det väljer du själv!

Charkbricka med olika tillbehör
Pata Negra Cava Brut

Pata Negra Cava Brut

Spanien

Systembolaget nr:

7684

87,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Idag dukar jag upp med en spanskinspirerad ost- och charkbricka. Jag serverar den gärna som tilltugg innan maten. När man är sådär småhungrig och sugen på något gott! Perfekt att njuta av till ett glas bubbel medan man fixar det sista med maten.

Jag gick loss i charken och inhandlade tunna, tunna skivor chorizo pamplona, chorizo vela, salchichon, jamon serrano och lomo. Det finns så många härliga sorters salami och lufttorkad skinka från Spanien att upptäcka. Sen är många skivor manchego ett måste på min ost- och charkbricka. Oavsett om den är spanskinspirerad eller inte!Men det absolut godaste på denna bricka är pan con tomate, vilket är en traditionell rätt från bland annat Katalonien. Men jag har såklart gjort min egna variant här. /Linnéa

Charkbricka:

Ingredienser

  • 150 g manchego

  • ca 300 g chark (på bilden ser du Fuet, Chorizo de Pamplona, Chorizo Vela, Salchichon, Jamon Serrano och Lomo)

  • jordgubbar

  • honung

  • honungsmelon

  • kex

  • kapris

  • cheddarost

Gör så här

    1. Lägg upp ost och chark på ett fint fat och servera. Det behöver inte vara svårare än så!

Pan con tomate:

Ingredienser

  • 4 skivor vitt bröd

  • olivolja

  • 100 g småtomater

  • balsamico

  • 2 msk kapris

  • basilika

Gör så här

    1. Dela varje brödskiva och ringla över lite olja. Dela tomaterna och fördela över brödskivorna.

    2. Rosta i 175°C i cirka 15 minuter eller tills brödet börjar få färg och tomaterna mjuknar.

    3. Finhacka basilika och kapris och strö över de varma bröden.

Jordgubbsmarmelad (2 dl):

Ingredienser

  • 150 g jordgubbar

  • 2 msk vatten

  • 1 1/2 dl syltsocker

  • 1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här

    1. Lägg jordgubbar och vatten i en kastrull. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills de mjuknat helt.

    2. Tillsätt socker och vanilj och fortsätt koka utan lock i cirka 7 minuter.

    3. Häll upp på väl rengjord burk. Förvara svalt.

Vin till charkbricka:

Pata Negra Cava Brut

87,00 kr


Den här cavan passar utmärkt till charkbrickan. Pata Negra Cava Brut har en torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel