Duka fram en härlig charkbricka med lite goda ostar och tillbehör. Perfekt att servera med ett glas spansk cava - hemma eller som picknick, det väljer du själv!
Idag dukar jag upp med en spanskinspirerad ost- och charkbricka. Jag serverar den gärna som tilltugg innan maten. När man är sådär småhungrig och sugen på något gott! En charkbricka är perfekt att njuta av till ett glas bubbel medan man fixar det sista med maten.
Jag gick loss i charken och inhandlade tunna, tunna skivor chorizo pamplona, chorizo vela, salchichon, jamon serrano och lomo. Det finns så många härliga sorters salami och lufttorkad skinka från Spanien att upptäcka till en spansk charkbricka. Sen är många skivor manchego ett måste på min ost- och charkbricka. Oavsett om den är spanskinspirerad eller inte! Men det absolut godaste på denna bricka är pan con tomate, vilket är en traditionell rätt från bland annat Katalonien. Men jag har såklart gjort min egna variant till den här charkbrickan.
/Linnéa
Lägg upp ost och chark på ett fint fat och servera din charkbricka. Det behöver inte vara svårare än så!
Dela varje brödskiva och ringla över lite olja. Dela tomaterna och fördela över brödskivorna.
Rosta i 175°C i cirka 15 minuter eller tills brödet börjar få färg och tomaterna mjuknar.
Finhacka basilika och kapris och strö över de varma bröden. Servera till din charkbricka.
Lägg jordgubbar och vatten i en kastrull. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills de mjuknat helt.
Tillsätt socker och vanilj och fortsätt koka utan lock i cirka 7 minuter.
Häll upp på väl rengjord burk. Förvara svalt.
Nyhet
Spanien
107 kr
En frisk cava. Doften i Jaume Serra Cava Vintage 2021 är komplex och bjuder på toner av citrus, persika och tropiska frukter. Smaken är frisk och balanserad med en behaglig syra och en lång, elegant eftersmak.
Nyhet
Spanien
130 kr
Codorníu Ecologica Brut är ett friskt och välbalanserat vin med toner av gröna äpplen, lime, mineraler, viss blommighet och en hint av mandel.
Här ovan har Linnéa gjort en spansk variant av charkbricka som passar till spansk Cava, men du kan välja och variera hur du vill.
Chark: Serranoskinka, chiantisalami, coppa, bresaola.
Ost: Taleggio, gorgonzola, burrata, parmesan.
Tillbehör: Oliver, tryffelchips, inlagda grönsaker.
Nyhet
Italien
96 kr
Doften är fylld av vita persikor, citrus, päron och gröna äpplen, vilket ger en fruktig och livlig karaktär. Smaken är välbalanserad med en behaglig syra och en subtil sötma, vilket resulterar i en mjuk och uppfriskande avslutning.
Chark: Fransk lantsalami, Bayonneskinka, Rosettesalami
Ost: Brie, brillant savarin, comté, roquefort och chèvre.
Tillbehör: Gåslever, tapenade, patéer
Frankrike
359 kr
André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.
Chark: Coppa från Jokkmokk, svensk salami, torkat renkött.
Ost: Sörmlands ädel, Västerbottensost, Almnäs tegel, Röd Alvar.
Tillbehör: Lingongelé, hjortronkompott, knäckebrödskex, äppelchutney.
Finland
110 kr
Glögg är faktiskt en underskattad dryck till exempelvis ost. Som en svensk variant av portvin eller Madeira. Perfekt till lite starkare hårdostar och blåmögel.
Recept: Linnéa Seidel
Tapas är underbart att servera till minglet, eller om man vill ha en middag med många olika smaker!
Läs merMed sin uppfriskande karaktär och angenäma alkoholhalt passar sangrian utmärkt till stundande picknickar i det gröna.
Läs merDe spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.
Läs merVad passar väl bättre till spansk cava än småplock från Spanien? Här får du fem enkla tapasrecept och tips på cava som passar till.
Läs mer