Gammelmormor Annys lätta pepparkakor.
Sophie Dahlbäck är vinnare av Hela Sverige bakar 2022 och som pris får hon ge ut en egen bok om bakning. Folk o folk har fått dela med sig av ett recept som kanske passar finfint nu inför jul: Enkla pepparkakor.
Min gammelmormor älskade liksom jag att baka och bjöd alltid på massor med kakor när vi kom på besök i Tranås. Dessa pepparkakor bakade hon året runt. De är enkla att göra, du rullar dem bara till små bollar och lägger ut på en plåt. Kakorna är lite mjuka i mitten. Vill du ha dem hårda så grädda dem längre eller skär dem som skurna pepparkakor så blir de riktigt frasiga!
/Sophie Dahlbäck
Lätta pepparkakor:
Ingredienser
225 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk mörk sirap
6 dl siktat ölandsvetemjöl
2 tsk mald kryddnejlika
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och strösocker smidigt.
Vispa ägg och bikarbonat fluffigt i en köksassistent eller med elvisp.
Blanda äggsmeten med smör och socker med en slickepott till en jämn deg.
Arbeta in övriga ingredienser i degen.
Rulla små bollar, cirka 3 cm i diameter, och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem sedan i en lufttät burk.
Recept: Av: Sophie Dahlbäck