Linda vann Hela Sverige bakar - har öppnat bageri.

Den 11 december stod det klart att Linda Hansson från Ljungby blev vinnaren i den populära baktävlingen Hela Sverige bakar. I samband med finalen släppte hon en boken "Fika är livet".

Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019

Den 11 december stod det klart att Linda Hansson från Ljungby blev vinnaren i den populära baktävlingen Hela Sverige bakar som visats i TV4 under hösten. I samband med finalen släppte hon en bok och veckan innan förverkligades drömmen om ett eget bageri.

– I början av programmet sa jag att om vinsten blev min skulle jag öppna ett eget bageri och sälja min bakbok där. Så det var bara att stå sitt kast, säger Linda Hansson från Ljungby och skrattar glatt när folk o folk når henne på telefon.

Linda har nära till skratt och skämtar ofta under samtalet. Hon ger ett positivt intryck och har en energi som smittar av sig. Själv tycker hon att klippen från tv ibland får henne att framstå som bister, något som inte stämmer överens med verkligheten. Hon var bara fokuserad. 

Att Linda var segrare i tävlingen Hela Sverige bakar var klart redan i somras. När folk o folk pratade med henne var det fortfarande inte offentliggjort. 

– Det har varit lite svårt. Alla människor som jag träffar frågar hur det gick. Men jag har övat på svaren, och det har ju bara varit till att hålla tyst.

VD för hotell och entreprenör

Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019

Innan hon tävlade i tv arbetade hon som VD för Hotel Terraza i Ljungby. Ett hotell där Linda praktiskt taget är uppvuxen eftersom hennes föräldrar tog över det gamla stadshotellet efter en konkurs 1993.

Nu blir det ett års tjänstledigt för att satsa helhjärtat på den nya bageriverksamheten. Linda är erfaren entreprenör – tillsammans med sina syskon driver hon utöver hotellet två restauranger och ett fastighetsbolag.

– Men det här är min första helt egna verksamhet, så det är stort för mig, säger hon stolt.

Bageriet ligger mitt i Ljungby och har 14 sittplatser samt butik. Syskonen drev tidigare ett konditori och Linda tror att hon har fått med sig en del av sina grundkunskaper i bakning från den tiden.

– Jag var verksamhetsansvarig där, men fick ändå vara med i produktionen ibland och doppa sockerbullar eller göra biskvier och såg hur allt blev till. Det skiljer sig dock ganska mycket ifrån hur det går till när man bakar hemma.

Bakade för att få vänner på besök

Det stora intresset för bakning började när Linda var mammaledig. De bodde då ute på landet, och eftersom Linda är sällskapssjuk bakade hon för att folk skulle komma på besök.

 – Jag har aldrig fattat att jag är duktig på det. Jag har inte testat en massa nytt eller skrivit egna recept. Däremot tar jag ofta vanliga recept och slänger i lite sprit eller kryddor och krånglar till det lite.

Det var Lindas mamma som kom på idén med att tävla i tv.

– Jag ville göra något annat än vara vd på hotellet, så jag tänkte att går det så går det. Jag är lite rastlös av mig, säger hon och tillägger med ett stort skratt:

– Jag har också sökt till idol en gång. Men där kom jag inte längre än att jag fick träffa juryn.

I tv-rutan ger Linda ett betydligt mindre stressat intryck än hennes motståndare, något som hon bekräftar vid vårt samtal.

– Jag tyckte inte att det var så farligt. Det var rätt skönt att ha tidspress, en inställning som nog har med mitt jobb att göra. Jag är van vid att maten ska ut, gästerna ska ha sin dricka och sitt kaffe, det kommer nya gäster och det kan bli en liten twist ibland när det händer oförväntade saker.

Glassmaskinerna lade av under finalen

Det som var mindre roligt i tävlingen var vädret, som hade stor inverkan eftersom de tävlande håller till i ett tält. Den dagen de skulle arbeta med tempererad choklad var det varmt ute och när vetedegen skulle jäsa var det kallt. Sista dagen skulle de tre finalisterna göra glace au four – och det höll på att helt gå åt pepparn.

– Då var det 40 grader i tältet och alla glassmaskiner strejkade. Men det är väl en del av utmaningen, antar jag, säger Linda och skrattar igen.

Under höstens alla onsdagar har det varit stor happening på hotellet. Hela Sverige bakar har visats på storbilds-tv och Linda har bakat samma bakverk som i programmet.

– Det har blivit som en smak-tv och det har kommit folk utifrån, både från Malmö och Helsingborg.

Hela grejen blev över förväntan populärt. Till finaldagen hade över 300 personer bokat plats.

– Det ska bli skönt nu när det är över. Jag har inte haft det lugnt sedan jag skickade in ansökan, säger Linda.

Med både nyöppnat bageri och ett boksläpp veckorna innan jul ser det ut som att det kommer att dröja ytterligare innan lugnet infaller sig för Linda.

FAKTARUTA

Boken Fika är livet av Linda Hansson

Namn: Linda Hansson

Ålder: 36 år

Bor: i Ljungby

Familj: Två barn, 10 och 6 år

Yrke: vd på hotell, kokboksförfattare samt bageriägare

Aktuell med: Vann bakprogrammet Hela Sverige bakar och har släppt en bakbok

Titel på boken: Fika är livet

Favoritbakverk: Småkakor och bakverk med sprit i

Vilken sprit tycker du bäst om i bakverk: Punsch och Amaretto

Favoritvin: Hellre söta efterrättsviner än vanligt vin­­­

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Ett dessertvin som du både kan använda i och till efterrätten! Särskilt god till desserter med bär.