Grillad entrecôte med sallad och blåbärsvinägrett.

Marinera en riktigt bra bit kött i Linnéas smakrika krydd-rub, grilla och servera med en fräsch sallad eller ugnsbakade sötpotatisklyftor.

Grillad entrecôte med sallad och blåbärsvinägrett
Allesverloren Shiraz

Allesverloren Shiraz

Sydafrika

Systembolaget nr:

29002

135,00 kr


Espacio Syrah

Espacio Syrah

Argentina

Systembolaget nr:

2722

79,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Det går många trender i det här med grillning och ibland känns det nästan som om folk vänder ut och in på sig själva för att överträffa grannen i att få till den ultimata biten grillat kött. Efter att ha provat en herrans massa olika varianter kommer jag alltid tillbaka till att det enkla oftast är det bästa.

En riktigt bra bit kött och en god kryddblandning som både innehåller sött, salt och något som sätter lite smak. Med det kommer man ganska långt. Sen är kan man variera tillbehören i det oändliga. Olika sallader, såser, vinägretter, bröd och potatis. Själv föredrar jag en god sallad till en bit grillat kött, men självklart passar det fint med lite ugnsbakad sötpotatis eller potatisklyftor till det här receptet.

Rub

Ingredienser

  • 700 g entrecôte i skivor

  • 1 msk vitlökspulver

  • 3 tsk senapspulver

  • 2 tsk farinsocker

  • 2 msk rökigt paprikapulver

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser till rubben.

    2. Lägg köttet i en påse tillsammans med kryddblandningen.

    3. Blanda väl så allt kött täcks av kryddorna.

    4. Låt köttet och kryddorna vila i rumstemperatur i cirka 20 minuter.

    5. Grilla köttet i cirka 3 minuter per sida eller tills innertemperaturen är 58°C.

    6. Linda in köttet i folie och låt vila en stund.

Sallad

Ingredienser

  • 1/2 huvud rödkål

  • 1 påse blandade bladgrönsaker

  • 10 rädisor

  • 10 körsbärstomater

  • 1 ask blåbär

  • 1 dl pumpakärnor

Gör så här

    1. Skär rödkålen i tunna strimlor. Blanda kålen med bladgrönsaker och lägg upp på ett stort fat.

    2. Dela tomaterna och grilla dom på eftervärmen i grillen.

    3. Lägg upp grillade tomater, blåbär, klyftade rädisor och pumpakärnor på salladen.

    4. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på salladen.

Blåbärsvinägrett

Ingredienser

  • 1 dl blåbär

  • 4 msk olivolja

  • 1 msk balsamvinäger

  • 2 tsk flytande honung

  • salt

Gör så här

    1. Gör en snabb vinägrett genom att mixa blåbär, olja, balsamvinäger honung och salt.

    2. Ringla över salladen.

Vin till grillad entrecôte:

Allesverloren Shiraz

135,00 kr


Allesverloren Shiraz är ett sydafrikanskt vin som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.

Espacio Syrah

79,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Recept: Linnéa Seidel