Lammracks med örtdipp och potatisgratäng.

Lamm är gott till mer än bara påsk! Här har vi lagat lammracks som vi serverar med en örtpesto och en krämig potatisgratäng. Perfekt med en cabernet-dominerad Bordeaux i glaset.

Lammracks med örtdipp och potatisgratäng.
logo

4

logo

1 h 30 min

Lamm gillar vin med frukt, syra och ek. Lammkött har också förmågan att göra sträva viner mildare och rundare. Det gör att strama viner, som exempelvis en cabernet sauvignon-dominerad bordeauxblend, ofta blir ett perfekt vinval till lamm.

Idag bjuder vi på grillade lammracks med en örtig dipp och krämig potatisgratäng till Château Lavillotte Saint-Estèphe 2019 som är på tillfälligt besök på Systembolaget.

Lammracks:

Ingredienser

  • 800 g lammracks

  • 1 kruka rosmarin

  • 1 vitlöksklyfta

  • vitpeppar & salt

Gör så här

    1. Hacka rosmarin fint och mortla med vitlök, vitpeppar och salt.

    2. Putsa lammracksen och rulla dem sedan i blandningen med rosmarin, vitlök, salt och peppar. Låt köttet vila 30 min innan det ska grillas.

    3. Grilla köttet och använd dig gärna av en termometer för att hålla koll på innertemperaturen (52–55 °C rare, 56–58 °C medium rare, 60–62 °C medium). Låt köttet vila 5 min innan du trancherar det för servering.

Örtdipp:

Ingredienser

  • 1 kruka persilja

  • 0,5 kruka timjan

  • 2 msk solroskärnor

  • 1 dl rapsolja

  • 0,5 citron (saften)

Gör så här

    1. Med hjälp av en stavmixer så mixar du timjan, persilja och solroskärnor med rapsoljan till en röra.

    2. Smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt efter smak. Denna röra är fantastisk god att hälla över lammracksen eller dippa dem i.

Potatisgratäng:

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 dl röd mjölk

  • 2 msk smör

  • 0,5 tsk svartpeppar

  • 1 msk färsk timjan

  • 2 dl riven ost (gärna lagrad prästost eller gruyère)

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200°C. Smöra en ugnsform. Skala potatisen och skiva den tunt (ca 2–3 mm, gärna i mandolin).

    2. Lägg potatis, grädde, mjölk, pressad vitlök, salt, peppar och ev. timjan i en kastrull. Låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter tills potatisen är nästan mjuk. Rör om försiktigt så att det inte bränner fast.

    3. Häll över potatis- och gräddblandningen i formen. Strö över osten.

    4. Sätt in i ugnen i ca 25–30 minuter, tills gratängen är gyllene och bubblig.

    5. Låt stå ca 5–10 minuter före servering så att gratängen sätter sig.

Vin till lammet:

Château Lavillotte Saint-Estèphe

229,00 kr


Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.