Vin till lamm.

Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till.

Rött vin och lammanrättning

Lamm är mycket populärt i medelhavsköket, men också i Mellanöstern, Indien och Kina. folk o folk guidar dig till de bästa vinvalen.

Påsklamm - en urgammal tradition

I länderna kring medelhavet är det en urgammal tradition att äta lamm till påsken, och det kan härledas både till det judiska och kristna påskfirandet. I Sverige blev lamm en påsktradition under den senare delen av 1900-talet och idag konsumeras 1/3-del av allt lamm kring just påsk.

Den totala konsumtionen i Sverige ligger på ca. 2 kg per person och år och 65% av köttet är importerat. 

Djurets ålder påverkar smaken

Definitionen för lamm är att djuret är under ett år gammalt. Ju yngre lammet är desto mildare och mörare är köttet i smaken. Till dilamm (2-3 månader) kan du gärna väljare ett lite lättare och elegantare rödvin än till de äldre djuren.

De vanligaste vad det gäller svenskt lamm är att de slaktas vid 5-7 månaders ålder, och benämns då som höstlamm.

Såsen, kryddorna och tillbehören styr vinvalet

Lammkött serveras normalt rosastekt vilket gör att strävheten i röda viner tonas ner en aning. Även syrlighet, fett och krämiga komponenter i maträtten har samma avrundande effekt på vinet. Du kan därför satsa på ordentligt strama viner som exempelvis Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo.

Om anrättningen innehåller söta ingredienser eller tillbehör väljer du med fördel mjuka viner med tydligt fruktsötma.

Det är mycket vanligt att smaksätta lamm med färska örter och örtkryddor, som rosmarin och timjan och då är det trevligt att spegla matens dofter genom att välja ett vin som också har en doft av färska örter.

Förslag på röda viner till några utvalda lammrätter:

Vin till lammstek med potatisgratäng

Här späckar man ofta steken med färska örter och vitlök och gör sedan god sås av skyn från steken. En krämig och god gratäng och man är hemma.

Till lammstek med potatisgratäng rekommenderar två viner som verkligen möter matens smaker på bästa sätt.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr

269,00 kr


Etoile betyder stjärna, och detta är verkligen en stjärna bland viner från södra Rhônedalen. Ett vin från vinernas dirigent Xavier Vignons och det är en blandning mellan årgångarna 2015, 2016 och 2017. Blanda friskt kan man även bland olika lammrätter. Varför inte vitlöksdoftande lammkotletter med rödvinssmör och råstekt potatis.

Bodega La Ermita Toro

399,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.

Vin till lammfilé med örtdoftande rödvinssås, stekt svamp och potatis- och parmesantimbal

Här bjuds det upp till fest och då bör vinvalen bli därefter. Här kan du gärna satsa på lite ålder på det röda vinet.

I Rioja är det inte ovanligt att bli bjuden på dilamm som grillas över öppen eld, där man använder gamla vinstockar som ved.

Faustino I Gran Reserva 2011

199,00 kr


Superfynd (+++) 92 poäng

Ett torrt, friskt vin med klassisk, komplex frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, cassis, enbär, mandariner, kryddor, mineraler och fat. Klassisk, snygg och områdestypisk rioja.- Dina Viner, sept. 2021

Château Malescasse 2015

349,00 kr


Château Malescasse 2015 har en nyanserad doft med inslag av tobak, ceder, mörka bär, svampskog och en fläkt av fudge. Vinet har en nyanserad smak med stadiga fast mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt med bra intensitet och smaklängd med toner av korinter, kanel, muskot, tobak och torkade mörka frukter.

Vin till lammköttbullar med gräddsås och potatismos

För att förgylla en vardag är detta en utmärkt rätt och naturligtvis ett gott glas vin därtill.

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Faustino VII har en medelstor fruktig doft med inslag av blåbär, plommon samt en touch av örter och vanilj. En behaglig smak med fräsch syra och en fruktighet som kryddas med en fin ton från faten. Ett perfekt vin till mustiga grytor!

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

169,00 kr


En amerikansk pinot noir som också passar fint till den här pastan. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra, samt inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Vinet har en trevlig och kryddig eftersmak med bra längd.

Vin till lammkotletter med ratatouille

Ratatouille har sitt ursprung i Provence och lika barn leka bäst, så här rekommenderar vi två smakfulla viner från samma område.

Château Paradis Rouge

169,00 kr


Château Paradis är en vacker egendomen som ligger i den norra delen av Coteaux d’Aix-en-Provence. Man jobbar grönt och har nyligen uppnått det tredje och högsta steget i hållbarhetscertifieringen Haute Valeur Environnementale.

Det röda vinet har en medelfyllig smak med fin balans mellan mörka frukter, kryddor, örter och lakrits. Passar till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rouge

239,00 kr


Commanderie de Peyrassol är en vacker egendom som ligger i hjärtat av vinområdet Côtes de Provence cirka 4 mil från Saint-Tropez. Smaken på detta röda vin är rik med inslag av mörka frukter, fat, tobak, torkade örtkryddor och en fläkt av vitpeppar. God till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

Vin till grillade lammkotletter med majs och sötpotatisklyftor

Här har vi en tydlig sötma i anrättningen och kanske även lite kryddhetta från marinaden. Då väljer man fruktiga viner med mjuk strävhet.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Boom Boom! Syrah

169,00 kr


Vinet är en hyllning till Charles första förlorade kärlek - en kvinna med smeknamnet "Boom Boom" O'Brien - och en av de djärvaste syrahvinerna genom tiderna. Vindrickare i hela världen har fallit för vinet på samma sätt som Charles föll för Boom Boom.

Chateau Ste Michelle Syrah

139,00 kr


Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.

Vin till lamm från den indiska krogen

Lamm är en mycket populär råvara i det indiska köket men det är inte helt lätt att välja vin till indiska lammrätter. Här tipsar vi om två röda viner som är goda även då rätterna har mycket tydlig sötma och/eller ordentlig kryddhetta.

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Här har vi en mjuk pinot med fruktsötma som väl finner sin plats till heta rätter på ljust kött eller fågel. Serveras med fördel lite kyld (cirka 13 grader).

CHILL OUT Shiraz California

80,00 kr


Vi tipsar om CHILL OUT shiraz som vann Double Gold i Gilbert & Gaillard International Challenge 2022. Vinet bjuder på en fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där du hittar inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.