Vin till lamm.

Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.

Rött vin och lammanrättning

Lamm är mycket populärt i medelhavsköket, men också i Mellanöstern, Indien och Kina. folk o folk guidar dig till de bästa vinvalen till rätter med lamm.

Påsklamm – en urgammal tradition

I länderna kring medelhavet är det en urgammal tradition att äta lamm till påsken, och det kan härledas både till det judiska och kristna påskfirandet. I Sverige blev lamm en påsktradition under den senare delen av 1900-talet och idag konsumeras en tredjedel av allt lamm kring just påsk.

Den totala konsumtionen i Sverige ligger på cirka 2 kg per person och år, och 65 procent av köttet är importerat. 

Djurets ålder påverkar smaken

Definitionen för lamm är att djuret är under ett år gammalt. Ju yngre lammet är desto mildare och mörare är köttet i smaken. Till dilamm (2-3 månader) kan du gärna väljare ett lite lättare och elegantare rödvin än till de äldre djuren.

Det vanligaste vad det gäller svenskt lamm är att de slaktas vid 5-7 månaders ålder, och benämns då som höstlamm.

Lamm med vitlök och rosmarin.
Lamm smaksätts ofta med vitlök och rosmarin.

Sås, kryddor och tillbehör styr vinvalet

Lammkött serveras normalt rosastekt vilket gör att strävheten i röda viner tonas ner en aning. Även syrlighet, fett och krämiga komponenter i maträtten har samma avrundande effekt på vinet. Du kan därför satsa på ordentligt strama viner som exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo.

Om anrättningen innehåller söta ingredienser eller tillbehör väljer du med fördel mjuka viner med tydligt fruktsötma.

Det är mycket vanligt att smaksätta lamm med färska örter och örtkryddor, som rosmarin och timjan och då är det trevligt att spegla matens dofter genom att välja ett vin som också har en doft av färska örter.

Förslag på röda viner till några lammrätter:

Vin till lammstek med potatisgratäng

Här späckar man ofta steken med färska örter och vitlök och gör sedan god sås av skyn från steken. En krämig och god gratäng och man är hemma.

Till lammstek med potatisgratäng rekommenderar två viner som verkligen möter matens smaker på bästa sätt.

Campo Luz Roble

99,00 kr


I glaset ett kryddigt, nyanserat och fylligt rödfruktigt vin med smak av mörka körsbär och röda plommon, kryddor, en hint av kardemumma samt eleganta fattoner.

Bodega La Ermita Toro

405,00 kr


Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.

Vin till lammfilé med örtdoftande rödvinssås, stekt svamp och potatis- och parmesantimbal

Här bjuds det upp till fest och då bör vinvalen bli därefter. Här kan du gärna satsa på lite ålder på det röda vinet.

I Rioja är det inte ovanligt att bli bjuden på dilamm som grillas över öppen eld, där man använder gamla vinstockar som ved.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Château Malescasse 2015

359,00 kr


Château Malescasse 2015 har en nyanserad doft med inslag av tobak, ceder, mörka bär, svampskog och en fläkt av fudge. Vinet har en nyanserad smak med stadiga fast mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt med bra intensitet och smaklängd med toner av korinter, kanel, muskot, tobak och torkade mörka frukter.

Vin till lammköttbullar med gräddsås och potatismos

För att förgylla en vardag är detta en utmärkt rätt och naturligtvis ett gott glas vin därtill.

Hacienda el Espino Garnacha Tintorera

89,00 kr


Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Vin till lammkotletter med ratatouille

Ratatouille har sitt ursprung i Provence och lika barn leka bäst, så här rekommenderar vi två smakfulla viner från samma område.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rouge

255,00 kr


Commanderie de Peyrassol är en vacker egendom som ligger i hjärtat av vinområdet Côtes de Provence cirka 4 mil från Saint-Tropez. Smaken på detta röda vin är rik med inslag av mörka frukter, fat, tobak, torkade örtkryddor och en fläkt av vitpeppar. God till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter där det gärna får finnas feta eller krämiga komponenter.

Vin till grillade lammkotletter med majs och sötpotatisklyftor

Här har vi en tydlig sötma i anrättningen och kanske även lite kryddhetta från marinaden. Då väljer man fruktiga viner med mjuk strävhet.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Vinet är en hyllning till Charles första förlorade kärlek - en kvinna med smeknamnet "Boom Boom" O'Brien - och en av de djärvaste syrahvinerna genom tiderna. Vindrickare i hela världen har fallit för vinet på samma sätt som Charles föll för Boom Boom.

Chateau Ste Michelle Syrah

159,00 kr


Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.

Vin till lamm från den indiska krogen

Lamm är en mycket populär råvara i det indiska köket men det är inte helt lätt att välja vin till indiska lammrätter. Här tipsar vi om två röda viner som är goda även då rätterna har mycket tydlig sötma och/eller ordentlig kryddhetta.

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Här har vi en mjuk pinot med fruktsötma som väl finner sin plats till heta rätter på ljust kött eller fågel. Serveras med fördel lite kyld (cirka 13 grader).

CHILL OUT Shiraz California

80,00 kr


Vi tipsar om CHILL OUT shiraz som vann Double Gold i Gilbert & Gaillard International Challenge 2022. Vinet bjuder på en fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där du hittar inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.